2014. február 3., hétfő

Gondoltad volna II.


Gondoltad volna II.


Tanulmány az időjárás-módosításról



A 2010. május 28-30. között Ghentben (Belgium) tartott nemzetközi szimpóziumon a tudósok kijelentették: "az éghajlat manipulációja a Cirrus felhők módosításával nem átverés és nem összeesküvés-elmélet", hanem egy "hatvan éves múlttal rendelkező, működő folyamat". Bár az "ellenséges" környezet-módosítást egy ENSZ-egyezmény 1978-ban betiltotta, a "barátságos" használatát ma a klímaváltozás, a víz- és élelmiszerhiány megoldásaként üdvözlik. Emellett a katonai erők készen állnak, hogy a bolygó időjárását irányításuk alá vonják.
"Az utóbbi években az időjárás-módosító kutatások támogatása csökkent, és a hangsúly a gyakorlati műveletekre tevődött át." - WMO (Világmeteorológiai Szervezet), 2007.

Az egyetlen összeesküvés az időjárás-módosítás körül az, hogy a kormányok nyilvánosan nem hajlandók beismerni azt, amit bárki a saját szemével láthat. A kutatási eredmények mindenki számára elérhetők, ha hajlandó és képes a tudományos folyóiratok labirintusában eligazodni, vagyis a téma egy része hozzáférhető, de a teljes körű nyilvános magyarázat hiányzik.
Bár különböző nevekkel illetik - időjárás-módosítás, napsugárzás kezelése, kémiai pufferelés, felhővetés -, a mérgező légi permetezés népszerű neve a "chemtrails", vagyis vegyi csíkok - ez azonban csupán egy az időjárás módosítására alkalmazott technikák közül. Az éghajlat-módosítás széles körben elterjedt és jól finanszírozott iparág.

A görög, német, holland, francia és amerikai, vegyi csíkokkal foglalkozó csoportok részvételével zajlott szimpózium házigazdája a Belfort-csoport volt, aki az elmúlt hét évben azon dolgozott, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a mérgező légi permetezésre. Öt videót is kiadtak, melyek közül a filmrendező Michael Murphy (Környezetvédelmi megtévesztés [Environmental Deception] és Mivel permeteznek? [What in the world are they spraying?]) és a repülőmérnök Dr. Coen Vermeeren előadásai voltak a legdrámaibbak.

Dr. Vermeeren (Delft Műszaki Egyetem) bemutatott egy 300 oldalas tudományos jelentést "CASE ORANGE: a kondenzcsíkok éghajlatra gyakorolt hatása és az USA és szövetségeseik által folytatott időjárás manipulációs programok" címmel. Ebben megemlítik, hogy a CASE ORANGE tanulmányt névtelenséget kérő tudósok készítették a Belfort-csoport számára. Nagykövetségeknek, hírügynökségeknek küldték el, hogy kikényszerítsék nyilvános megvitatását.

A jelentés megemlíti a HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program - Magasfrekvenciás Aktív Sarki Fény Kutatóprogram) programot, amely az ionoszféra, magnetoszféra és a légkör befolyásolására létrehozott, tudományos programnak álcázott katonai projekt, és egyéb, az éghajlat manipulálására használt különleges fegyverrendszereket is.

A vegyi csíkok helyett a jelentés írói az állandó kondenzcsíkok (persistent contrails) kifejezést használják. Ezek az állandó kondenzcsíkok időjárás-módosító vegyi anyagokat tartalmaznak, míg a repülőgépek által természetes módon keltett kondenzcsíkok (melyek a hajtóművek égéstermékei által a hideg levegőből kicsapott vízből álló mesterséges felhők) pár perc alatt eloszlanak.

Dr. Vermeeren előadásában elismerte ezek létezését: 
"Tudjuk, hogy a vegyi csíkok léteznek, hiszen permetezünk: mezőgazdasági és katonai céllal is. Szóval, ez nem új. Ismerjük."

"A vegyi csíkokkal történő időjárás-manipuláció jól használható és teljesen működőképes."

Azon feltételezések alapján, miszerint a közegészségügyi hatóságok a közérdeket szolgálják, és hogy a gazdaságot a fogyasztók hajtják, a jelentés elutasítja azt a gondolatot, hogy a vegyi csíkok mögött ártó szándék húzódna meg.


A Case Orange idéz olyan nyilvánosan hozzáférhető anyagokból, amelyek szerint az időjárás-módosítás (geoengineering) legalább 60 éve folyik. Fegyverként használták az angolok a II. világháborúban Hamburg ellen és Vietnámban is bevetették. 1972-ben egy oknyomozó riporter, Jack Anderson munkája eredményeként szenátusi meghallgatásokra került sor a technológia használatával kapcsolatos visszaélések kivizsgálására. A katonai tisztviselők tagadták a cloud seeding (felhővetés) technológia használatát. Később a védelmi miniszter, Melvin Laird magánlevelében bevallja, hogy ő hamis vallomást tett, azt állítva, nem tudta, mi történt. Végül egy 1978-i nemzetközi egyezmény (UN Convention on the Prohibition of Military or Any Other Hostile Use of Environmental Modification Techniques) tiltotta be a környezet módosító fegyverek (EnMod) használatát, bár a mai körülmények - a globális felmelegedés, növekvő populáció és a vízkészletek csökkenése - megújították az érdeklődést az EnMod iránt, és széles körben támogatottá teszik.

A Case Orange több amerikai szabadalmat is tárgyal. Például a "Kondenzcsík por előállítása" egy 1975-ös találmány, mely egy "por alapú kondenzcsíkot előállító berendezés, amely meghatározott súlyú anyag maximális terítésére képes. Az anyag 85%-ban fém részecskékből és 15%-os kolloid szilícium-dioxidból (kova, E551), valamint szilikát gélből áll, hogy a kondenzcsíkot stabilizálni tudja 1-2 hétre." Egy 2009-ben közzétett cikk, a "A Cirrus felhők módosítása globális felmelegedés csökkentése érdekében" két módszert is javasol a fémek és a hatóanyag ugyanilyen arányú keverékének terítésére a kívánt 1-2 hetes hatás elérése érdekében. A Case Orange ugyancsak megemlít egy 1991-es szabadalmat, melynek tulajdonosa a Hughes Aircraft Company, és amiben 18 módszert írnak le a globális felmelegedés csökkentésére alumínium-oxid, tórium-oxid és egyéb fényvisszaverő anyagok sztratoszférikus permetezésével. (A Hughes céget 1997-ben az a Raytheon biztonságtechnikai cég szerezte meg, amely az E-systems-et és a HAARP szerződést is.)

A Case Orange bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a Raytheon célja az időjárás teljes irányítása, amelyet azért találnak a szerzők visszataszítónak, mert ez egy magáncég. 
A kiszervezés meglehetősen gyakori jelenség a kormányoknál és ügynökségeknél, elsősorban az amerikai hadsereg gyakorlatában, de a hatás ugyanaz, mindegy, hogy ki permetez minket nano-méretű fémekkel, vegyi vagy biológiai anyagokkal.

Case Orange szerint az időjárás-módosítás új életre kelt a globális felmelegedés miatti pánik következtében. A régi szabadalmak leporolásával sok cég ér el jelentős profitot. 2007 óta a milliárdos Bill Gates minimum 4,5 millió dollárt költött időjárás-módosítási kutatásokra. 

Mivel a károsanyag-kibocsátás csökkentésének gondolatát nem kedveli az ipar, az időjárás-módosítást erőltetik a klímaváltozás és a vízhiány kérdésének megoldására; vagyis még inkább szennyezzük a levegőt és a vizet, hogy ellensúlyozzuk az ipari szennyezés káros hatásait - az ipari szennyezés csökkentése nélkül.

Az időjárás irányítása 2025-re

A Case Orange egy, az amerikai felső katonai vezetők által tett 1996-os jelentést (Az időjárás, mint hadi eszköz: Az időjárás irányítása 2025-re) idézve részletezi, miként támogatják a kormányok a klíma irányítására irányuló projekteket. Az időjárás irányítása 2025-re meghatározott intézkedési tervet ír elő az EnMod (környezet-módosító technológiák) alkalmazására a WMA-val (Időjárás-módosító Szövetség) együttműködve: 

1. Ionos tükrök bevezetése 2000-től, 
2. 2004-től Nanotechnológia segítségével intelligens felhők alkalmazása, 
3. 2000-2025 Civil és katonai légierő kémiai anyagokkal módosítja az atmoszférát.

2007-ben a WMO (Világmeteorológiai Szervezet) kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elismeri, hogy az időjárást befolyásoló modern technológia a 40-es években kezdődött és napjainkban is fejlődik (Irányelvek az időjárást módosító tevékenységek tervezéséhez). Két fő eszköz a hőmérséklet-szabályozás mesterséges felhők alkalmazásával és az ionoszféra befolyásolása ionoszférikus fűtéssel (HAARP). Mindkettő alapvetően katonai harcászati rendszer azzal a lehetőséggel, hogy szükség esetén támadó fegyverként vethetők be. A világ minden táján működnek ionoszférikus fűtők a kormányok széleskörű együttműködésével, hogy 2025-re megvalósíthassák a célt: az időjárás és ezáltal a bolygó irányítását.

"A jelenlegi demográfiai és környezeti folyamatok olyan globális feszültségekhez vezetnek, amelyek megadják a szükséges lendületet az időjárás-módosítás használatához. Az Egyesült Államok esetében a nemzetbiztonsági politika részeként mind hazai, mind nemzetközi alkalmazása valószínű lesz."

Forrás:
http://coto2.wordpress.com/2010/07/28/case-orange-60-years-of-geoengineering-goes-into-hyperdrive-as-%E2%80%98plan-b%E2%80%99/

A vegyi csíkokkal kapcsolatos szabadalmak gyűjteménye: http://www.sovereignindependent.com/?p=9344

Saját kommentek a cikkhez

Bár a tanulmány kétségkívül bizonyítja, hogy időjárás-módosítás és vegyi csíkok léteznek, nagyon szűk, tudományos nézőponttal vizsgálja a jelenséget. Az összeesküvés-elméleteket, az Új Világrend terveit ismerők egy mélyebb valóságot láthatnak mindezek mögött. Tény, hogy szeretnék a világ népességét csökkenteni, mert kevesebb embert könnyebb irányítani. A permetezés ennek egy kényelmes eszköze lehet.
A tanulmányban azt állítják, hogy a permetezés a globális felmelegedés csökkentése miatt van. Ma már tény, hogy a globális felmelegedés elmélete kétséges, néhol hazug dolgokon alapul. Nem hogy felmelegedés van, hanem épp, hogy lehűlés. Nem hogy nő az óceánok szintje, hanem épp, hogy csökken. Akkor tehát miért permeteznek?
A vegyi csíkok fő alkotóeleme az alumínium, melyet számos, esővizet és levegőmintákat gyűjtő kísérlet bizonyított már. Az alumíniumot összefüggésbe hozták számos neurodegeneratív betegséggel (pl. Alzheimer- és Parkinson-kór). Ezen kívül a tanulmányban is említett szilícium-dioxid porának belélegzése hosszú távon (még alacsony, 0,1 mg/m³ koncentráció esetén is) szilikózist, bronchitist, valamint egyes esetekben rákot okozhat. A belélegzett molekulák a tüdőbe kerülve megtapadnak annak belső felületén, és folyamatosan ingerlik a nyálkahártyát. Ez az irritáció az idő múlásával sem csökken, ugyanis a szilícium-dioxid nem távozik onnan (Wikipédia).
Eléggé kérdéses terület, de állítólag fertőző bacillustörzsek és gombák, valamint számos nehézfém is a vegyi csíkokhoz köthető. Továbbá a napsugárzás elfedésével csökken a szervezet D-vitamin termelése, mivel ez a vitamin a bőrben keletkezik a napsugárzás hatására. A D-vitamin egy csodaszer, mely segít megelőzni az influenzát, autoimmun betegségeket és a rákos elváltozásokat.
A dolgok lényege az, hogy nem akarnak egészséges, ép szellemi képességekkel rendelkező, kritikus gondolkodásra képes lakosságot, mert ez nagy veszélybe sodorná az Új Világrend megvalósulását.
Persze ott van még az a lehetőség is, hogy ez az egész nekünk jó, és azért van lehűlés, mert sikeres volt az időjárás-módosító program, és megakadályozta a felmelegedést. De gondoljunk csak bele, hogy ebben az esetben nem lenne ezzel teleharsogva a sajtó? Miért kell ezt titokban csinálni? Ha ártó szándék is húzodik e mögött, akkor is el lehetne adni a társadalomnak a felmelegedés csökkentését hangoztatva, mint például a fluoridot is el lehet adni, ami egy idegméreg, mégis reklámozzák, hogy jó a fogaknak. Egy biztos: jó oka van, hogy ennyi pénzt és energiát ölnek a projektbe, és ez azt mutatja, hogy semmiképpen sem az átlagemberek, hanem a hatalmasságok érdekében történik.
Forrás: Van Magyarázat


Minden egy nagy átverés?


Minden egy nagy átverés… a tőzsde, a hírek, az élelmiszerek-, az adók, az egészségügyi rendszer és így tovább. A példák listája végtelen lenne, csak egypár eseményt említenék a múltból. Lance Armstrong kerékpáros győzelmei nyilvánvalóan csaláson alapultak, doppingolás miatt. Schmitt Pál doktori disszertációja plágium volt és a hivatalos 9-11-es Ikertornyok története 1700 építész véleménye alapján nyílvánvaló hazugság.
De mit jelent pontosan az “átverés”?

Gondolj bele: A beteg-ellátórendszert szándékosan tervezték úgy, hogy rákot okozzon, betegen tartson, közben pedig a hatalmas vállalatokat gazdagítsa, miközben feláldozza az emberi életet.
A pénzügyi rendszer csendben ellopja a pénz értékét végtelen mennyiségű pénzkibocsátás ismert eredményeként. Minél több pénzt nyomtatnak a központi bankok, egyre kevésbé lesz értékes.

A politikai rendszer is teljesen manipulált. A választás lehetősége a jobb-bal paradigmák közt csak illúzió. Minden párt mögött ugyanazok a bankárok állnak, akik arra törekszenek, hogy az ország kormánya eladósodjon, feladja szuverenitását. Mint jelenleg ma Amerikában, Görögországban és Olaszországban megfigyelhető.Vajon Magyarország beadja a derekát az IMF-nek vagy az egyre tájékozottabb lakosság visszavág, ahogy az Izlandon történt?

