2012. július 3., kedd

a Fenyő-gyilkosság




Három név a Fenyő-gyilkosság hátterében


Princz Gábort, Gyárfás Tamást és a Vico vagyonának javát öröklő Székely Herbertet nevezte meg halála előtti filmes vallomásában a Perczel Tamás pszichológus, Fenyő János meggyilkolt médiavállalkozó bizalmasa. Perczel ugyan konkrétan nem vádol meg senkit a gyilkossággal, de sejteti, hogy a nevezetteknek érdekükben állhatott Fenyő elhallgattatása. A megnevezettek félvállról veszik a vádakat, és érdemben nem nyilatkoznak a kérdésről. Fenyő volt munkatársai szerint az 1998-as választásokon a jobboldal győzelméért harcolni akaró Perczel inkább manipulálta, semmint segítette a meggyilkolt vállalkozót.
Három nevet említ a Fenyő-gyilkosság előzményeivel kapcsolatban Perczel Tamás pszichológus, az 1998-ban merénylet áldozatává lett Fenyő János médiavállalkozó bizalmasa, akivel 2004-ben Brády Zoltán újságíró beszélgetett. Perczel a nyilatkozat idején már gyógyíthatatlan halálos beteg volt, ezzel indokolta, hogy nyíltan mer beszélni Fenyő ügyeiről. Perczel Tamás 2004 nyarán hunyt el rákban.

Perczel Tamás
A 2005-ös Magyar Filmszemlén is bemutatott, de a rendőrség által tavaly májusban bizonyítékként lefoglalt Számvetés című dokumentumfilmben Perczel Gyárfás Tamás médiavállalkozót, Princz Gábort, a Postabank egykori elnökét, illetve Székely Herbertet, a Vico-vagyon örökösét nevezi meg, mint akikkel Fenyő ellenséges viszonyban volt, és sejteti, hogy közük lehetett a médiavállalkozó halálához.
A HVG internetes oldalán szerdán tette közzé a hatórásSzámvetés című filmből összeállított, a Fenyő-gyilkossággal foglalkozó 20 perces anyagot. A lap csütörtökön megjelent számában Princz Gábort és Gyárfás Tamást is megszólaltatta az ügyben. Székely Herbertet nem sikerült elérnie a lapnak.
A 15 milliárdos vagyonnal rendelkező, a Vico Rt. tulajdonosát, Fenyő Jánost 1998 február 11-én gyilkolta meg egy ismeretlen fegyveres Budapesten, a Margit-híd budai hídfőjénél, amikor a vállalkozó pirosban várakozott. A tettes elmenekült a helyszínről.

Bizonyíték lett a dokumentumfilmből

A rendőrség négy év után lezárta a nyomozást, de 2004 októberében ismét elkezdett nyomozni a Nemzeti Nyomozó Iroda (NYI), mert új információkra bukkantak. A gyanú szerint az ügy hátterében egy tízfős bűnszervezet állt.
2005 januárjában Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője egyenesen azt állította, a végéhez ért a nyomozás, a tetteseket meg tudják nevezni, sőt a rendőrség a felbujtót is ismeri, de mint mondta, "ott a bizonyítás kissé problémás". A szóvivő szavait az NNYI nem erősítette meg.
Brády Zoltán hatrészes, a rendszerváltás utáni korszakról szóló, és a gyilkossággal is foglalkozó filmjét 2005 elején kétszer is bemutatták, ám a film nem keltett nagyobb visszhangot, például egyetlen televízió sem akarta bemutatni.
Az NNYI kommandósai májusban váratlanul lefoglalták a film és a húszórányi felvételt tartalmazó nyersanyagot, Brády Zoltán pedig titoktartásra kötelezték. A rendőrség a filmet bizonyítékként a nyomozati anyaghoz csatolta.
Az HVG oldaláról letölthető felvétel Perczel Tamástól vett idézettel, a "Senkit nem lehetett elkapni. Semmit nem lehetett bizonyítani" felirattal kezdődik.