Az ételt vegyi anyagokkal, adalékokkal mérgezik, mindezzel csökkentve az emberek intelligencia szintjét, abban a reményben, hogy mire a beteg nincstelen lesz, úgyis el fogja felejteni hogy jutott oda és hogy miért is beteg még.

A hírek teljes ferdítésen esnek át. Korábbi CNN riporter Amber Lyon leplezte le a CNN-t azzal, hogy világra hozta azt, ahogy a CNN engedélyezte külföldi terror szervezetekről szóló pozitív hírek leközlését. A meglepő történetet az Alex Jones- Amber Lyon interjúban hallhatjuk angolul. http://www.amberlyonlive.com

Az igazságszolgáltatási rendszer nevetségesen manipulált. Egészségügyi téren például a dr Geréb Ágnes ügyén alapuló otthon szülés folyamatos üldöztetése tökéletes példája az orvosi maffia attól való félelmének, hogy az emberek végül rájönnek arra, hogy a tervezett otthonszülés olyan előnyökkel társul, mint a csökkent orvosi beavatkozások száma és a fokozott anyai elégedettség.

A legtöbb tudományos hír is manipulált. A legtöbb tudományos folyóirat a gyógyszeripar támogatását élvezi, a gyógyszerreklámok pedig jó pénzt hoznak a konyhára. Lassan már majdnem az összes úgynevezett tudományos hír integritását meg lehet kérdőjelezni. A mai “tudomány” gyógyszereket és mérgekkel teli oltóanyagokat nyomat az emberekbe, közben becsmérlően kezelve a gyógyító növényeket és tápanyagokat.
A multinacionális gyógyszergyárakat nem az emberek egészsége érdekli, hanem a bevétel. A gyógyszergyárak kormányokat és politikusokat fizetnek le, hogy olyan jogszabályokat alkossanak, amelyek az embereket betegen tartják (illegalizálják a nyilvánvalóan rákölő kannabiszt, a szuperételeket, csökkentik az orvosi kezelések közti választási lehetőségeket, és kötelezővé teszik az oltásokat.)
A magántulajdon is csak látszat. Hála a zsarnoki vagyonadónak, senki sem birtokol semmit, valójában csak lízingeli az államtól. Nem hiszel nekem? Próbálj meg nem fizetni ingatlan adót és meglátjuk, mi történik. Az ingatlant hamarosan lefoglalják.
A háborúk is félrevezetések. A háborúkat indító hamis ürügyek, a CIA és a Moszad által tervezett támadások alibit szolgáltatnak a háborúba lépéshez, arról viszont, hogy az igazság milyen szörnyű is valójában, nem tud sokat a világ. A háborúk története megtisztítva, feldolgozva, homogenizálva jut a nagyközönség tudomására … csakúgy, mint a feldolgozott tehéntej.
A drogháború is manipulált. Ahogy az amerikai alkoholtilalmi helyzetből szuperhatalmú emberek emelkedtek ki, mint Meyer Lansky, Benjamin “Bugsy” Siegel, Louis “Lepke” Buchalter, a drogháború egy sokkal nagyobb hatalmú kriminális szindikátus létrejöttének nyitott utat, amit ma az Egyesült Államok kormányának hívunk. Ez a nagyon kifinomult gépezet most úgy működik, hogy maffiák helyett egész országokat támad meg ópiumért, olajért stb, és báb diktátorokat állít élükre, ahol a bábmester ( az amerikai kormány) húzogatja a szálakat.
Hogyan lépjünk ki a mátrixból? Ne játssz!
Az összes hamis rendszer ellen nyerni csak úgy lehet, ha nem veszel részt bennük.
Kapcsold ki a TV-t és a híreket független online média forrásokból olvasd.
Ahelyett, hogy rovarírtós-fertőzött ételt ennéd, vásárolj organikus és nem túlzottan feldolgozott élelmiszereket.
Az oltóanyagok és vényköteles gyógyszerek helyett fontoljuk meg a helyes táplálkozás és a szuperételek felé fordulást.
Ahelyett, hogy minden megtakarított pénzünket bármilyen pénznemben tartanánk, tároljuk azt nemesfémekben, nem romlandó élelmiszerben, mezőgazdasági földterületekben. Ezek a dolgok hihetetlenül negatív hatással vannak a bankokra és a multinacionális vállalatokra, amelyek üzleti modellje a lebutított zombik tömegére épül.
A lényeg az egészben az, hogy nem lehet legyőzni egy manipulált rendszert. Ez az, amiért így gondolták ki. A mozgató szálak biztosítják azt, hogy az egyén sosem kerüljön nyerő helyzetbe. 
Úgyhogy ne játssz! Függetlenítsd magad!
Forrás: NaturaHírek

Kezdetben vala a Víz...


A részecskék legújabb vizsgálata alapján tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Föld életet adó folyadéka abból az anyagból jött létre, amelyből maga a bolygó is – nem pedig a különféle űrből érkező becsapódások eredményeképpen keletkezett, mint ahogyan azt korábban hitték.
Az óceánok eredete régóta tudományos rejtvénynek számít. A Föld szülőhelye, a fiatal nap körül elhelyezkedő poros nebula (csillagköd) annyira forró volt, hogy a vizet elpárologtatta, így a bolygót alkotó anyag csontszáraz volt annak keletkezésekor – így a víznek ezután kellett valahogyan megjelennie. A naprendszeren kívülről érkező jeges aszteroidák elmélete megmagyarázhatta volna ezt a problémát, azonban egyidejűleg újabbakat is felvetett: az üstökösök ugyanis gazdagabbak deutériumban (a hidrogén stabil nehézizotópja) mint a földi óceánok, és több platinumot és egyéb ritka elemet kellett volna magukkal hozniuk mint amennyi jelenleg a vizeinkben fellelhető. Ha tehát a földi víz nagy része becsapódások eredményeképp jött létre, akkor ezek a feltűnő különbségek további – eddig hiányzó - magyarázatra szorulnak.

A legújabb kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy a víz a Föld elemi építőköveiben már eleve jelen lehetett. A University College London munkatársai által lefolytatott kísérletek szerint a porszemcsék, melyekből a Föld keletkezett, a magas hőmérséklet ellenére is képesek megkötni a vizet molekuláris szinten.

Nora de Leeuw csapata számítógépes modellezéssel vizsgálta az olivin részecskéinek vízmegkötő képességeit – azt az állapotot, amikor vízmolekula érintkezik az olivinszemcsék szabálytalan felületével. Ez az ásvány gyakori mind a naprendszerünkben mind pedig más csillagok körül található csillagködökben, és a számítások alapján kiderült, hogy a vízmolekulával történő találkozásakor rengeteg energia szabadul fel – ami egyben azt is jelenti, hogy hatalmas energiára van szükség ahhoz is, hogy a már összekapcsolódott molekuláikat szétválasszák.   

A modellezésnek megfelelően a porszemcsék akár 630 °C-on is megtartják a vízmolekulákat, amely elég magas hőmérséklet ahhoz, hogy bizonyítsa: már a Föld keletkezésekor is tartalmazhattak vizet.

A kutatócsoport tagja, Michael Drake (University of Arizona) szerint a Föld vizének egy része – ráadásul valószínűleg nagy része - bizonyosan ebből a forrásból származik. Ahogyan a bolygó a porból kialakult, a nyomás és a hőmérséklet elég magasra szökhetett ahhoz, hogy elválassza a vizet az ásványoktól, így létrejöhettek az első folyók majd óceánok.

Amennyiben így is történt, bolygónk számára nem ez a víz egyetlen forrása. Az aszteroidák egy része közismerten gazdag jégben, és biztos hogy volt néhány amelyik beleütközött a Földbe a Naprendszer kialakulásának korai, kaotikus szakaszában. Az új feladat a tudósok számára tehát az lesz, hogy kiszámítsák: melyik mechanizmus milyen mértékben járult hozzá bolygónk vízellátásához.
 
New Scientist






Inogni látszik az elektromágnesesség elmélete

Átértékelésre szorulhat a fizika egyik alappillére, amennyiben igazolást nyernek az Egyesült Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete (NIST) új ion-csapdájával végzett kísérleteinek eredményei.
A Physical Review Letters-ben közzétett eredmények szerint az elektromágnesességen alapuló jóslatok nem teljesen fedik le az atomok egzotikus állapotokban tanúsított viselkedését. A kérdéses elmélet az úgynevezett kvantum-elektrodinamika (QED), ami a modern fizika egyik fő támasza az anyagra gyakorolt elektromágneses hatások pontos leírásának köszönhetően, különös tekintettel az elektronok viselkedésével kapcsolatos magyarázatára. Az elmélettel kapcsolatos kiváló tapasztalatok ellenére a fizikusok jó ideje gyanítják, hogy a QED nem ad teljes képet a valóságról. Az NIST legfrissebb eredményei igazolni látszanak ezeket a feltevéseket, amik a fizika más területeire is kihathatnak.
A QED tesztelésének egyik módja, hogy veszünk egy viszonylag nehéz atomot - például titánt, vagy vasat - és megfosztjuk a mag körüli elektronjainak többségétől. "Ha a titán huszonkét elektronjából húszat eltávolítunk, egy magasan töltött iont kapunk, ami sok tekintetben hasonlít egy, az eredeti méretének tizedére összezsugorított hélium atomra" - magyarázta John Gillaspy, a NIST fizikusa. "Ironikus, de ebben a szokatlan állapotban a QED hatásai felerősödnek, így részletesebben vizsgálhatjuk azokat"
A kvantum-elektrodinamikának számos alkalmazása van, például megjósolható vele, mi történik, ha egy atommag körül keringő elektron összeütközik egy elhaladó részecskével. A gerjesztett elektron egy pillanatra egy magasabb energiaállapotba ugrik, azonban gyorsan vissza is tér eredeti pályájához. A folyamat fénykibocsátást eredményez, egy foton szabadul fel, a QED pedig képes megjósolni ennek a fotonnak a színét, vagyis előrejelezhető a hullámhossza. Az NIST csapata azt vette észre, hogy az erős pozitív töltésű ionokban a fennmaradó elektronok észlelhetően más színű fotonokat generálnak, mint amit a QED megjósol. Ez megingatja az elektromágnesesség, a világegyetem négy alapvető erői egyikének elméletét.
Gillaspy reméli, hogy eredményeik a kísérlet megismétlésére sarkallják majd tudóstársait, melyekből még pontosabb mérések születnek. Az NIST csapat jelenleg egzotikus atomok által kibocsátott fény mérésén dolgozik, ami Gillaspy szerint meg fogja erősíteni a jelenlegi eredményeiket. 
Forrás: SG


A világ legegészségesebb területei és a hosszú élet titka


Dan Buettner amerikai kutató azt mondja, hogy felfedezte a világ négy régióját, ahol az emberek a legegészségesebb életet élik, és azokat az életmódtényezőket, amik ezt okozzák. Az úgynevezett Kék Zónák: Szardínia (Olaszország), Okinawa (Japán), Nicoya Peninsula (Costa-Rica), és a szombatista-populáció Loma Lindában (USA). Ezeken a helyeken nem csupán természetes a száz éves életkor és az a fölötti, hanem az is természetes, hogy ezt a kort az emberek teljes testi épségben és kognitív hanyatlás nélkül élik meg.
Buettner megjegyzi, hogy a nyugati életmód elterjedése és globalizációja előtt ez az élettartam minta a világnak több területén jellemző volt. Azt gondolom, hogy a hosszú életnek ezek a korábbi területei mára eltűntek - mondta.
Buettner több életmódtényezőt azonosított, amikről úgy gondolja, hogy felelősek az emberek hosszú, egészséges életéért a Kék Zónákban. Az okinawai diéta például nagyrészt növény alapú és a tipikus amerikai diétánál nyolcszor több erjesztett szójababot tartalmaz. A kultúra hangsúlyozza a tiszteletet az idősebb személyek iránt, és az emberek támogatásra számíthatnak a családjuktól és a szomszédjaiktól egész életükön keresztül. Ráadásul az emberek Okinawán hajlanak arra, hogy érzékük legyen az életcélhoz való erős ragaszkodáshoz.
Nagyon könnyű lekicsinyelni a cél értelmét, mondta Buettner, de ez a hosszú élet egy nagyon fontos meghatározója. Tudni, hogy miért kelsz fel reggel hét vagy nyolc évvel növeli a várható élettartamodat. Ez megmagyarázhatja, hogy több ember miért hal meg abban az évben, amikor nyugállományba helyezik, mint bármelyik munkával töltött évben vagy a későbbi években.
Diétán és a cél értelmén felül, Buettner a hosszú élet fő meghatározójaként a rendszeres kisintenzitású testi tevékenységet és erős kapcsolatokat említi meg a családdal és a barátokkal. Rámutat a tényre, hogy a Hetednapi Adventista Egyház tagjai, akik javarészt vegetáriánusok, igen erős kapcsolatban élnek és egy valódi szabadnapot tartanak minden héten. A születéskor várható élettartamuk éppen egy évtizeddel hosszabb, mint az átlag populációnak.
Forrás: Natúr Hírek

Sötétanyag vadászat a föld mélyén


Hamarosan megkezdődhet a sötétanyag-vadászat abban az elhagyott dél-dakotai aranybányában, ahol rövidesen üzembe helyezik a világ legérzékenyebb detektorát. Az adatgyűjtés a szakemberek reményei szerint februárban kezdődhet el.
A nagy föld alatti xenondetektor (LUX) az elhagyott Homestake-aranybányában, 1,6 kilométeres mélységben működik majd, ahol 2001-ben 125 év után hagytak fel a nemesfém-kitermeléssel. A berendezés segítségével tudósok azt próbálják majd kideríteni, mi is valójában a világegyetem 25 százalékát kitöltő és tömegének 80 százalékát adó sötét anyag, amely nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatásával "ad életjelt" magáról.
A föld alatti laboratórium építése több mint három évvel ezelőtt kezdődött. Azért kell a kísérletet 1,6 kilométeres mélységben végezni, mert ha a Föld felszínén próbálnák meg kimutatni a sötét anyagot, a mérések eredményeit eltorzítaná a szuperérzékeny detektorokat érő kozmikus sugárzás. Ez év nyarán eresztették le a telefonfülke nagyságú detektort az egykori bányába, a művelet két napig tartott.
A kozmikus sugárzás mellett a LUX-ot meg kell óvni a környező kőzetek természetes radioaktív sugárzásától is, ezért néhány nappal ezelőtt a detektort 6 méter magas és 7,6 méter átmérőjű rozsdamentes acéltartályba eresztették, amelyet 265 ezer liter ultratiszta, deionizált vízzel töltöttek meg. Ezután kezdődhetett meg a detektor elektronikai rendszerének tesztelése, ami több hétbe telik.
Maga a detektor 1,98 méter magas és 0,9 méter átmérőjű, dupla falú titáncilinder, amely egyharmad tonna, mínusz 106 Celsius-fokra lehűtött és ezáltal cseppfolyósított xenont tartalmaz. A LUX-kísérletben részt vevő tudósok a sötét anyagot alkotó részecskék, úgynevezett WIMP-ek és a xenonatomok ütközését próbálják majd regisztrálni a detektoron belül, amelynek során két felvillanást lehet a feltételezések szerint észlelni: az első magát a "becsapódást" jelzi, a másodikat, egy erősebbet a "karambol" során felszabaduló elektronok okozzák, amelyeket felfelé sodor a detektoron belül kialakuló erős elektromos mező.
Az adatgyűjtés februárban kezdődik, és ha minden a tervek szerint halad, a kísérlet révén többet megtudhatnak a világegyetem keletkezéséről. "Fantasztikus felfedezéseket tehetünk" - hangsúlyozta Harry Nelson, a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i tagintézményének professzora, a LUX-kísérlet vezető kutatója.
A szuperszimmetria (SUSY) elmélete szerint minden részecskének van egy nagyobb tömegű szuperpárja. Ilyen részecske a WIMP (Weakly Interacting Massive Particle, gyengén kölcsönható, tömeggel rendelkező elemi részecske), amely a sötét anyagot alkothatja. A WIMP a legkisebb tömegű szuperpartner, tömege minimum százszor nagyobb a protonénál. 
Forrás: Híradó

Súlyos hackertámadás és fenyegetés Izrael ellen


Az Anonymous hackerközösség az izraeli kormányzati honlapok elleni túlterheléses támadásokkal fejezi ki nemtetszését a Gázai övezetben folyó bombázásokkal kapcsolatban.
A hackerek közlése szerint több mint 40 izraeli kormányzati és katonai weboldal működését szabotálták csütörtökön - írja a The Register. A lap szerint az Anonymous az #OpIsrael kódnéven folyó akció folytatását is kilátásba helyezte Izrael "őrült támadásai", illetve amiatt, hogy a katonák lekapcsolhatják Gázában az internetet. 
Az Anonymous üzenetében a volt egyipomi diktátor, Hoszni Mubarak tevékenységéhez mérte a mostani izraeli netkapcsolat-elvágós fenyegetést.
A támadások mellett a hackerek angol és arab nyelvű tippeket és kapcsolatokat tettek közzé a Gázai övezetben élők számára, hogy miként tudnak akkor is kommunikálni, ha a katonák valóban lekapcsolják a netet.
Forrás: HVG

Emberré tevő gént fedeztek fel


Újabb lépcsőt jelenthet a számunkra legégetőbb kérdés - "mi tesz bennünket emberré?" - megválaszolásához egy nemzetközi kutatócsoport genetikai felfedezése.
A szakemberek olyan gént - az miR-941-et - találtak, amely valószínűleg alapvető szerepet játszik az emberi agy fejlődésében, és talán még azt is megmagyarázhatja, hogy miként kezdtünk el szerszámot készíteni és beszélni. A gén kizárólag az emberben található meg, sem más főemlősökben, sem legközelebbi rokonunkban, a csimpánzban nincs jelen.
Az Edinborough-i Egyetem kutatói az emberi genomot hasonlították össze 11 más faj genetikai állományával, közöttük az egérével, a patkányéval, a gorilláéval és a csimpánzéval, hogy a legfontosabb különbségeket találják meg bennük. Eredményeik szerint - amelyeket a Nature Communications című folyóiratban publikáltak - az miR-941 gén csak az emberben található meg. Valamikor 1 és 6 millió évvel ezelőtt jelent meg, miután az emberi faj evolúciója elvált a többi emberszabásúétól.
A gén a magasabb rendű agyműködés két területére hat rendkívül erősen: a döntéshozatalra és a nyelvi képességekre - e két tulajdonság különösképpen jelentékeny szerepet játszik emberi mivoltunkban - olvasható a ScienceDaily.com című online tudományos magazinban.
Mint az már köztudomású, a fajok közötti különbségeket a létező gének megváltozása, törlődése vagy duplikálódása okozza. A skót szakemberek azonban azt állítják, hogy az miR-941 már teljesen funkcionálisan, a nem kódolódó - korábban "hulladékként" nevezett - DNS-szakaszok közül emelkedett ki evolúciós szempontból viszonylag rövid idő alatt. Mindeddig nagyon nehéz volt ezt a folyamatot működés közben megfigyelni.
Martin Taylor, a Genetikai és Molekuláris Orvostani Intézetben végzett kutatás vezetője szerint "mint faj, az ember csodálatosan találékony - mind társadalmilag, mind technikailag képes egyidejűleg fejlődni. Ez a vizsgálat megmutatja, hogy genetikai szinten is leleményesek vagyunk. Ez a molekula a semmiből bukkant fel akkor, amikor fajunk éppen olyan drámai változásokon ment keresztül, mint a felegyenesedés, a hosszab élettartam, a kommunikáció és az eszközhasználat elsajátítása. Most abban reménykedünk, hogy további, emberré válásunkra magyarázattal szolgáló új géneket találunk".
Forrás: Napidoktor

Járhattak a Húsvét-sziget szobrai



Évszázadok óta merednek komoran az arra járó felfedezőkre és utazókra a Húsvét-sziget rejtélyes monstre kőszobrai, a moaiok. Az emberfejek háttal a Csendes-óceánnak állva őrzik legféltettebb titkaikat, elsősorban azt, hogy vajon milyen úton kerülhettek a kőfejtőkből majdani lelőhelyükre, kerekek vagy állatok segítsége nélkül. Nos, két kutatónak köszönhetően végre ezt is sikerült megfejteni.
Az elsőre teljesen valószínűtlen elméletet a kutatók kísérlettel támasztották alá, s erről a helyi és amerikai antropológusokból és régészekből álló csapat videót is készített. Ezen jól látható, amint a 4,35 tonnás szoborreplikát három önkéntesekből álló csapat három különböző irányból mozgatja kötelekkel, az alkotás pedig apró lépéseket téve halad előre az úton. Ezen technika segítségével a szobor 100 métert tett meg egy óra leforgása alatt. A hawaii Kualoa Ranchnál végzett sikeres kísérlet egyúttal megkérdőjelezi azon elméletet, amely szerint a hatalmas, összesen 887 követ farönkök segítségével gurították volna végig keresztül a szigeten.

A kísérletet Carl Lipo, a Kaliforniai Állami Egyetem kutatója, Terry Hunt, a Hawaii Egyetem munkatársa és Sergio Rapu Haoa régész végezte. Lipo és Hunt az elméletről a The Statues that Walked: Unraveling the Mystery of Easter Island című könyvükben írtak először, a nagysikerű kötet megjelenése után egy amerikai televíziós csatorna kérte fel a két szakembert, hogy "élesben" támasszák alá az abban hangoztatott, nem kevés kritikát kiváltó állításukat - olvasható a Journals of Archaeological Science legújabb számában.

Easter Island moai 'walked'

National Geographic Live! Walking with Giants: How the Easter I

Horizon - The Mystery Of Easter Island

Earth as Our Easter Island

The Ancient Mystery of Atlantis (Full Documentary)

History of the Ancient World's First Armies (Full Documentary)

Mind Controlled Assassins and Programmed Killers (Full Document

Secret Societies and Mind Control through Homosexuality (Full Do

Former CIA Agents Reveal CIA Secrets (Full Documentary)

Assassin - Special Terminator CIA (Action, Thriller)

1st Testament: CIA Vengeance (Action, Thriller)

SECRETS OF THE CIA - LONG DOCUMENTARY - ITS AMAZI

REAL SPIES - FBI/CIA (documentary)

Secrets of the CIA : Documentary on Spy Tactics, Secrets and Es

NSA : Documentary on the Secret Intelligence Agency NSA

Uranium And The Origins of Nuclear Power (Full Documentary)

BUNKERS: Doomsday Apocalypse Shelter (Full Documentary)

U Boat War : Documentary on the Submarine Battle of World War 2

21st Century Warship(full documentary)HD

The Future of Military Dogfighters (Full Documentary)

Small Weapons Design & Use(full documentary)HD

Aircraft Carriers Modern Warships(full documentary)HD

Nuclear Submarine Design(full documentary)HD

Gunships And Helicopter`s(full documentary)HD

Pre-Emptive Strike(full documentary)HD

Nukes In Space - The Rainbow Bombs (narrated by William Shatner



A polinéziaiak mintegy 1600 évvel ezelőtt kolonizálták a szigetet, életüket aztán saját maguk nehezítették meg: az égetéses földműveléses technika alkalmazása miatt túl sok pálmafát vágtak ki, ami az intenzív földműveléssel, a talajerózióval, a különféle konfliktusokkal, a kannibalizmussal és az erőteljes népességfogyással együtt elviselhetetlennek bizonyult. Olyannyira, hogy mikor az európaiak a 18. században megvetették a lábukat a szigeten, az egykoron virágzó civilizációnak már csak a nyomát találták.
A sziget szobrai, a moaiok ebből a szempontból igen fontos részei a UCLA tudósa, a Jared Diamond által hangoztatott elképzelésnek. A kutató kollégáinak felfedezéseire hivatkozva azt állítja Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed című könyvében, hogy a szigetlakók fából készült ’csúszkával’ és emelővel vonszolták a hatalmas, akár a 90 tonnát is meghaladó köveket. Az egymással rivalizáló törzsfőnökök pedig egész törzseket használtak arra, hogy hatalmuk demonstrálására hatalmas szobrokat állítsanak fel.
Forrás: Múlt-Kor


Mérgező segédanyagok az influenza védőoltásban


Van egy iparág, ahol az ősz és a tél a meggazdagodás ideje. Ez a védőoltás ipar. Az előbb az egyik propagandarádióban nyilatkozott egy szakértő, aki biztosan tudja, hogy idén december elején érkezik meg az influenza (tán együtt vettek jegyet a Wizzair-nél?) és ezért a frissen elkészült védőoltásokat már a héten elkezdik kiszállítani a háziorvosokhoz.
Az influenza védőoltások szükségtelenségéről már több alkalommal írtunk. Most azt szeretnénk megmutatni, a vírusból származó fehérjéken kívül milyen egyéb anyagok vannak az ampullában, amik nem mellesleg a teljes adag nagyobb részét teszik ki. 

Az elmúlt év volt az első, hogy úgy reklámozta a védőoltását a hazai gyártó, hogy nem tartalmaz higanyt. Miért? Korábban tartalmazott? Igen.

Thimerosal (Tiomerzál)
Azért kerül az injekcióba, mert kitűnő baktériumölő szer. Ha véletlenül a gyártás során baktérium szennyezné a vakcinát, ettől elpusztul. A higany megöli. Persze minden élő sejtet, de ettől még az oltóanyag biztonságos - legalábbis eddig úgy tudtuk. Elsőként az Egyesült Államokban tiltotta meg a használatát az FDA (az ottani gyógyszerhatóság) mert igazolni látszott, hogy az egekig emelkedett, autizmusban megbetegedett gyermekek arányát ez a csodaszer okozta. 

Az EU annak ellenére nem lépett a betiltás ügyében, hogy pár európai gyártó önként lemondott a használatáról, mert féltek az idegkárosító hatásától.

Antibiotikumok

A fenti higanytartalmú vegyületen kívül antibiotikumot is adnak a készítményhez, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását az injekción belül a vakcina előállítása és tárolása során.

A felhasznált anyagok sora elég impozáns: Neomycin és/vagy polimixin B, a bárányhimlő vakcina, a DTPA IPV/hib kombinált védőoltások és a kanyaró-mumpsz-rubeola vírus elleni oltóanyag vannak elterjedten használatban. A gentamicint néhány gyártó influenza elleni vakcinák gyártásához használja.

A probléma éppen az ezzel, mint az antibiotikumok eszetlen felhasználásával egyébként is: ok nélkül évente alkalmazva ellenálló szuper-baktériumok jönnek létre és éppen az antibiotikumok hatékonyságát csökkentik ezzel az adalékkal évről évre.

Alumínium
Különféle alumínium-sókat adnak a készítményhez, amit azzal indokol az ipar, hogy az alumínium gyorsabb immunválaszra készteti a szervezetünket, ezért kevesebb hatóanyagot kell bejuttatni. 
Az alumínium-hidroxid, alumínium foszfát és kálium-alumínium-szulfát (timsó) viszont nem előnyös élettanilag. Az idegrendszert károsítja és közismerten hozzájárul az időskori demencia és az Alzheimer kór kialakulásához.