"Ők hallgatják el, nem én"

"Ők hallgatják el, nem én, hogy mi történt" – kezdi Perczel, majd elmondja, pszichológusaként lett bizalmasa Fenyő Jánosnak, és jól ismerte a Vico és Fenyő ügyeit. Perczel szerint két dolog játszott szerepet Fenyő halálában: az 1998-as, az MSZP-SZDSZ-koalíció bukásával zárult választás, illetve azok a háborúk, amiket Gyárfás Tamás médiavállalkozóval, illetve Princz Gábor Postabank-vezérrel folytatott.

Fenyő János
Perczel elmondása szerint Fenyő csalódott az 1994-ben hatalomra került kormánypártokban, ezért a kampány beindulása előtt, 1997-ben elhatározta, hogy a Népszava és más Vico-kiadványok semleges, vagy éppen ellenzéki beállítottságúak lesznek, Fenyő médiabirodalmával ugyanis "választást lehetett nyerni".
A Vico-cégcsoport menedzsmentjének a HVG-ben név nélkül megszólaló tagjai szerint a fordulat leginkább a Fenyőt meglepően hatékonyan manipuláló Perczelhez köthető. A konzervatív politikai nézetekkel szimpatizáló, nemesi származásával gyakran kérkedő pszichológus az Antall-kormány tanácsadója volt. A menedzsment tagjai szerint 1998 előtt Perczelnek rögeszméjévé vált, hogy Fenyő sajtóbirodalmát felhasználva befolyásolhatja a választások kimenetelét. Azt remélte, hogy a Népszavát átállíthatja a jobboldalra. Ugyanekkor vette rá Fenyőt, hogy a vállalkozó próbálja megvásárolni a Magyar Gallup Intézetet, amiről a Vico meg is kezdte a tárgyalásokat.
A menedzsment tagjai szerint Perczel több volt pszichológusnál. "Az utolsó 10-12 hónapban heti két-három alkalommal is megjelent a Vico rózsadombi székházában, és osztotta az észt. Fenyő itta a szavait" – idézte fel a HVG-nek a cég egy volt vezetője.

Fenyő dossziét állított össze Gyárfás Tamás ügyeiről

Fenyő 1996 óta állt perben Gyárfás Tamással, mivel a Vico szerkesztési jogot akart szerezni a reggeli, közéleti tévéműsorral jelentkező Nap-Kelte fölött. "Halálos, vérre menő küzdelmet folytattak" – fogalmaz Perczel, majd beszámol arról, hogy a Népszava sorozatban írt cikkeket Gyárfás Tamás "gazdasági visszaéléseiről", de Fenyő még tovább ment: titkosszolgálati, rendőri "segítséggel" gyűjtött adatokat, mire összeállt egy 100 oldalas akta, ami Perczel szerint igen terhelő volt Gyárfásra nézve.
Az aktát Fenyő János Kuncze Gábor SZDSZ-elnöknek, akkori belügyminiszternek adta át, aki úgy fogalmazott, "Meglátjuk, mi lesz", állította a dokumentumfilmben Perczel. A HVG-nek nyilatkozva Kuncze tagadta, hogy iratokat kapott volna a vállalkozótól. Perczel szerint két hónapig nem történt semmi, majd Fenyőék tudomást szereztek róla, hogy a Központi Bűnüldözési Igazgatóságra megérkezett aktából 25 oldal hiányzik. Kuncze Gáborral ismét találkoztak, aki Perczel megfogalmazása szerint "lerázta őket".
A HVG-nek nyilatkozó, a nyomozást ismerő források szerint Fenyő valóban összeállított egy dossziét, amit több helyre is megküldött. Azt azonban a nyilatkozók sem tudták megerősíteni, hogy Kuncze is megkapta az iratokat.