Formaldehid
A tartósító szerek sora nem lenne teljes enélkül a csodaszer nélkül, aminek szagától romantikus emlékek idéződnek fel minden egyetemet végzett doktorban. Igen, ez pontosan az a szer, amiben a foszlásnak indult állati szöveteket mutogatta a biológiatanárunk évekkel ez előtt.
Célja a védőoltásban ugyan az, mint mindegyik mérgező anyagé: megölni a szennyező anyagként belekerülő baktériumokat és semlegesíteni a toxinokat, amiket ezek előállítottak.
Stabilizátorok
Ezek köre is elég széles. Többféle cukor mellett a kínai büfék hírhedten rosszullétet okozó Nátrium-glutamát (MSG) nevű ízfokozója is használatban van. Közismerten idegkárosodást okoz még akkor is, ha valaki megeszi. Képzeljük el, ha egyenesen a véráramba fecskendezzük.
A zselatin, a részlegesen hidrolizált kollagén (ezek általában szarvasmarha, illetve sertés származékok) szintén használatban vannak bizonyos védőoltásokban stabilizáló szerként.
Készítsen magának védőoltást
A fenti cuccok összekeveréséből és általában tojásfehérjén felnevelt vírusokból áll a védőoltásnak hívott keverék. Mivel ezek egy jobb háztartási boltban beszerezhetők, akár saját magának is keverhetne mindenki egy garantáltan hatékony és megfelelően mérgező kotyvalékot és várhatná, hogy egészséges legyen tőle, ha minden évben a karjába fecskendezi.
De nem lesz tőle egészséges. Sőt: hajlamosabb lesz a betegségekre. Hogy miért pont a krónikus betegek és a 65 év felettiek számára adjuk ezt ingyen, nem is tudom. Talán erre ad magyarázatot egy múlt heti előadáson hallott adat. 
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben voltam egy szakmai továbbképzésen, ahol az egyik előadó egy riasztó statisztikai adatot vetített ki. Míg 1950-ben 13 keresőképes ember jutott egy 65 év felettire, addig ez ma csupán 9. 
2050-re ez a szám 3,5-re csökken. A mainál is komolyabb gondot fog okozni rövidesen nem csak a nyugdíjuk, de a megnövekedett gyógykezelési költségeik biztosítása is. 
Ha most megkérdezném Misi barátomat biztosan huncutul mosolyogna és azt mondaná: szerinted véletlen, hogy mérgező anyagokat fecskendezünk beléjük ha kérik, akár ingyen is?
News Medical
Forrás: NatúrHírek


Elviszi-e a Nobelt lendületből a Higgs-bozon?


A most 83 esztendős Peter Higgs fizikust sokáig csak azért hívták előadni, hogy kinevessék az elméletét egy rejtélyes részecskéről. A Higgs-bozon keresése azonban idővel a fizika egyik legfontosabb területe lett, és az idei felfedezésért akár azonnal Nobel járhat.
Megjelent a Thomson Reuters hírügynökség szokásos előrejelzése az orvosi-élettani, kémiai és fizikai Nobel-díj esélyeseiről. A díjak kihirdetésére az október 8-i héten kerül sor Stockholmban.
Október 9-én a fizikai Nobel-díjat jelentik be, ahol a legizgalmasabb kérdés az, hogy megkaphatja-e a tudományos világ legrangosabb elismerését Peter Higgs, aki a Higgs-bozon létezését jósolta meg. Higgs 1964-ben publikálta híres cikkét a spontán szimmetriasértésről és a Higgs-bozonról. Évtizedekkel később, egy konferencián mesélte el: évekig csak azért hívták előadni, hogy kinevessék az elméletét, hiszen bevezetett egy olyan, valamilyen értelemben tulajdonságok nélküli részecskét, amely nem illett bele sem az elméleti, sem a kísérleti eredményekbe - írja a Fizikai Szemle idén júniusi száma.

"Igazából csak 1972-ben kezdődött az életem, mint bozon" - mondta egyszer a most 83 éves tudós egy előadásában. Negyven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyre nagyobb energiájú részecskegyorsítókban végre "a fizika Szent Gráljának" is nevezett részecske nyomára bukkanjanak a CERN-ben (amint arról júliusban részletesen beszámoltunk).

Higgs Nobel-díja mellett szól, hogy valóban a fizika egyik legfontosabb felfedezése született meg, még ha az óvatos fizikusok év végéig, a további megerősítő adatok összegyűléséig nem is merik kimondani a "felfedezés" szót (hivatalosan továbbra is csak egy olyan új részecske felfedezéséről beszélnek, amelynek "egyik megfigyelt tulajdonsága sem mond ellent a standard modell Higgs-bozonjának").

Korunk legismertebb és egyik legnagyobb fizikusa, Stephen Hawking szerint is annyira fontos eredményről van szó, hogy Peter Higgs megérdemelné a Nobel-díjat (Hawking egyébként nem hitt a Higgs-bozon létezésében, amit száz dollárja bánt nyáron). Higgs díja mellett szólhat viszonylag magas kora is - ha még életében szeretnék díjazni, nem érdemes sokáig halogatni a döntést (egy-egy eredmény és az érte járó Nobel-díj között átlagosan 25 év telik el).

A Thomson Reuters szerint azonban nem Higgs lesz a befutó, legalábbis idén még nem. Ennek egyik oka a már említett, megerősítő adathalmazra való várakozás lehet. Másrészt Alfred Nobel ajánlása alapján háromnál több személy között nem oszthatnak meg egy-egy díjat, márpedig Higgs mellett még négy olyan fizikus van, aki hasonló jóslatokat írt le annak idején.
A Thomson Reuters tippje szerint idén a kvantum-teleportációval kapcsolatos alapvető kutatásokért fogják elvinni a fizikai Nobel-díjat. A kvantum-teleportáció az információ továbbításának szokatlan, a fény sebességénél is gyorsabb módját ígéri, ráadásul bármilyen közvetítő közeg nélkül. Az itt zajló kísérletekben a kvantummechanika egy meglehetősen különös jelenségét, az ún. összecsatolódott állapotokat használják fel.
A kvantumvilágban két összecsatolódott részecske kényszerhelyzetben van: ha a pár egyik tagját méréssel valamely egyértelmű kvantumállapotba hozzuk, akkor a pár másik tagja, a másik részecske kénytelen az előzőével ellentétes állapotot elfoglalni. Szemléletesen: ha az egyik az óramutató járásával megegyezően pörög, akkor a másik azonnal az ellenkező irányba kényszerül forogni. Ha az egyik forgásirányát megváltoztatjuk, akkor a másik is azonnal változtat a forgásán, hogy egy pillanatra se legyenek azonos állapotban. Akkor is így viselkednek, így reagálnak egymásra, ha távol kerültek egymástól.
A változás gyorsabban lezajlik annál, hogy az információ akár fénysebességgel átmehetett volna a két részecske között. Összecsatolt párt hoztak már létre fény és fény (foton és foton), atom és atom, sőt atom és fény között. A legutóbb távolságrekord 143 kilométer (két foton között). A kvantum-teleportáció gyakorlati alkalmazása szupergyors (kvantum)komputereket ígér, bár elméleti háttere továbbra is rejtély.
Az orvosi-élettani kategóriában az epigenetika alapjaiért, a kémiaiban pedig a titán-dioxidnak a hidrogéngyártásban leírt szerepéért járhat majd Nobel a Thomson Reuters szerint.
A Thomson Reuters előrejelzései azon alapulnak, hogy milyen szaklapokban és mennyi cikket közölnek az egyes kutatók (illetve kutatócsoportok), és hogy ezekre a cikkekre hányan hivatkoznak saját kutatásaikról írt cikkeikben. Az elmúlt évtizedben 26 olyan tudós kapott Nobel-díjat, akik szerepeltek a cég tippjei között.
Forrás: Origo


Adattárolás örökre - de legalább 100 millió évig


Az adatok tárolásának egyik lényeges kérdése, meddig maradnak épségben az információk. Megnyugodhatunk: a Hitachi újdonsága 100 millió évet garantál.
Hiába mentettük el 20 éve videokazettára kedvenc filmjeinket, ma már sok közülük nézhetetlen, áldozatul estek az idő pusztításának. És persze az is majdnem biztos, hogy nem bírnak ki egy emberöltőt a flopin, CD-/DVD-n tárolt adatok. Éppen ezért figyelemre méltó a Hitachi és a Kyotói Egyetem közös projektje, amelyben örökre szóló adattárolást kínál, és ezúttal az „örökre” szó emberi léptékekkel valóban ezt is jelenti, hiszen 100 millió évről van szó – olvastuk a PC World.com-on.
Az új tárolóeszköz a kristályos szerkezet nélküli, roppant strapabíró kvarcüveg, ebbe marja nagyteljesítményű lézer az adatokat, hasonlóan a mai optikai adathordozók technológiájához. Ezzel jelenleg 40 MB-nyi adatot tudnak felvinni egy négyzetcentiméterre, ami csak egy kicsivel jobb, mint a CD-ket jellemző 35 MB/négyzetcentis adatsűrűség, viszont a kvarcüveg igencsak hőálló: nem ment tönkre (és az adatok sem sérültek), amikor két órán keresztül 2000 fokos hőnek tették ki – képzeljük el, mi lenne egy CD-vel vagy DVD-vel. Mindenellett a kvarcüveg a mindennapokban éppen úgy használható, mint a hagyományos adathordozók.
A Hitachi szóvivője szerint a 2015-ben piacra kerülő tároló fontos kulturális értékek őrzésére lehetne hivatott. A The Register mindehhez még azt is hozzáteszi, hogy bár szépen hangzik ez a százmillió év, azonban egy faj átlagos élettartama a Földön nagyjából 10 millió év, így lehet, hogy majd valami egészen új fajnak kell kitalálnia, mit is rejtenek a kvarcüvegtárolók.
Forrás: HVG

Az egész világot elláthatná a szélenergia


A szél önmagában képes lenne energiával ellátni az egész világot, állítja egy új tanulmány, mindez azonban olyan befektetéseket igényelne, ami a szkeptikusok szerint irreálissá teszi az egész elképzelést.
A világ igyekszik levetkőzni fosszilis üzemanyag függőségét, kutatva a megújuló energiaforrások, mint a szél- és a napenergia hatékony kiaknázását. Az utóbbi időkben megjelent tanulmányokkal ellentétben az éghajlat adatokat elemzése szerint a szélturbinák több száz terawatt elektromosságot képesek termelni, jóval többet, mint a világ energiaszükséglete.

A PNAS szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Mark Jacobson, a Stanford Egyetem kutatója szerint a maximális potenciál eléréséhez 1,5 milliárd hatalmas szélturbinára lenne szükség vízen és szárazföldön. Ez jóval több, mint amit a világ tényleges energiaszükséglete indokolna, azonban a jelenlegi számnál sok millióval több turbinára lenne szükség, hiszen az utóbbi évek tekintélyes befektetései ellenére is a világszerte elhelyezett szélerőművek 239 gigawatt környékén termelnek, ami csupán 2,5 százaléka a világ elektromos áram fogyasztásának.

Jacobson és a tanulmány társszerzője, Cristina Archer, a Delaware Egyetemen egy egészen más jövőt vizionál. Becslésük szerint 4 millió 5 megawattos turbinára lenne szükség - ezek nagyobbak mint a jelenleg működő turbinák többsége - hogy a 2030-as évek energiaszükségletének a felét fedezzék. "A világ ma évente 70-80 millió gépkocsit állít elő. Nekünk csak 4 millió turbinára van szükségünk 30 évente" - érvel Jacobson, bizonygatva elképzelésének életképességét, a szakértők azonban kétkedve fogadták a tanulmányt.
"Ha a világnak ez lenne a legfőbb célkitűzése, akkor talán kivitelezhető lenne. Ez azonban annak a kérdése, hogy mennyit költünk a megújuló energiaforrásokra a társadalom egyéb szükségleteihez képest" - mondta Audun Botterud, az USA Energiaügyi Minisztériumának Argonne Nemzeti Laboratóriumának energiakutatója, aki szerint a gazdasági befektetés mellett a szél változékonysága által támasztott kihívásokat sem szabad alábecsülni. "Ha csupán egy viszonylag szerény szélenergia mennyiséggel rendelkezünk, akkor viszonylag egyszerű kezelni a változékonyságot és a bizonytalanságot, azonban felnagyítva a mennyiséget, egyre nagyobbá válik a kihívás is"
"Ideális esetben, ha rendelkezünk valamilyen tároló eszközzel, ami nagy méreteken is képes az elektromosság tárolására, akkor azt alkalmazhatnánk, ha felesleg keletkezik, így életképes maradna a rendszer, amikor a szél elül. A tárolók azonban még mindig nagyon költségesek és elég korlátozott az a szám, ahány tárolót tudnánk építeni a jelenlegi technológiákkal. Mindezek tetejébe jön a távvezetékek kiépítésének költsége a szeles területekről a felhasználás helyszíneihez" - taglalta Botterud, akivel a Colorado Egyetem környezetpolitikai szekértője, Roger Pielke is egyetért. "A spekulatív tudomány rendkívül reménykeltő lehet, azonban messze áll a energiarendszerek gyakorlati világától" 
Forrás: SG




Hogyan teszik tönkre az egészséget a hidrogénezett olajok és transzzsírok?


Az élelmiszer iparban a leggyakrabban figyelmen kívül hagyott "mérgek" a transzzsírok. Minden típusú ételben megtalálhatóak, kezdve a keksznél, a pékárukon keresztül egészen a gabonapelyhekig mindenben ott van. A hivatal pedig szándékosan nem hívja fel rá az emberek figyelmét, sőt engedélyezik, hogy a címkékre ráírják akár azt is, hogy "transzzsír mentes" (ezeket olyan trükkel engedélyezik, hogy amíg csak 0,5 gramm a transzzsírsavak mennyisége adagonként, addig lefelé kerekítik, így lehet nullát írni a címkékre).
De mégis mennyire károsak ezek a transzzsírok ? Nos, mi összegyűjtöttük azokat a fontos információkat, melyek segítenek megválaszolni ezt a kérdést. Olvasd el ezt, mielőtt még egyet harapnál a kekszedből, sütidből, vagy bármilyen pékárudból. Tartsd távol magadtól a transzzsírokat és máris sokkal egészségesebb és szellemileg éberebb lehetsz!