Perczel: Horn Gyula teremtett békét

A Központi Bűnüldözési Igazgatóság akkori vezetője Kiss Ernő ezredes volt, aki Perczel szerint többször feltűnt a Népszava szerkesztőségében, hogy meggyőzze Fenyő Jánost és a főszerkesztőt, "szálljanak le" Gyárfásról és Princz Gáborról, akiről a Postabank ügyei miatt jelentek meg cikkek. Kiss Ernő ezredes Princz bizalmasa volt, állítja Perczel. A jelenleg XIII. kerületi rendőrkapitányként dolgozó Kiss emlékei szerint ugyanakkor mindössze kétszer találkozott Fenyővel, akivel "indiferens ügyekről, családról, hölgyekről" beszélgettek, írja a HVG.
Perczel a felvételen elmondja, Fenyő azért akarta "leléptetni" Princzt, mert nem állhatta, hogy olyan konkurense legyen a magyar médiapiacon, aki a Postabank anyagi támogatásával a háta mögött adja ki amúgy veszteséges lapjait. "Jánost kifejezetten kedveltem, színes egyéniség volt. Évente egyszer-kétszer együtt ebédeltünk a Forum Szálóban, kapcsolatunk ebben merült ki" - zárta rövidre az ügyet a HVG-nek adott nyilatkozatában Princz.
Az elmérgesedett viszonyt Horn Gyula akkori miniszterelnök is megpróbálta oldani, amikor 1997 szeptemberében magához hívatta Fenyőt, és Perczel állítása szerint arról győzködte, "hagyja békén Gyárfást Tamást". A megbeszélésnek annyi eredménye lett, hogy a felek tűzszünetet kötöttek egymással, ráadásul a választások is közeledtek, "mindenkit lekötött a kampány". A találkozó megtörténtétt Horn Gyula környezete megerősítette a HVG-nek.

A hivatalos Magyarországgal szemben

A béke "egyik pillanatról pillanatra omlott össze" 1998 februárjában, állítja Perczel. Újra az újságokba került Gyárfás Tamás neve, mivel az OTP Bank az úszóbotrányok idején megvonta szponzori támogatását előbb az úszószövetségtől, és ez vezetett odáig, hogy az év közepén megszűnt a Csányi Sándor OTP-vezér és Gyárfás Tamás közös projektje, az olimpiai bajnokok (úszók és sakkozók) istállójaként működő Sport Plusz OTP sportegyesület.
A hírt hallván a Népszava újságírói az OTP-székházhoz siettek, ahol éppen Gyárfás Tamás tárgyalt. A médiavállalkozó az épületből kilépve "óriási cirkuszt csapott", és azt kiabálta az újságíróknak, hogy Fenyő János úgy látszik, újra elkezdte a "háborút". Perczel szerint ennek a mozzanatnak "vagy van köze az eseményekhez, vagy nincs".
A HVG-nek nyilatkozva Gyárfás annyit elismert, hogy valóban akadtak megoldatlan ügyeik Fenyővel, de "ma már úgy érzi, nincs mit hozzátennie a történtekhez".
Másnap, február 11-én ölték meg Fenyő Jánost. A gyilkossághoz Perczel szerint az vezetett, hogy Fenyőről "valakik levették a kezüket, és védtelenné vált". "Lehetetlen helyzetbe hozta Kunczét", összetűzésbe került a rendőri vezetéssel, Horn Gyula miniszterelnökkel, vagyis "az egész hivatalos Magyarországgal".
A nyomozás HVG-nek nyilatkozó ismerői osztják Perczel nézetét, hogy az utolsó napjaiban "elszabadult hajógyúként" viselkedő Vico-vezér elvesztette pártfogói támogatását.
Perczel szerint ezekben a körökben nem kellett direkt módon utasítást adni valakinek a meggyilkolására, elképzelhetőnek tartja, hogy akár "önszorgalomból" is hajlandó volt ezt a "szívességet" valaki magára vállalni.

Kihagyták a jegyzőkönyvből

Perczel végül beszámol arról, hogy professzionális lehallgató berendezést találtak a Vico egyik ingatlanában, Fenyő irodája mellett. "Tudták, mikor, mit csinált" - fogalmaz Perczel, és elmeséli, a gyilkosság után egyik napról a másikra a berendezést elvitte a rendőrség, és utána sem hallott róla semmit.
A merényletet követő nyomozásban Percelt is kihallgatták, de vallomásából állítása szerint ott helyben hagytak ki részeket, például Horn Gyula nevét többszöri követelése ellenére sem jegyezték le.
Kiss Ernő ezzel szemben úgy emlékezett, hogy Perczel a rendőrség előtt a dokumentumfilmnél "puhábban nyilatkozott". Más források szerint nincs lényegi eltérés a két vallomás között, csak a halálos betegen nyilatkozó Perczel a filmben "patetikusabban fogalmazott", írja a HVG.
A Vico-birodalom 15 milliárd forintos vagyona felett Fenyő felesége Kristyán Judit rendelkezett, de öt nappal a gyilkosság után feltűnt Székely Herbert, Fenyő korábbi bizalmasa, és elvitte Kristyánt Angilába. Perczel szerint a nő "kimosott aggyal" érkezett vissza, és minden ügy intézését Székelyre bízta. "Ha ez véletlen volt, akkor nagyon jókor volt, nagyon jó helyen" - fogalmaz az interjúban Perczel. A Vico menedzsmentjének nyilatkozói megerősítették, hogy Kristyán valóban néhány nappal Fenyő halála után ellenük fordult.
A Fenyő-birodalom szokatlan eladásáról egyébként 1999-ben Kóczián Péter, Ószabó Attila és Vajda Éva közöltek cikket az ÉS-ben.

Perczel a brókerbotrány hátterét is ismerte

A haldokló Perczel a filmben beszél még a K&H-brókerbotrányban betöltött saját szerepéről, de szól az általa érintettnek vélt személyekről is. Perczel nevét egyébként a brókerügy első számú gyanúsítottja, Kulcsár Attila is említette vallomásában, ami szerint az ismert pszichológus tudott a K&H Equitiesnél folyt bűncselekményekről, és ő is szervezte azokat.
Perczel valóban ismerte Kulcsárt, az egyik gyanúsított, Schönthal Henrik ugyanis barátja volt a pszichológusnak. A nyomozásban a hatóság közlése szerint ugyanakkor semmi jel nem mutatott arra, hogy a bűnüggyel összefüggésbe hozható lenne a pszichológus, aki egyébként 20 millió forint körüli összeget bízott a brókerre, de az összeget visszakapta. A filmben Perczel máskép emlékezik, több tízmillió elvesztésére panaszkodott.
Ugyanakkor nyilatkozatában a Fidesz érintettségéről is beszél, nevek említése nélkül. "Vajon miért tartották ugyanabban a spájzban a befőttet" - utal a filmben arra, hogy az MSZP mellett az ellenzéki párt is érintett a botrányban. Mint mondta, "a Fidesz sem tudta nélkülözni Kulcsár Attila segítségét". A részletek közlésétől azzal zárkózott el, hogy köti tanácsadói mivolta. Állítása szerint Rejtő E. Tibornak, a K&H volt vezérigazgatójának dolgozott, bár ezt a bukott bankvezér ügyvédein keresztül tett nyilatkozatában tagadta a HVG-nek.

Közismert médiaszemélyiség a háttérben

Megvan a gyilkos?
Interjúnk Kovács Lajossal két hete készült. A legfrissebb hírek szerint azóta Szerbiában elfogták Fenyő János feltételezett gyilkosát. A Sefedini Gvin nevű, a bűncselekmény idején szerbia-montenegrói állampolgárságú férfi ellen 2006 januárja óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előre kitervelten elkövetett emberölés miatt hallgatná ki a férfit. Az Info Rádió értesülései szerint magyar nyomozók utaznak Szerbiába, ahonnan DNS-mintákat hoznak, amelyeket összevetnek a rendőrségnél lévő mintákkal.
Arról, hogy ki állt a Fenyő-gyilkosság hátterében csak megerősítetlen értesülések keringenek, miszerint "egy közismert médiaszemélyiséghez vezetnek a szálak". Gyárfás Tamás neve a Magyar Demokrata 2005. februári számában bukkant föl, amikor a lap a két médiavállalkozó közötti viszályt taglalta. Gyárfás Tamás perrel fenyegette meg az újságot, amelynek főszerkesztője, Bencsik András végül a nyilvános bocsánatkérés mellett döntött
hvg.hu: Többször felröppent a sajtóban, hogy hamarosan a rendőrség megnevezi, ki a Fenyő-gyilkosság megbízója. Eljött-e már a nagy pillanat?
Kovács Lajos: Évekig nyomozgattunk a Fenyő-ügyben, és ennek a végeredménye az lett, hogy a Fővárosi Főügyészség kiadott két albán nemzetiségű, de szerb állampolgárságú férfi ellen elfogató parancsot. Ez azóta is érvényes, de a keresett személyek olyan területen vannak Koszovóban, ahova a törvény keze nagyon nehezen tud elérni. Jelenleg holtponton áll a nyomozás, de nem reménytelen az ügy, bármikor bejöhet a várt információ. Éppen ez indított arra, hogy amikor tavaly decemberben el kellett mennem nyugdíjba, akkor azt kértem, hogy tanácsadóként maradhassak a rendőrségen, amíg meg nem oldódik a Fenyő-ügy, vagy el nem dől, hogy nincs esélye a megoldásnak.
hvg.hu: Maffiacsoportnak állhatott érdekében Fenyő János meggyilkolása?
K. L.: Ha az az igazság, amit mi sejtünk a kollégáinkkal, akkor egy egyszerű üzleti-haragos viszony volt az áldozat és a gyilkosság megbízója között