A transzzsírok igazi veszélyei
Az ismert márkájú margarinok közel negyede transzzsír. Az Egyesült Államokban hasábburgonyához és sült csirkéhez használt olaj közel 40%- a transzzsír, ez az arány pedig csak növekszik amikor az olajat hevíteni kezdjük. Egy átlagos amerikai majdnem 2,5 kg transzzsírt eszik meg évente. (Ez a két adat nagyjából Magyarországon is hasonló lehet, de az OÉTI nem foglalkozott még ezzel. A magyar élelmiszerbiztonsági hivatalok a vitaminok betiltásával vannak elfoglalva. szerk.)
A transzzsírok károsítják az emberek egészségét. Összefüggésbe hozták a rák, a szívbetegségek és más degeneratív betegségek kialakulásával is. Mi a baj a transzzsírokkal? A transzzsírok a hidrogénezés során olyan mérgező anyagokat vesznek fel, amelyek rossz hatással vannak a sejtekre. Amikor a transzzsírok a szervezetünkbe kerülnek, roncsolják a sejtmembránokat. Innen pedig egyenes út vezet a vitamin és ásványi anyag hiányhoz.
A transzzsírok annyira gyakoriak manapság az élelmiszerekben, hogy az átlagos fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy mennyi kerülhet ezekből a szervezetébe. A transzzsírokban nincs koleszterin, ezért nincs nyomuk sem. A transzzsírok nagyon hasznosak az élelmiszeriparban, szinte bármit lehet velük helyettesíteni. Már vannak javaslatok arra, hogy hogyan lehetne ezekből kevesebbet használni. A pálmaolaj egy jó megoldás lehet.
Nem mindig egyszerű megérteni egy ilyen kutatás lényegét, de itt a rövid válasz: ha el tudod kerülni a transzzsírokat akkor tedd meg. Ezek a zsírok csak kis részei lehetnek az ételeidnek. Ha lehetőséged van teljesen kihagyni, akkor megérné. Jelentős egészségügyi előnyökre tehetsz szert.
"Bár az Egyesült Államokban próbálják csökkenteni a transzzsírokat a margarinokban, de sajnos más élelmiszerekben továbbra is megtalálható, például a pékárukban és a gyorséttermi termékekben. Az átlagos amerikai ember 13,5 kg hasábburgonyát fogyaszt el évente. Ha fel is tüntetik a transzzsírokat, akkor is csak nagyon apró betűkkel a címke valamelyik eldugott kis részén. Tanulj meg olvasni és kerüld el a transzzsírokat. A növekvő lakossági tudatosság miatt a gyártók kénytelen csökkenteni a transzzsírokat."
Life Extension szerkesztősége : Betegség megelőzés és kezelés
"Döntő bizonyítékok vannak, amik egyértelműen kimutatják, hogy a transzzsírok okozhatnak rákot, szív- és érrendszeri betegségeket vagy cukorbetegséget. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy az FDA milyen bizarr indoklással engedélyezhette, hogy transzzsírokat használjon fel az élelmiszeripar. Kapaszkodj meg: az FDA szerint elkerülhetetlen, hogy egy normális étrend során ne kerüljön a szervezetbe legalább egy kicsi transzzsír."
Mike Adams : Figyelj az élelmiszerboltokra
"Végül az FDA úgy döntött, hogy 2006-ra minden élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni,hogy mennyi transzzsírt tartalmaz, ezzel lehetővé tenni a vásárlóknak, hogy maguk döntsék el, szeretnének-e olyan terméket venni, ami ezeket a kimondottan káros anyagokat tartalmazza. A transzzsírok gyakran megtalálhatók a félkész ételekben is. Olvassa el gondosan a címkéket, hogy elkerülhesse azokat a termékeket, amelyek ilyen anyagokat tartalmaznak. Ha az összetevők listáján megtalálja a hidrogénezett növényi ( vagy kukorica, szója, repce) olajat, az a termék tartalmaz transzzsírokat."
Holly Lucille : Egy nő útmutatója az egészséges és biztonságos hormonokhoz
"A hidrogénezés súlyos következményekkel jár, mert transzzsírok kreál. A transzzsírok olyan anyagok, amelyek elkészítésük során többször is telítetlen növényi olajokkal kezelnek, ezek szobahőmérsékleten akár szilárd halmazállapotúak lehetnek. Transzzsírokhoz sült ételek fogyasztása során is hozzájuthatunk, főként ha növényi olajat használunk, például :kukorica olajat, napraforgó olajat, sáfrány olajat, szója olajat, ezek mind károsak az egészségre. Tudjuk, hogy a transzzsírok növelik a koleszterint a vérben, viszont csökkentik a HDL koleszterint."
Frank Lipman, Mollie Doyle : Kiégve: Ne érezd magad többé rosszul 
"Már több éve felmerült a gyanú, mely szerint a transzzsírok károsabbak, mint a telítettek és most úgy tűnik, hogy ez az elmélet beigazolódik, például a transzzsírok több eseteben okoznak szívbetegséget. Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a transzzsírok nem csak az LDL koleszterint ("rossz fiú") növelik, hanem csökkentik a HDL koleszterint ("jófiú"). A transzzsírokon kívül a természetes telített zsírok, például a vaj vagy a sajt növeli a HDL szintet, de sajnos növelik az LDL szintet is."
Judith Wills : Az étel bibliája
"Természetes előfordulása nagyon alacsony a hús- és tejtermékekben, de köszönhetően az amerikai étrendnek ez megváltozott. A transzzsírok károkat okoznak a telített zsírokkal együtt, de a telítetlenek kettős átokkal sújtanak, azontúl, hogy emelik az LDL szintet, csökkentik a HDL-t. Ez az egyik oka annak, hogy a kutatók, károsabbnak tartják a transzzsírokat, mint a telítetteket."
Elaine Magee : Táplálékszinergia

"A telített zsírok nagyban hozzájárulnak a koszorúerek szűküléséhez, vérrögök kialakulásához, ami akár szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. A transzzsírok csökkentik az HDL koleszterin szintjét és növelik az LDL koleszterin szintjét. Dr. Walter Willett, aki a Harvard közegészségügyi tanszék elnöke, azt állapította meg, hogy 30.000 korai szívbetegség miatti haláleset tudható be a transzzsírok fogyasztásának."

Bottom Line Health : Az egészségügyi sorozat áttörései 2007.
"2006-ban az FDA felvette a Táplálkozási Tényekre a transzzsírokat (kapcsolhatóan a cukorbetegséghez és a szív- és érrendszeri betegséghez), amennyiben viszont egy termékben kevesebb, mint 0,5 gramm van, nem szükséges feltüntetni.Más szóval, ha a termék adagonként 0,49 gramm transzzsírt tartalmaz, akkor nem kell feltüntetni . Mi ebben a lényeg? Az emberek több gramm transzzsírt esznek meg, ha például kettőnél több adagot fogyasztanak el az adott termékből."
Jack Challem : Cukorbetegség megelőzése 

"Rengeteg érdekes kutatás folyik a transzzsírokkal kapcsolatban, ezekből kiderül, hogy mennyi káros hatása van. Befolyásolja a koleszterin szintet, növeli triglicerideket, növeli a szívroham kockázatát. Kutatások szerint a transzzsírok növelik a koszorúér-betegség kockázatát."

Gene A Spiller : A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj 
"A telített zsírokkal ellentétben, a transzzsírok csökkentik a HDL koleszterin szintet. A természetes zsírok jelenléte teljesen normális, ellentétben a transzzsírok fogyasztásával. A gyártók más módon is előállíthatnak transzzsírokat."
Gene A Spiller : A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj 
"Egy másik meglepetés, a tehéntejben is találhatóak transzzsírok. A tehenek kérődző állatok, ami azt jelenti, hogy négy rekeszes gyomruk van, egy darabig rágja az ételt majd lenyeli aztán megint rágja, megint lenyeli. A baktériumok transzzsírokat termelnek, ami később tejzsírrá alakul át. A transzzsírok aránya változik, nyáron magasabb, mint télen. Az Egyesült Államokban 1900-as évek közepéig megháromszorozódott a transzzsírok fogyasztása, míg az 1960-as évek közepétől csökkent."
Neal Barnard MD.: Egyél jól, Élj tovább
"2003-ban az Tudományos Akadémia azt javasolta, hogy a transzzsírokat a lehető legkevesebbre csökkentsék az élelmiszerekben. Olyan alacsonynak tűnő mennyiség, mint napi 2-3 gramm transzzsír, növelheti a szívbetegségek kockázatát. Az ételek címkéin keresd azt az adatot, melyből kiderül, hogy mennyi hidrogénezett növényi olaj van benne. Ápolónők által készített felmérés szerint azok között a nők között akik rendszeresen fogyasztottak transzzsírokat 50%-kal növekedett a szívbetegség kockázata. 2003 júliusában az FDA elrendelte, hogy 2006-ra minden terméken fel kell tüntetni, azt hogy mennyi transzzsírt tartalmaz."
Vincent Giampapa, Roland Pero, Marcia Zimerman : Öregedés elleni megoldás
"A hidrogénezett olajok egyik fajtája a transzzsír. Már korábban is olvasható volt újságok címlapján : “Az orvosok szerint a margarin ugyanolyan rossz, mint a vaj” A többi hír szerint a transzzsírok, melyek megtalálhatók a margarinban nagyon magas koleszterin szintet csinálnak. Azok a fogyasztók akik komolyan vették a híreket elkezdték ellenőrizni a címkéket a margarinon és már élelmiszereken is. De egy szót sem találtak a transzzsírokról az összetevők listáján. Mi folyik itt?"
Dr. Neal Barnard: Egyél jól, Élj tovább
"A legkárosabb zsírok a hidrogénezett, transzzsírok. A transzzsírok egy kémiai folyamaton, úgynevezett hidrogénezésen mennek keresztül. A hidrogént a hozzáadott zsír teszi szilárdabbá. Transzzsírok nem találhatók a természetben. (Ismerős? Ez a különbség a szintetikus és a természetes hormonok között is). Az ipar szeret transzzsírokkal dolgozni, mivel így nem mennek tönkre az ételek (úgy tűnik, a baktériumok sem tudnak mit kezdeni ezzel az anyaggal)."
Phuli Cohan : A természetes hormon átalakítás
"A legtöbb ember valamennyire tisztában van a transzzsírok veszélyeivel, mivel mostanában elég sok figyelmet kaptak a médiától. De azt kevesen tudják, hogy az összes hidrogénezett olaj transzzsír. Így néhányan hiába olvassák el a címkéket, mégis megveszik az ilyen termékeket."
Mike Adams : Figyelj az élelmiszerboltokra 
"2006. január 1.-jétől már kötelező volt feltüntetni a transzzsírokat. 2003. júliusi szabály lépett három évvel később életbe, hiába voltak tisztában azzal, hogy mennyire károsak ezek a termékek a szervezetre. Az FDA becslései szerint, így hogy az emberek nagy része tisztában van a transzzsírok veszélyeivel 900.000.000$ és 1,8 milliárd $ között tudnak megtakarítani az orvosi költségeiken, az elvesztett termelékenységen, a fájdalomról és szenvedésről nem is beszélve."
Mark Hyman : Ultra-metabolizmus : Egy egyszerű terv a fogyásra
"Bármilyen zsírt veszünk, az úgynevezett szintetikus transzzsírok a legveszélyesebbek. Ezek az embe 






Űrmutánsokat termesztenek a kínaiak


Egyebek mellett félméteres uborkák és kosárlabda méretű padlizsánok a kínai űrbotanika elmúlt negyed évszázadának eredményei.
A China Daily jelentése szerint az elmúlt két és fél évtizedben 400-nál is több növény magjait küldték az égbe - huszonháromszor robotpilótával és tíz alkalommal emberi legénység vezette missziókon -, amely összességében 120-nál is több új zöldség és gyümölcs faj létrehozását eredményezte.
A kísérletek célja annak vizsgálata volt, hogy az űr milyen mutációkhoz vezet a magvakban - s minden bizonnyal ezek esetleges hasznosíthatósága sem volt elhanyagolható szempont. A mikrogravitáció és a kozmikus sugárzás a magok 12 százalékánál gerjesztettek változásokat, ami tízszer hatékonyabb, mint a földi körülmények közt tevékenykedő genetikusok munkálkodása.
Az űrből visszatért (és módosult) magvakból kifejlődő növények természetesen nem kerülnek azonnal a piacra, legalább további négy év termesztés és tökéletesítés szükséges ahhoz, hogy a növények megfeleljenek a botanikusok elképzeléseinek.
S bár sci-finek tűnhet, már ma is kaphatóak ezek az űrmutánsok. A hangjiao-5 névre hallgató paprika földi őse például a 2002-es Shenzhou III misszió idején járta meg az űrt. Egyébként az űrbotanikával egykor az Egyesült Államok és a Szovjetunió is próbálkozott, Kínáéhoz hasonló erőfeszítéseket azonban egyetlen állam sem tesz manapság.
Forrás: Hír24




Keshe reaktor: a világ összes gondja megoldódhat


Az új technológia megoldja a globális energia és vízhiány problémáját, és kiveszi az irányítást a jelenlegi pénzügyi struktúra kezéből. A New-York és Teherán közti útvonalat 10 perc utazási időre képes lerövidíteni és ingyen energiát ad a Föld minden lakója számára.
A bolygónk, de akár a világegyetem szinte minden pontja elérhető lesz az iráni származású tudós, Mehran Tavakoli Keshe által kidolgozott plazma alapú Magrav technológiával. Sőt, az űrhajók semmilyen kockázatos mágneses sugárzásnak nem lesznek kitéve általa a világűrben, így a rendszerek és az utasok biztonságosan utazhatnak majd.

A technológia azonban blokkolja az elektromágneses mezők információtovábbítását, így az információk átadásának ellenőrzését is a műholdak részéről, épp ezért az USA-nak már most komoly migrénje van Iránnal szemben, és minden globális megfigyeléssel kapcsolatban.

A Keshe Alapítvány szabadalmának szépsége, hogy az minden kormány számára szabadon felhasználhatóvá válik, ígéretük szerint ezzel megszüntetve az egészségügyi ellátás hiányosságait, az élelmiszerhiányt és az energia előállítás gondjait is, szerte a világon. A társaság memoranduma tartalmazza a plazma-reaktror szabadalmának átruházását minden egyes emberre a Földön, legyen az bármilyen származású.

Obama amerikai elnök persze már reagált is, és elutasította az új technológiát, mivel az képes megzavarni, vagy akár blokkolni az USA kommunikációs rendszereit minden frekvencián, akár távoli pontok között is. Minimális erőfeszítéssel pedig le tudja bénítani a műholdas adatátvitelt is, legyen bármelyikről szó.
Az Alapítvány válasza az amerikai elnöknek:
Obama elnök úr!
Megtaláltuk a módját, hogy a világbéke megőrizhető legyen az új technológia fejlesztése révén, az egész emberi faj védelmében. Reméljük, elég nyitott, első meghallgatásra, és majd kiad egy rendeletet, ami világbékét hozhat. Léteznek olyan idők, amelyek lehetővé tennék az ellenség erősebb támadását, mert az emberek szeretnék megtudni, hol van a gyenge pontja az amerikai védelmi rendszernek.

A közvetlen technológia demonstrációjára hívjuk meg Önt és a kabinetjét, egy semleges területen, ahol az iráni elnök is jelen lehet, és ahol senki sem csal a másik kárára, hogy mindannyian megértsük az alapvető változásokat amelyek szükségesek az emberiség érdekében. Beszéljünk egy igazi világbékéről.

Az én utolsó interjúmban Los Angelesben azt mondtam, alakítsuk át a katonai gyárakat az USA-ban, hogy így biztosítsuk az erőforrásokat. Az amerikai űrszervezetek és a háborús eszközök a háború mozgatórugói, az egyetemes béke eszközeivé válnának.

Az amerikai repülőgép-anyahajók csak nagyobb múzeumok lesznek, vas madaraknak, amikor a Magravs technológia hatékonyan alkalmazható, és a kifutópályáik tele F16 és F18 gépekkel, mert ezek a gépek nem repülnek tovább, ha egyszer az elektronikai Magravs-technológia zavar. Ezeket a repülőgépeket és hadihajókat A-tól Z-ig újra hasznosítani kell.

Obama elnök, kérjük, hogy értse meg ezt a változást, és hadd mutassam meg, hogy a technológia okozza ezt. Ezután kérjük, a világbékét egy közös asztalnál megkötni.

Kérjük, jelentkezzen be egy rendeletettel, az igazi béke és a tudomány és a technológia érdekében... Ez nem büszkeség kérdése. Nem egy csoport vagy ország büszkesége, de mindannyiunk előrehaladásáról, az emberi faj új magasságokba emelése és megértése érdekében az egyetemes teremtés érdekében, amelyben mindannyiunknak megvan a helye.

Belgiumban a nagykövet és a konzul a korábbi megbeszélések és levelezés alapján, közvetlen hozzáférést biztosít a további kommunikációhoz.

Üdvözlettel egy békeszerető embertől, aki kifejlesztette ezt a nagy teljesítményű technológiát az emberiség javára.

MT Keshe"

Keshe Foundation Promo Intro Video (english with multiple subtitles)

NEW! Mehran Keshe: How World Peace can be a byproduct of Ke

HAARP-Chemtrails WMD: Exposing a Spiritual, Mass Mind-Contro

Greatest Mysteries of Science: Nikola Tesla



kamu kamu kamu kamu kamu kamu kamu kamu kamu kamu kamu kamu kamu

KESHE a kamu ~ az összeomlás elkerülhetetlen

Dr Egely György - Papp József találmányai (szabályozott fúzió) 1/2

Dr Egely György - Papp József találmányai (szabályozott fúzió) 2/2

Nagyapám Háza 2012.

Nagyapám Háza 2013.

Öreg Fészekrakó

Kirakat, Duna TV, Gellért Alpár, Rácz Lehel, Manna Rax

Szalmabála építészet

Ökológiai Intézet - A szalmabála ház

Szupervályog ház építés

Szupervályog ház építés - magyar felirattal

Kaláka főldház, Simmer Sanyibácsinál.

Simmer Sándor kistanya - A KALÁKA FÖLDHÁZ . Olcsó és jó.

Élet a jövőben (1.) - Hobbit-ház


Meseházak Angliában.AVI





Önellátás sorozat:

Önellátás A-Z-ig

A magyarok szabaduljanak meg a háttérhatalomtól az önellátás álta


Agostyán Ökofalu HUNGARY( SONY HDR FX7)

Magyar Családellátó Szolgálat - MTV regionális műsora

Dr. Tóth Ferenc előadása Érpatakon (1/5)

Önkéntesség Gömörben - A Gömörszőlősi Paraszt-Wellness történ

Márton-rét (Becske) - A jövő közössége

supercity_community gardens

Plastic bottle light "Plastic bottle 60-watt light" -Panasonic ecoideasn

kőmalom.avi

Járj piacra!

Miből vegyünk biót?

Ökológiai Intézet - Száraz toalettek, komposzt-WC

Pázmánd - A közösség ereje

Ökológiai Intézet - A hagyományos falusi porta

MAGTÁR - Magyar Népi Gyógyászat 1.RÉSZ

Sun Hive (Haengekorb) - opening a young bee colony

Golden Hive, an interface between bees and humans

Visz - önellátó klub szerveződik

Mátraverebély - Csodafalu?

Erdők és emberek

Élet a jövőben (3.) - Élet két világban

Kirakat, Duna TV, Gellért Alpár, Rácz Lehel, Manna Rax

Building a Roundhouse with woodhenge and cobwood

Swedish Fire Torch

Food: There's lots of it - Van elég étel a földön

/Beköszönés-Tartalom/...szabad tűzön "Felsőfokon"c.

A Paulics család élete a göcseji erdőben

SZABAD ÉLET.flv

Közösségi Kert Projekt / Lecsós és Mobil Kert

A magyar kert szentsége Molnár V. József 01

Lábatlan (4.) - 2012.06.03.

Géczy Gábor Magfalváról és a Bárka programról

Lábatlan (5.) - 2012. 06.13.

Túristvándi, az önellátó falu

Egyházasdengeleng - túlélő falu

Ökológiai Intézet - Gyümölcsfeldolgozás hagyományosan

Magfalva 2012,08,18

A jószág volt az aranya a népnek - Requiem a Szatmári csordákért!

Őrség - Göcsej almái, körtéi 1.

II.Hírös Garabó ünnep a Magyar Családellátó Szolgálat szemszögé

Hol leszel a válság után? I. rész: Energia / Where will you be after th

Kenyérsütés Székelyföldön

Befőzés tartósító és cukor nélkül

Bivalyok és emberek Székelyföldön

"Magad Uram, ha szolgád nincsen!" (Géczy Gábor és prof. Ország

SpinCycle Pedal Powered Washing Machine (Look North)



Garbage Warrior - Hulladék Harcos (Subtitles: HUN, ENG, CZE, FR

Uz-völgye (Erdély)

Palóc Piac (Echo TV)

Idomított kecske

kecske a varosban 1

Bárka Termékek - Termékbemutató!

Kenyérsütés

Álomból Valóság - Damanhur

Otthon. Természetesen. Szalmából.

A jövő farmja (Hun)

Csángók

Let's Talk About Soil - Magyar felirattal

http://www.youtube.com/watch?v=qdXZC_W0Wg4&list=PLA67FE4B5215A2C58

Parasztnet.hu - a honlap bemutatása a termelőknek

http://www.youtube.com/watch?v=E9fdWOfbz7s&list=PLA67FE4B5215A2C58

My Choice 407 - Ketèlbey: Sanctuary of the Heart

ELESKAMRA03

Gasztroangyal - 39.adás - Erdély 1.rész

Gasztroangyal - 40.adás - Erdély 2.rész

Gasztroangyal - 41.adás - Erdély 3.rész

Az első három évet kell túlélni... Beszélgetés Kovács Ákos gazdalko

Virágoskút Biogazdaság

2100 Konferencia,Egy hektáros Öröklét : Petró Tibor előadásában

Vipukirves axe

Igazság a magyar lisztekről és búzáról

Frei dosszié - A jövőnk

Magfalva és a Paulics család

Homemade Solar Water Distiller - turns dirty water/saltwater into cle

Ők kiszálltak a mókuskerékből - a MEGOLDÁS !!

Mesterek:A téglás

Trükkös traktorosok a sárban

76 Molnár V. József - A magyar kert.divx

A Polyán Mintagazdaság bemutatása

Napkollektor építése házilag - Grünpower





Négy éve tesztelték a rendszert először, és ha az általa használt erők aktívan kerülnek kiválasztásra egy bizonyos területen, a másik oldal nem tud információt küldeni a címzettnek. Magyarán annyi lesz a sokat emlegetett amerikai tudatmódosításnak, a fejek felett cirkáló pilóta nélküli drónoknak és még a HAARP-nak is...

A közelmúltban azonban elfogadtak egy amerikai rendeletet, mert aggódnak a fejlett technológia miatt, bizonyos műveletek végrehajtása során. Az USA-nak ugyanis egyelőre nincsen olyan rendszere, mely képes lenne legyőzni egy ilyen erős technológiát, így a rendelet elfogadásával próbálja büntetni azt, és bűnös szervezetként beállítani a Keshe Alapítványt.
Ezzel szemben az alapítvány továbbra is nyitott az amerikai tudósok felé is, akik meghívást is kaptak az együttműködésre. A 2012. április 12-i Foundation Center Ninove-ben megrendezett brüsszeli konferenciára a világ összes országának nagykövete meghívást kapott. Az összejövetel témája a Magrav reaktor tér, gravitációs- és mágneses technológiájának a világgal való megosztása volt.
Az alapítvány 2012. szeptember 6-ra újabb konferenciát hívott össze, ahol újra ismerteti a rendszert, illetve az időközbeni új felfedezéseket. A konferenciára megint csak meghívást kaptak a világ összes államának vezetői. Magánembereknek, érdeklődőknek pedig 2012. szeptember 21-én tartanak nyilvános bemutatót a szervezet munkatársai.
Forrás: Nyírség Hír


Már az élet kialakulása előtt is létezhetett DNS


A legújabb csavar az élet eredetének történetén kettős spirál alakú. Kémikusok egy csoportja közel jár annak bizonyításához, hogy a DNS építőelemei spontán módon is kialakulhatnak a korai Föld vegyületeiből. Ha sikerrel járnak, az megnyitja a DNS az élet születése előtti időkre datálásának lehetőségét.
A DNS szinte az összes élet számára nélkülözhetetlen a Földön, a biológusok többsége mégis úgy véli, hogy az élet az RNS-sel kezdődött. Az RNS - akárcsak a DNS - genetikai információt tárol, mitöbb, az RNS komplex alakzatokba hajtogatható, képes más molekulákba kapaszkodni és felgyorsítani a kémiai reakciókat, ugyanúgy ahogy egy protein, ugyanakkor szerkezetileg egyszerűbb, mint a DNS, tehát könnyebben alakulhatott ki.
Több évtizednyi próbálkozást követően, 2009-ben a kutatóknak végre sikerült RNS-t létrehozniuk olyan vegyületekből, amik nagy valószínűséggel léteztek a korai Földön. Matthew Powner, aki jelenleg a University College London munkatársa, kollégáival sikeresen szintetizált két nukleotidot az RNS-t felépítő négyből. Vívmányuk azt sugallta, hogy az RNS spontán is kialakulhatott, jókora lökést adva az elméletnek, mely szerint az élet egy "RNS világban" kezdődött.
Powner azonban tovább folytatta kutatását és eredményei a fentiek újragondolására sarkalhatják a tudományos társadalmat. Legújabb munkájában DNS nukleotidokat próbál előállítani a 2009-es RNS kísérletekben alkalmazotthoz hasonló módszerrel, részeredményei pedig felettébb biztatóak. A nukleotidok egy foszfát és egy nitrogén tartalmú bázis molekulához csatolt cukorból tevődnek össze, láncolatuk alkotja a DNS-t. A DNS nukleotidok létrehozása bonyolultabb művelet, mint az RNS nukleotidoké, mivel a DNS másfajta cukrot használ, amivel nehezebb dolgozni.
Powner vegyületek egy csoportjával, melyek elméletileg már a korai Földön is jelen voltak, létrehozott egy cukrot, ami nagyban hasonlít a DNS-ben találhatóhoz. Ez a cukor egy AICA elnevezésű molekulához kapcsolódik, ami hasonlít egy bázishoz. Önmagában ez természetesen még messze nem elegendő, Pownernek az AICA-t egy bázissá kell alakítania és foszfátot kell hozzá adnia. Jelenlegi molekulája magába foglal egy nem kívánatos kénatomot, ami eddig segítette a reakciókat, most azonban el kell távolítani. Christopher Switzer, a riverside-i Kalifornia Egyetem szakértője szerint már csak pár évre vannak egy DNS nukleotidtól. "Ezen a ponton ez gyakorlatilag egy meghamisíthatatlan tény” - mondta.
Powner eredményeinek rendkívül fontos kihatásai lehetnek az élet eredetéről szerzett ismereteinkre. A prebiotikus kémia eddig szinte teljes egészében figyelmen kívül hagyta a DNS-t, komplexitása ugyanis azt sugallta, hogy nem alakulhatott ki önkéntelenül. "Mindenki csak azt hajtogatja, hogy RNS, RNS, RNS" - mondta Steven Benner, a floridai Alkalmazott Molekuláris Evolúció Alapítvány kutatója. Az általánosan elfogadott nézetek szerint az RNS-alapú élet végül azért alakult DNS-é, mert a DNS jobb az információ tárolásában, más szavakkal RNS organizmusok hozták létre az első DNS-t.