hvg.hu: Az ön által vezetett döglött ügyek osztálya 1998-ben alakult, a Fenyő-gyilkosság évében. Mi alapján dől el, hogy mivel foglalkoznak?
K. L.: Előfordul, hogy az egyik főnökünk adja oda az ügyet, hogy foglalkozzunk vele, netán egy már lezárt ügynél új információ merül fel. Új információ rendszerint a börtönökből szokott jönni. A fogvatartott jelzi, hogy hallott bent valamit egy régi gyilkosságról. Ilyenkor meg kell nézni, hogy volt-e ilyen ügy, s ha volt, akkor az információ mennyire passzol az ügyre. És vannak persze szívügyei az embernek egyéni szakmai ambíció miatt, mint például nekem a Fenyő-gyilkosság felderítése. Ha egy ügy megtalálja a saját nyomozóját, akkor esélyes, hogy megoldódik.
hvg.hu: Mitől vannak jobb esélyei egy nyomozónak évek múltán, mint a nyomozás kezdetekor?
K. L.: Először is évekkel később megváltozhatnak a személyes kapcsolatok. Akik korábban barátai voltak az elkövetőnek, mára lehet, hogy ellenségei, akik akkor féltek, már nem félnek, akik akkor szerelmi kapcsolatban voltak, ma már haragban állnak. Tehát elképzelhető, hogy aki egykor hallgatott, ma beszél. Másrészt a jogszabályi háttér is sokat segít. Ma már vádalkut lehet kötni, van tanúvédelem, zárt adatkezelés, a rendőrség pénzért információt vásárolhat. Harmadrészt a tudomány és technika változása is szerepet játszik. Magyarországon nem túl régi keletű, hogy hajdarabból végeznek DNS-vizsgálatot. Nyomvizsgálatban, azonosításban újabb és újabb tudományos megoldások születnek.
hvg.hu: Miért „szívügye” a Fenyő-gyilkosság felderítése?
K. L.: A jellege miatt. Magyarországon sem előtte, sem azóta nem fordult elő, hogy egy olyan kaliberű embert gyilkoljanak meg, aki pártokat finanszíroz, választásokat segít megnyerni, az ország egyik leggazdagabb embere. Másrészt a végrehajtás körülményei is egyedülállóak: közúton, délután, gátlástalan módon ölték meg.
hvg.hu: Legalább ilyen egyedülálló a móri ügy is. A nyomozás kezdeti szakaszában ön is részt vett. Az életfogytiglanra ítélt Kaiser Edével még gyanúsítottként is beszélt. Kaiser elmondta önnek, hogy ártatlan?
K. L.: Igen.
hvg.hu: És hitt neki?
K. L.: Azt gondoltam, hogy talán igazat mond, nem biztos, hogy bűnös. Nem hittem azt, hogy bűnös, csak tagad. Nekem inkább úgy tűnt, hogy bizonyos vonatkozásokban igazat mond.
hvg.hu: A másik gyanúsított, Hajdú László elleni bizonyítékok között szerepelt az a felvétel, amelyen a lehallgatott volt idegenlégiós arról beszélt cellatársának, hogy „nem habókra vágta oda a nyolc birkát” Móron. Ugyanakkor nem derül ki, milyen szövegkörnyezetben mondta ezt. El tudja képzelni, hogy a rendőrség úgy vág meg bizonyítékul szolgáló hangfelvételt, hogy az számára „kedvező” legyen?
K. L.: Nem tudom. Ilyet nem szabad csinálni. Ami a fogdában elhangzott dolgok értékelését illeti, szerintem megítélhető egy lehallgatott gyanúsított vallomásnál, hogy igazat mond-e vagy hazudik. Például, ha egy gyilkosságról beszél valaki, akkor biztosan vannak olyan mozzanatok, amelyek eldönthetővé teszik, hogy ott volt-e vagy kamuzik. Szubjektív benyomásait meséli el: hogyan üvegesedett az áldozat szeme, hogyan lyukadt ki a teste, amikor átment rajta a golyó. Aki órákig beszél, de nem közöl ilyen információkat, emlékeket, az kamuzik.

A Fenyő gyilkosságról beszélt a védett tanú

A Fenyő Jánost meggyilkoló albán csoport kapcsolatban állt a kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottjával, Radnai Lászlóval – ezt állítja a védett tanú. A szerb nemzetiségű férfi azt is elmondta, hogy tudomása szerint az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetője nem ugyanaz.
Az ötödik napja zajló tárgyaláson Szabó Ferenc főügyész kérdéseire válaszolva a szerb nemzetiségű védett tanú a Fenyő gyilkosságon túl azt is elmondta, hogy Radnai László irányítása alatt 50-100 ember dolgozott, akik közül több albán volt. Ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy az az albán csoport, amely Fenyő János vállalkozót meggyilkolta, kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal.
A tanú korábban már vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előtt az Aranykéz utcai robbantásról, melyben elmondta, miként került a helyszínre a robbanószer. Hozzátette azt is, hogy tudomása szerint nem ugyanaz a csoport hajtotta végre az Aranykéz utcai robbantást és Fenyő meggyilkolását.
A szerb tanú vallomásában többször kitért arra is, hogy a per másodrendű vádlottjával egy Tetova nevű albán személy ismertette meg. Tetova jelenleg börtönbüntetését tölti Magyarországon, az alvilágban Ragyás Tóni néven ismert személy megöléséért, akivel a tanú szintén kapcsolatban állt.
A védett tanú gyanúsítottként szerepelt az ügy nyomozati szakaszában, de a hatósággal történő együttműködése miatt megszüntették ellene az eljárást. Testőrként és egyéb megbízások végrehajtójaként alkalmazták őket. A fegyverszállító kocsi elleni támadáskor is kapcsolatban állt a szállítást végző személlyel, majd értesítette a másodrendű vádlottat. A Radnaiék által kidolgozott terv szerint ugyanis a védett tanúnak és egy másik szerb férfinek kellett volna Kecskeméttől Budapestig kísérnie a fegyverszállítót.
A per folytatásában a védők és vádlottak kérdezik a védett tanút. Radnait és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolják.
No vajon a kis fotós hány titkosszolgálatnak ajánlkozott fel és hány egyezett bele hogy ide oda kémked a kis milliárdossá lett fotó háber. A szolgálatok pénzeit jól forgatta, de vajon a vakolók erre áldásukat adták, vagy ők voltak a háttérben a megbízók, túl sok volt megengedve neki, le kellet törni a szarvát, nem értett a szóból, ház jött a tett , eltakarították az útból a megmondó emberré váló kis fotó hábert. A zsidó média meg ködösít , ködösít, és időnként előveszik az ügyet , ha el akarják terelni az emberek figyelmét valami lényeges dologról, hogy már csak akkor jusson az emberek tudatába, mikor semmit nem tudnak tenni ellene. Ismerős a módszer, találkoztál már vele, és jól beszopatták a néppel a cumit. Nos most vele is bekapatták a cumit a vakolók , a nagyok játékába ne piszkáljon be egy kis senki fotó háber, az más hogy ő nagynak képzelte magát, már már Istennek vélte magát , és azt gondolta mindenki úgy táncol ahogy ő fütyül. Be vakolták szegényt, de mi lett a birodalommal, a sok lóvét ki zsebelte be, a birodalom ambiciói kire szálltak, ki lett most a császár, és ki jelölte ki a mozgásterét, hogy eddig és ne tovább.