Ha ez igaz, hogyan hajtotta végre az élet ezt az átalakulást? A modern organizmusok képesek átalakítani RNS nukleotidjukat DNS nukleotiddá, de csak különleges enzimek alkalmazásával, amik energia és anyag tekintetében is igen sokba kerülnek az adott organizmus számára. "Tudnom kell, hogy a DNS hasznos számomra, mielőtt beleinvesztálok" - magyarázta Switzer, aki szerint máris hihetőbb a történet, ha a DNS nukleotidok természetesen voltak jelen a környezetben. Az organizmusok megkaparinthatták és használhatták azokat, idővel kifejlesztve saját DNS-ük létrehozásához szükséges eszközeiket, miután egyértelművé váltak számukra az előnyök, illetve miután a természetes készletek elkezdtek kimerülni.
Powner felvázolt egy másik alternatívát is, egy párhuzamos RNS és DNS világgal, melyben a két nukleotid típus elkeveredett egymással. Jack Szostak, Powner szerzőtársa, a Harvard Orvosi Egyetem Nobel-díjas tudósa bebizonyította, hogy a DNS és RNS nukleotidok elegyével rendelkező úgynevezett "keverék" molekulák képesek a tiszta RNS egyes funkcióit elvégezni. Powner elképzelhetőnek tartja, hogy az élet ezeknek a hibrid molekuláknak a felhasználásával indult el, fokozatosan tisztítva meg azokat DNS-re és RNS-re.
Benner szerint az első élet a lehető leghamarabb tiszta DNS-t és RNS-t alkalmazott, mivel mindkettő jobban működik, mint a keverék molekulák, jelenleg azonban nincs semmi amiből pontosan megmondhatnánk, mikor kezdte el az élet a DNS-t használni, így bárki kedvére spekulálhat. 
Forrás: SG


Mesterséges élőlényt alkottak


Még úszni is képes az a "medúza", amelyet szilikon-polimerre ültetett patkány szívizomsejtekből hoztak létre a Harvard Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói.
A Harvard és a Caltech kutatói a medúza mozgásának megfejtéséhez vizsgálták a medúza izmainak elhelyezkedését, azt, hogy testük miként húzódik össze, s ernyed el, valamint hogy a folyadékdinamika miként segíti vagy hátráltatja mozgásukat. Megértvén a mozgásfunkciókat, a kutatók hozzáfogtak az állat mesterséges "változatának" létrehozásához: a teremtményt vékony szilikon-membránon tenyésztett patkány szívizomsejtek segítségével "növesztették".
A Medusoid névre keresztelt lényt elektromosságot vezető folyadékkal feltöltött tartályba eresztették, amelyben azonnal "életre kelt", mihelyt áramot vezettek belé - a szívizomsejtek azonban még az elektromos impulzus előtt elkezdtek összehúzódni.
Az úszkáló, pulzáló "lény" viselkedése nagyon hasonlít az igazi medúzákéra - persze a szaporodást és a táplálkozást kivéve.
Kevin Kit Parker, a Harvard Egyetem biomérnöke hangsúlyozta, hogy a mesterséges medúza a legkülönfélébb tudományágak számára hasznos lehet: a tengerbiológusok többet megtudhatnak a medúzák élettanáról, és arról, hogy miként hajtja magát előre; az összehasonlító biológia terén a Medusoid pumpálási funkciója összevethető a szívműködéssel; de hasznos modellként szolgálhat az úszók mozgásával foglalkozó sportkutatók számára is.
Kevin Kit Parker a Medusoidot új szívgyógyszerek kifejlesztésére alkalmazná, de a mesterséges medúza elősegítheti újfajta mesterséges szív megalkotását is. Következő lépésként azonban a Harvard Egyetem kutatója a medúzánál bonyolultabb állat "lemásolását" tervezi.
Forrás: Hír24


Élet születhet az élettelenből


Egy angol amatőr régész éppen egy kristályosítási technológiával kísérletezett, amikor legnagyobb meglepetésére furcsa élőlényeket, acarusokat sikerült előállítania. Először nem értette, hogy pontosan mi is történt, később rájött, hogy talán életet teremtett.
Andrew Crosse fejébe vette, hogy mesterséges úton fog kristályokat előállítani oly módon, hogy elektromos áramot használva folyékony halmazállapotú anyagokat áramoltat át kőzeteken. Két hét elteltével arra lett figyelmes, hogy különös élőlények jelentek meg a köveken, amik szemlátomást növekedésnek indultak és szálakat bocsátottak ki magukból. A hónap végére rovarszerűvé cseperedtek a jószágok. S nem telt bele néhány nap, mire a hat-, illetve nyolclábú állatkák önálló életre kelvén elhagyták a köveket.

Crosse először azt hitte, hogy atkákat fedezett fel, ezért az állatokat acarusoknak nevezte el. A rejtély azonban továbbra is megválaszolásra várt. Első körben a kőzetek pórusaiban megtelepedett rovarpetékre gyanakodott a kutató, de ezeket nem sikerült később sem kimutatni.

Így Crosse figyelme a folyadékok felé fordult. Feltűnt neki, hogy az elektromos áram hatására a folyadékokban spontán módon is megjelenhetek az állatkák. A kísérletet mások is megfigyelték, köztük a híres Michael Faraday. Sőt, olyan is akadt, aki (Weeks) rekonstruálni tudta a jelenséget, tehát a kezdeti kétely enigmává transzformálódott.
A lelkes amatőr elkövette azt a hibát, hogy szárnypróbálgatásának eredményeit világgá kürtölte, így az egyház sem maradt tétlen. Arra a felvetésére, hogy élettelenből életet tudott fakasztani, a klérus hevesen reagált: istenkáromlónak és istentagadónak bélyegezték. A tudományos körök pedig a hamisítás vádjával illették. Crosse visszavonult és hallgatásba burkolózott.
Ettől függetlenül a Chicagói Egyetemen aminosavakat állítottak elő vízgőz és földgáz keverékéből elektromos áram segítségével. Ennek a kísérletnek az volt a felbecsülhetetlen értéke, hogy a biológiai élethez nélkülözhetetlen fehérjék építőköveit sikerült nem szokványos úton megteremteniük a tudósoknak. Innentől vált igazán elgondolkodtatóvá a helyzet.
Crosse végkövetkeztetéseit még könnyen félresöpörhetjük, mondván, ezek paranormális praktikák, azonban Weeks és Faraday megfigyelésinek tükrében ezt aligha intézhetjük el ennyivel. Nem beszélve a Chicagói Egyetem tudományos kísérleteiről. Mi lehet az igazság? Az élet valóban egy vegykonyhába előállított produktum lenne csupán?
Nos, az élet egy többdimenziós történet, egy teremtési folyamat, amely sokféle utat tud törni magának. Hol egy szerény elektromos anomália, hol egy óriási villámlás, hol egy gondolat formájában, de folyamatosan zajlik és sokféleképpen megnyilvánulhat. Mi még egyelőre nem ismerjük a fizikai tevékenységeink spirituális következményeit, nem vagyunk tisztában azzal, hogy egy-egy kísérlettel milyen kapukat nyitunk ki a mikrokozmoszban.
Minden jel szerint a jövő tudománya és fejlődése a világ szerkezetének minden eddiginél részletesebb és kiterjedtebb megismerésén alapul majd, amelynek mi még csak a kezdeténél tartunk.
Forrás: Boldog Napot


Az idő mozgási iránya


Az elmúlt években rengeteg létfilozófiai, időfizikai és időmatematikai publikáció foglalkozott már az idő természetével, feltárva annak szerkezetét és működését. Mégis maradtak bőven homályos foltok, főleg a témát tanulmányozó kobakokban...
Ezért úgy döntöttem, a legfontosabbakat összefoglalom az Eseményhorizont olvasói számára, mielőtt bezárnánk egy időre az oldalunkat. Ebben a cikkben az idő mozgásával és a mozgás irányaival foglalkozunk, vagyis azzal a kérdéssel, hogy az idő, mint állapotváltozás milyen irányokba halad, haladhat egyáltalán?
Kezdjük a legegyszerűbb állapottal, a megnyilvánulatlan jelenpont időbeli mozgásával. Az állóvíznek nevezett, létezés előtti állapot (vanás) különlegessége, hogy ebben sem a téridőben megszokott idő (rendezett változás), sem az idősemmiben lévő ősidő (kaotikus változás) nem definiálható. Egy önmagában vanó Mandu (okforrás jelenpont), mivel még nem létezik egyetlen másik Mandu számára sem, illetve az ő számára sem létezik valaki, és ő sem létezik önmaga számára, ezért csakis ellentmondásos módon elemezhető. A Mandu vanása során tehát értelmezhetetlen a forgás, futás, bármiféle eseménytérbeli, sőt eseményidőbeli elmozdulás. Ennélfogva a belőle gömbszerűen kiáradó múltszférája, eseményhorizontja is értelmezhetetlen. Nem létezik, csak van. Ezt hívjuk állóvíznek a misztikában. Nulla idődimenziós és nulla térdimenziós gömbje belül folytonos, terjedési, tágulási sebessége értelmezhetetlen és ennél fogva semmi többet nem mondhatunk el róla. Mozgás nélkül nincs idő, ezért ez egy időtlen és teretlen vanásgömb, aminek nincs belső, kvantálható (diszkrét) szerkezete. Igazából múltszférának sem nevezhetjük, hiszen még a jelene sem létezik.

A megnyilvánulás pillanatában azonban mindez gyökeresen megváltozik és rengeteg új dolog, állapot jelenik meg a két egymás számára létező Mandu közös eseményidejében. Például mindkettő elkezd önmaga számára és a másik számára is létezni. Önmagát Bindunak látja, azaz két, egymásba gabalyodó, egymáshoz képest mozgó, forgó Mandunak, ami Bindukból álló időszálat, vízvonalat húz maga után a végtelenben. Ez az ősidő megjelenésének pillanata. Innentől kezdve van futó mozgás (szálirányú nyúlás a végtelenségig), forgó mozgás (bár az iránya, tengelye és sebessége még értelmezhetetlen), és idődimenzió (1D-s ősidő).

A vízvonali primer időszál valójában két külön időszálból áll, amik egy egyenest alkotnak és ellenkező irányban nyúlnak, a két végpontjukon a két Bindunak látszó (magukat annak látó) jelennel. A geometriai ábrázolásokon ezeket a kezdőpontjukban összeérőnek rajzoljuk le, mintha egy pontból indultak volna el, de ez egyáltalán nem igaz. Csak azért rajzoljuk így, mert eseménytér hiányában nem ábrázolható a két Mandu közti távolság a létezés kezdeti pillanatában. Hiszen két nulla dimenziós pont távolsága a meghatározhatatlan semmiben csakis semekkora lehet. Miközben ténylegesen, ha létezne egy felsőbb nézőpont (és beágyazási környezet), azt kellene látnunk, hogy valamekkora időbeli távolságból indultak el szétfelé, az állóvizeik sodrásának engedelmeskedve a frissen létrehozott eseményidőben.
Ezt azért fontos megérteni, mert egyértelműen különbség van aközött, ami történik és aközött, ami ábrázolható és matematikailag logikus. A létezés kezdetét ellentmondások nélkül nem lehet modellezni, azon egyszerű oknál fogva, hogy ekkor még nincs sem egy beágyazási környezet, sem peremfeltételként szolgáló törvény, ami lekorlátozhatná a történteket, a kiindulási lehetőségeket. A létrendszer az ismeretlen és megismerhetetlen sötétből indul, kezdetét homály fedi. Ez nagyon misztikusan hangzik, de nem önkényes kijelentés, hanem szükségszerű és elkerülhetetlen tény.

A későbbiekben, újabb okforrások állóvizeinek bekapcsolódásával egyre bővül a létezés eseményideje, az őskáosz, amiben az egymást a sajátidejükben tologató, áthelyező források kölcsönhatásai sorra létrehozzák az idősemmit lekorlátozó törvényeket. Azon szabályokat, amik az önmagára épülő és öntörvényű, önvaló létezést a továbbiakban irányítani fogják. Ezekről a korábbi írásainkban már sokszor beszámoltunk, részletesen elemezve paramétereiket, ezért itt most nem ismételjük el újra őket. Ehelyett vizsgáljuk meg azt a kérdést, hogy mit is jelent maga az idő, illetve az idő mozgása.

Ahol nincs mozgás, ott nincs idő. Ahol nincs változás, ott nincs idő. Ahol nincs kölcsönhatás vagy legalább hatás (egyik létező hat a másikra), ott nincs idő. Ahol nincs információ, vagyis az aktuális állapotot leíró törvény, paraméterlista, ott nincs idő. Mindezek akkor jelennek meg a létezésben, amikor az legalább három szemlélőpontból áll. A két pontból álló lét protoidővel, protokölcsönhatással, protoinformációval és prototörvényekkel rendelkezik, lásd a három pont törvényt.

Fontos különbséget tennünk az idő mozgási irányai között. Amikor egy jelenpont mozog az őskáoszban, mert sodorja a hullámtér, akkor a többi forrásponthoz képesti helyét és helyzetét változtatja meg az eseményidőben. Ez lehet az emanációnál lassabb (tardionikus) vagy gyorsabb (tachionikus). Attól még, hogy egy jelenpont futótűz tachionként vágtat előre az idősemmiben, és a hullámtere kifordulva önmagából létrehozza a pozitív taszítási vektorú idő mellett a negatív taszítási vektorú időrétegeket is, nem fog az idő telési, múlási iránya megváltozni. Ez az összes tachionra érvényes, az időhurkokban keringőző virtuális másolatokra is.