Doszpot: „ha megvan a tettes, elkaphatják a megbízót is”


Hihetetlennek tűnt mindaz, ami kilenc évvel ezelőtt megtörtént: nappal, forgalmas helyen lelőtték az ország egyik leggazdagabb vállalkozóját, Fenyő Jánost. Az ügyet eddig nem sikerült felderíteni. Erre most megvan az esély, amit a nyomozás egykori vezetője, Doszpot Péter is nagyon vár.
„Örülnék, ha kiderülne, hogy megvan Fenyő János gyilkosa” – mondta a hvg.hu-nak Doszpot Péter egykori zsaru, aki kilenc évvel ezelőtt a nyomozást vezette. „Nem tudjuk azonban egyelőre azt, hogy az igazi tettes került-e kézre, így elhamarkodottnak tartom ennek tényként kezelését. Először a rendőrök bizonyítsák be a dolgot, utána beszéljenek róla, nehogy úgy járjanak, mint a móri rablógyilkosság ügyében, amelyikben éveken át másokat vádoltak a bűntett elkövetésével.
Ismert, az egykori médiamogul, Fenyő János lelövésével a 32 éves albán Sefedini Gvint gyanúsítják, aki a 1998-ban szerbia-montenegrói állampolgárként tartózkodott hazánkban. A férfi ellen 2006 januárja óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben előre kitervelten elkövetett emberölés miatt. A belgrádi belügyminisztérium nem volt hajlandó megerősíteni az értesülést, hogy az illetőt más bűncselekmények elkövetése miatt elítélték, és jelenleg egy szerb börtönben tölti büntetését.
Doszpot Péter úgy vélte, hogy nagy eredmény lenne, ha kilenc év után elkapják az igazi tettest. „Amennyiben ez megtörténik, arra is van remény, hogy a rendőrök a megbízóhoz eljussanak, hiszen előfordulhat, hogy a börtönben megtörik a tettes, és beszélni kezd. Ki fog derülni, az egykor gyors eredményt követelők számára is beigazolódik, hogy ilyen ügyek felderítéséhez évekre van szükség. Mert ezalatt változások történnek a bűnözői körben, az érintettek üzleti viszonyaiban és személyes kapcsolataiban – esetleg barátokból ellenségek lesznek. Így fény derülhet a történtekre.”
Erre vár most az egész ország. Arra, hogy a csütörtöki határtalálkozó a szerb és magyar nyomozók között eredményes legyen, hogy végre fény derüljön a Fenyő-gyilkosságra. A találkozó eredményéről a Nemzeti Nyomozó Iroda illetékesei – ígéretük szerint – beszámolnak.
Emlékezetes, Fenyő Jánost, a Vico cég tulajdonosát 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtték le. Az üzletember autójával megállt a közlekedési lámpánál, amikor egy, a sorban mögötte álló gépkocsiból kiszállt a tettes, és egy automata fegyverrel, közvetlen közelről rálőtt az egykori fotósra, médiavállalkozóra.
A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkájától és kabátjától a helyszínétől nem messze, egy kapualjban szabadult meg; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát. Ha minden igaz, ezt fogják rövidesen összevetni a Magyarországon rendelkezésre álló, és a gyilkostól származó mintával.
Csikász Brigitta
Na hülyítsétek még egy kicsit a népet , és a tenyeretekből fog enni, ha a végén elmondjátok, hogy a vakolók bandája áll a gyilkosság hátterében, mert a fotó háber nagyon beletenyerelt az ő üzletébe is és nem lehetett feltűnés nélkül vinni az ügyeket, már pediglen nekik titokban kellet lerabolni az országot. Fedő sztorikkal gyilkosságokkal de láthatatlanul kell végezni a tevákenységüket.

Ne fecsegjünk többet erről ha meg akarják oldani a rejtélyt a vakolókat , kirázzák a nadrágjukból , ha van felhatalmazásuk az érinthetetlenek átvilágítására, és a bűnös előállítására. Ugye érted a problémát, és tudod a megoldást is – golyószóróval szaporítani őket, és így talán a Nemzeti vagyonunk is előkerülne, mert nem veszett el csak átalakult magántulajdonná apáink nagyszüleink felhalmozott vagyona, hogy végre nekünk is jó legyen , azt mind ellopták kiénekelték a szánkból a rohadt zsidók, kik elmondják mennyire utálnak minket , és ha egy magyar a szemébe mondja a rabbinak, hogy utál minden zsidót , akkor a köztársasági elnök úr , mindjárt körbe nyalja a fülét, ó ezek a fülek mit kellet hallania, fellázadt a rabszolga a goj állat és nem kárpótlást kiáltott kegyes füleibe, hanem elmondta utál minden zsidót. Köztársasági elnök úr mi ithon vagyunk és had utálhassunk minden cionista zsidót , és ezt ki is mondhassuk, úgy mint a zsidó világtanácsban ….
A likudos zsidesz meg nyaljon ahogy tud , de tudja meg , hogy ők is kutya kaját fognak enni a végén , szar ágytálkihordók, ezért a poszttért árultátok el e nemzetet, ezért akarjátok még a földet kihúzni a lábunk alól , ezért nem alkottátok meg a földtörvényt , mert így a zavarosban el tudjátok lopni tőlünk, a vízkésszletünkkel egyetemben. Hagyjátok , hogy a kilakoltatások miatt a magyarok napi 10 fővel kevesebben legyenek, már nem is kell gyilkolni, öngyilkossá teszitek ti , még kutya kajára sem érdemesítitek, ti szarjankók, a gazdasági munkáknál a négyszeres árat sajtoljátok ki a fővállalkozóból, az alvállalkozóknak , meg nem jut a pénzből , mert visszaosztjátok az üvegzsebetekbe, mert ti tudjátok azt megforgatni ügyesen , elvégre már olajmaffiás pénzek nincsennek szabadon azt már jól megforgattátok, a keresztanyák keresztapák, beágyazódtak vele a gazdaságba, kérdezzétek meg Ibolykát ha nem hiszitek , ő majd mesél nektek, csak pénzt ne kérjetek tőle.

1 megjegyzés:

  1. Az a "Dr. Perczel Tamás elvtárs" volt anno a nyolcvanas években a Különleges Pályaalkalmassági Vizsgálatok Intézetének "igazgató elvtársa". (A fővárosi Corvin mozi mögött volt ez.) Amíg ez ott volt, hiába lett max. jó a pontszámom! Bele sem nézhettem az eredményeimbe!
    A "rendszerváltás" után írtam a közlekedési minisztériumba és csak utána hívattam be magamat a PAV-ra. Ez a karriertovaris már nem volt ott - szerencsére ugye.
    Egyből visszakaptam a jogsimat, a hivatásosat is! Még azt is közölték ott, hogy "köszönjem meg azoknak, akik bevonatták INDOKOLATLANUL az eü. alkalmasságomat"! (Mondjuk abban nagy szerepe volt Zalaegerszegen a Dr. Surányiné "MUCSÖ" főorvos asszon'ságnak is anno. Valami hasonló nevű szélhámost(?) ad ki a Google? https://www.google.hu/search?q=sur%C3%A1nyin%C3%A9+dr+szab%C3%B3+judit&oq=Sur%C3%A1nyin%C3%A9+Dr.+Szab%C3%B3+Judit&aqs=chrome.1.69i57j0j69i60.1712j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8 ) :-o
    A jó eredményt (1991 táján) a kezembe adták és nem /nem csupán/ levélben küldték át a helyi hatóságoknak. Ami azt is jelenthette, nem volt "pszichés ok", nem kellett titkolózni sem ugye.
    Amíg gyaloglásra és tömegközlekedési függésre (faluban laktam mindig, sőt, kint az erdőben!) kényszerítettek, közben derült ki utólag (1991) hogy 16 éve már csúszott el az L-V.-ös csigolyám! "Spondylolisthesis et -lysis" gerinc sérülés. Az autóm meg állt a garázsban, avagy néha használtam nagy merészen éjjel. Ez a mocsok főelvtárs remélem szenvedett, ahogy a Fenyő-csemetéje is a golyózáporban aztán... ;-P

    VálaszTörlés