Az idő telési, múlási iránya az, amit egyszerűen kiáradásnak, gömbszerű felfúvódásnak, végtelenbe terjedésnek nevezünk. Ez mindig a jelenponttól indul, és a végtelenségig folytatódik kifelé (okforrásnál szakadatlanul), függetlenül a pont mozgásától. A múltszférának nincs jövőszféra párja, vagyis nem létezik egy másik oldal „valahol”, ahol az idő gömbszerűen befelé szűkülne, belerohanna a jelenpontba. Az idő tehát nem homokóra alakú, ahogy azt sokan elképzelik és lerajzolják. És sehogy sem lehet megfordítani. A jelent egyszer elhagyó eseményhorizont rétegek nem változtathatók meg, viszont minden elért időforrás mozgásállapotát megváltoztatják, odébb lökdösve őket. Ezt már nagyon sokszor elmondtuk, leírtuk, elmagyaráztuk.
Éppen ezért nincs értelme arról beszélni, hogy az idő úgymond megfordítható, vagy visszafelé folyik (ahogy azt egyes fizikusok próbálják elképzelni, mivel nem látnak a mérési eredményeik mögé filozofikus szemmel). Nincs olyan jelenpont, aminek a sajátideje a jövő irányából haladna visszafelé a múltba, szembemenve a többi jelenpont sajátidőbeli mozgásával. Mivel az idő skaláris mennyiség, azaz minden lehetséges (létező!) irányba egyformán, egyszerre kiterjed, semmiféle trükkel nem fordítható meg a terjedési iránya. Jövő tehát nem létezik.
Az más kérdés, hogy ami az egyik jelenpontnak már a múlt, a másiknak, ami felé még közeledik az eseményhorizontja, a jövő. Azért, mert felé jön. Ami senki számára sem vált még múlttá, az senki számára sem lehet jövő, mert nincs még honnan jönnie. Amiről tehát senki sem tud, az nem is létezik.
Az is más kérdés, hogy az időhurokban keringő tachionok folyton beleszaladnak a saját múltjukba, ahol meglátják a saját múltbeli képüket, mintha időutazást tennének visszafelé, de ezt anélkül teszik, hogy ténylegesen visszafelé mozogtak volna a sajátidejükben, önmagukhoz képest. A megfogalmazás félreérthető, de a tény attól még tény marad. A saját múltját megpillantó jelen persze ezzel egyben a saját jövőjében is halad, hiszen a saját múltja az, ami őfelé jön. De így sem tesz utazást a jövőbe. Viszont létrehozza azt, önmagából, önmagának és mindenki másnak is, akit elérnek az időhurok spirálgömbi (és a ciklikus önújrakeltés miatt szakadozott, térszünetekkel tarkított) hullámai.
Az az álom, amiről az emberek régóta fantáziálnak, hogy lehetne építeni valahogy egy időgépet, amibe beülve tetszés szerint mehetnénk előre-hátra a saját jelenidőnkhöz képest, a fogalom alaposan félreértett (és népszerű) formájában nem lehetséges. Vannak viszont módszerek, speciális időfizikai trükkök, amik révén mégis lehet utazni az eseménytérben és az eseményidőben is, előre-hátra, bizonyos feltételek esetén (a létezési törvények betartásával), bizonyos korlátok között. De csak a mások idejéhez képest, és nem a sajátidőnkhöz képest, ami ekkor is előrefelé fog járni, megváltoztathatatlanul. Ennek egyik módja az, ha térugrással az emanációnál nagyobb látszólagos sebességgel helyeződünk át a térben, sugárirányban eltávolodva a szemlélt objektumtól, hogy mindig az időben korábbi pillanatát lássuk a távolból (de az is csak előre látszódik haladni a sajátidejében). Egy másik módja viszont azt is lehetővé teszi, hogy kvázi egy helyben maradva lássuk meg a közeli objektumok egyre korábbi pillanatait (előre haladni), mintha egy filmet néznénk a múlt eseményeiről (nem kronovizor!).
Az istenek és a fejlettebb civilizációk használnak is az univerzumokban ilyen visszatérésre képes időgépeket, amiknek ugyan régóta ismerjük a működési alapelvét, de úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk publikálni egyelőre. Az emberiség még nem alkalmas (nem elég érett) ennek a tudásnak a megszerzésére és pláne a használatára. Attól nem tartunk, hogy bárki is fölfedezné a megoldást, alapos időfizikai tanulmányok után, mivel annyira speciális témáról van szó, hogy isteni szerencse kell a módszer megtalálásához a rengeteg lehetőség között, amik nem vezetnek eredményre. A lényeg az, hogy lehet ilyen időgépet készíteni, működnek is ilyen gépek a teremtésben sokfelé (lásd például a Biblia kódjának keletkezését), és akik használják őket, nagyon vigyáznak rájuk, nehogy galiba legyen belőlük.
Az időhullámok szerkezeti tulajdonságaival kapcsolatos további, tisztázatlan kérdésekkel külön írásban foglalkozom rövidesen, aminek címe: Gondolatok az időhullámokról. Fontos, hogy senki ne higgye: már mindent tudunk az időről és semmi felfedezni, kideríteni való nem maradt az időfizikában. Akik értenek hozzá, azok tudják a legjobban, hogy még messze vagyunk a véglegesnek vagy akár csak egzaktul lezárhatónak is tekinthető megoldástól. A következő kutató generációknak is bőven maradnak megválaszolandó kérdések és főleg lemérendő kísérletek a teremtés titkaival kapcsolatban. Bízunk benne, hogy az Eseményhorizonton közzé tett munkáink segítségükre lesznek a munkában. És semmi esetre se kezelje senki szent dogmaként a leírtakat, amit kőbe kell vésni és nem lehet megváltoztatni. Hisz az egész létezés lényege maga a változás, az új dolgok létrehozása. Mert ami még nem volt, annak lennie kell a teljesség felé vezető úton.
Forrás: Eseményhorizont







Egy másik világra utalhat a Higgs-bozon mennyisége


Több van a Higgs-bozonból, mint amennyire a fizikusok számítottak. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy nem egyféle Higgs-bozon létezik, ami viszont az elemi részecskék "árnyékvilágára", a hőn áhított szuperszimmetrikus részecskékre utalhat.
A Higgs-bozonnal kapcsolatos új eredmények közlése után folyamatosan jelennek meg elemzések, kommentárok a bejelentés jelentőségéről és a további tudományos célokról. A fizikusok hivatalosan továbbra is csak egy olyan új részecske felfedezéséről beszélnek, amelynek "egyik megfigyelt tulajdonsága sem mond ellent a standard modell Higgs-bozonjának". Ez azt jelenti, hogy az új részecske jól illeszkedik az elemi részecskék világát leíró átfogó elmélethez, az úgynevezett standard modellhez, és az utolsó hiányzó láncszemként véglegesíti annak alapváltozatát.

"A legfontosabb az, hogy az eredmény bizonyítja, jó a 40 éve létező standard modell, amely egy teljes körű matematikai és fizikai modell. Az elmúlt években már kezdtünk eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne egy Higgs-bozon nélküli világ, és akkor mi lenne az a folyamat, amely a Higgs-bozon helyett megteremti a részecskék tömegét. A Higgs-bozon szinte biztosra vehető felfedezése tehát nagyon megnyugtató" - mondja Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója.

A Higgs-bozon anyja neve
"Az, hogy az új megfigyelt részecske két fotonra tud bomlani, azt jelenti, hogy a spinje, azaz perdülete vagy 0, vagy 2. Ha 0, akkor ez a Higgs-bozon, ha kettő, akkor valami nagyon furcsa 'állat', amelynek létezését nem jósolja meg a standard modell. Bár nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy nem a Higgs-bozont látjuk, de egyelőre ez sem zárható ki teljesen" - mondja Horváth Dezső, a Debreceni Egyetem professzora, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója.

Az eredmény megerősítése tehát további adatgyűjtést igényel. "Az év végére tudni fogjuk a Higgs-bozon anyja nevét, foglalkozását, lakhelyét" - mondja Lévai arra utalva, hogy addig még rengeteg adatot gyűjtenek majd be a CERN Nagy Hadronütköztetőjében, az LHC-ben (az eddigi 10 inverz femtobarn mellé még 10-et, aminek érdekében idén már csak proton-proton ütközések lesznek, az eredetileg őszre tervezett proton-ólom ütközéseket tavaszra halasztják).

Az új adatok alapján pontosítani lehet majd a Higgs-bozon tulajdonságait, és ami még izgalmasabb: kiderülhet, hogy hányféle Higgs-bozon létezik.

Több a Higgs-bozon, mint várták

A jelenlegi adatok alapján lehetséges, hogy körülbelül 25 százalékkal több Higgs-bozon keletkezett a közel hároméves megfigyelési időszakban, mint amire a fizikusok számítottak. Az egyik megfigyelési módszerrel (a Higgs-bozon két fotonra való bomlásával) 6 eseményt észleltek, ami megközelítőleg 6000 Higgs-bozon felbukkanására utal (tekintve, hogy a foton-foton bomlás a Higgs-bozonok bomlási lehetőségeinek kb. 1 ezrelékét jelenti).

"Ez az, ami miatt most izgatottak vagyunk. Mindkét kísérlet, az ATLAS és a CMS is több Higgs-bozont lát, mint amit a standard modell jósol" - mondja Horváth. "Ez a többlet azt is jelentheti, hogy nem csak egyféle Higgs-bozon létezik" - mondja Lévai.

Az árnyékvilág lehetősége
Egynél több Higgs-bozont viszont már nem lehet beilleszteni a standard modell alapváltozatába, ehhez már az úgynevezett szuperszimmetrikus standard modell kell. A szuperszimmetria elmélete szerint az általunk ismert részecskék mindegyikének létezik egy partnerrészecskéje. Ezek lennének a szuperszimmetrikus részecskék egy olyan "árnyékvilágban", amelynek a létezését mi nem érzékeljük. A szuperszimmetria sokkal egyszerűbbé tenné a standard modell matematikáját, és választ adna olyan problémákra, amelyekre a standard modell alapváltozata nem képes. Ilyen például a Világegyetem összetételének 23 százalékát adó sötét anyag, amely általunk egyelőre nem ismert részecskékből is állhat. Ezenkívül lehetőséget nyújt a gravitációs kölcsönhatás beépítésére a standard modellbe.
A szuperszimmetrikus részecskék létezését még nem sikerült igazolni, de a szuperszimmetrikus standard modellhez kétszer annyi Higgs-mező szükséges, mint az alap standard modellhez. Két Higgs-mező esetében azonban nem egy, hanem öt Higgs-bozon létezik az elmélet szerint. Az ötből kettő töltött, három semleges. A három semleges Higgs-bozon tömege bármilyen lehet, de az egyiknek, a legkönnyebb tömegűnek a tulajdonságai teljesen olyanok, mint a standard modell Higgs-bozonjának tulajdonságai.
"A mostani adatok alapján az is lehetséges, hogy a megfigyelt új részecske nem is a standard modell Higgs-bozonja, hanem egy másik, megengedőbb modell, például a szuperszimmetria elmélet legkisebb tömegű Higgs-bozonja, amely mögött új fizika lehet" - mondja Horváth.
"Az LHC másik nagy célja a szuperszimmetrikus részecskék felfedezése. Ez azonban sokkal nehezebb lesz, mint a Higgs-bozoné, amely mérföldkő ugyan, de tudtuk, hogy hol és hogyan kell keresni. A szuperszimmetrikus részecskék utáni kutatás olyan lesz, mint egy tűt keresni a szénakazalban" - mondja Lévai.
Forrás: Origo
A szuperszimmetrikus részecskék utáni kutatás 2015 és 2030 között zajlik majd az LHC-ben, a legnagyobb elérhető energiákon (előbb 13, majd 14 TeV-on). Az adatok feldolgozásában kulcsszerep jut majd a Budapesten most épülő CERN @ Wigner számítóközpontnak is.


Valami furcsa történt a szomszédos galaxisban


Fényes felvillanást észlelt a szomszédos galaxisban a Hubble-űrteleszkóp: bár a jelenséget még nem tudták megfejteni, a legújabb felvételeken jól láthatók a Messier 99 (M99) katalógusjelű csillagváros hosszú spirálkarjai - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
Az M99 ötvenmillió fényévnyire, a Berenike haja (Coma Berenices) csillagképben található, amely egyike a Virgo-halmazt alkotó sok ezer galaxisnak. Viszonylag fényes csillagvárosról van szó, ennek köszönhetően az első galaxisok között fedezték fel a 18. században, és bekerült Charles Messier (1730-1817) francia asztronómus híres katalógusába. Az utóbbi években az asztronómusok több rejtélyes jelenséget is megfigyeltek a galaxisban, közéjük tartozik a csillagok egyik legfényesebbje, a PTF 10fqs, amely sárgás-narancsos színben pompázik a képeken. A csillagra eredetileg a Palomar Transient Factory (PTF) észlelőprogram keretében figyeltek fel, amely folyamatosan pásztázza az égboltot úgynevezett tranziens (átmeneti) jelenségek után kutatva.
A program három ország hét egyetemének és kutatóintézetének csillagászait és mérnökeit fogja össze. A projekt lelke egy nagyon híres távcső, a kaliforniai Palomar-hegyen felállított Oschin Schmidt-teleszkóp, amellyel az elmúlt hat évtizedben üstökösök tucatjait, szupernóvák százait és kisbolygót ezreit fedezték fel. Ami szokatlan a PTF 10fqs katalógusjelű csillag esetében, hogy nem sikerült eddig sehová sem besorolni: fényesebb, mint egy nóva (fényes robbanás egy csillag felszínén), de halványabb, mint egy szupernóva (nagytömegű csillag végső ellobbanása). A kutatók több lehetséges magyarázatot is felsoroltak, közöttük a legizgalmasabb az a feltételezés, hogy esetleg egy óriási bolygó “ugrott fejest” szülőcsillagába.
Forrás: Alternatív Energia


Csalással gyanúsítja a világ kormányait egy skót gazdaságtörténész


A nyugati demokrácia bírálóinak igaza van: valami tényleg nem stimmel az intézményrendszerünkkel. S ennek a betegségnek a leglátványosabb tünete, hogy az elmúlt években hatalmas adósságot halmoztunk fel, s ezt most még csak nem is foghatjuk különböző háborúkra” – kezdte előadását a BBC rádióban Niall Fergusson híres skót gazdaságtörténész.
A fiatalokra kifizethetetlen adóssághegyek várnak – és nem csak az államadóssággal van gond.

Szerinte az államadósság azonban csak egy tünet. Sokkal nagyobb baj is van a mai társadalmi berendezkedésünkkel: mégpedig az, hogy rendszeresen eljövendő generációk kárára halmoznak fel adósságot a mai felnőttek.

Az a baj, hogy a mai állami költekezési szabályok lehetővé teszik, hogy a szavazók azok pénzét költsék, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy szavazzanak, vagy akár meg sem születtek” – magyarázza a tudós. Szerinte az államadósság-statisztikák nagyon félrevezetők, mivel csak azt tartalmazzák, hogy mennyivel tartoznak az államok a felnőtteknek – állampapírvásárlóknak, intézményeknek – s azt nem, hogy a szociális juttatások, egészségügyi juttatások mai szinten tartása mennyibe fog kerülni a gyermekeinknek és unokáinknak.

Amerika is nagy szarban van
Ha csak az Egyesült Államokat nézzük, amelynek az államadóssága nem túl nagy (tartozása „csak” kicsit több mint egy évi jövedeleme, nem úgy, mint Görögországnak, amelynek másfél évi tartozása van), és híresen szűkmarkú az ingyenes szociális és egészségügyi juttatásokkal, akkor jól látszik a gond. A legfrissebb becslés arra vonatkozóan, hogy mennyi az eltérés a szövetség jövőbeli kiadásaiban és bevételeiben 200 ezermilliárd dollár, majdnem a 13-szorosa annak, amit hivatalosan nyilvántartanak – közli a történész. Ám még ez a gigantikus szám sem teljes – teszi hozzá – mivel nem tartalmazzák a helyi állami szervezetek és önkormányzatok fedezetlen kiadásait, amelyek legalább 38 ezermilliárd dollárra rúgnak.

Mekkorák is valójában ezek a nagy számok? Jól érzékelhető, ha összevetjük az ország éves jövedelmével (bruttó nemzeti jövedelem – GDP). Az USA-nak, amely a világ legnagyobb gazdasága, tavaly 15 ezermilliárd dollár volt a GDP-je.

Ahhoz, hogy a jelenlegi amerikaiak dédunokái egyenesbe kerülhessenek, 64 százalékkal kellene emelni a szövetségi adókat vagy 40 százalékkal csökkenteni a kiadásokat, idézi egy korábbi társszerzőjét, Laurence Kotlikoff közgazdászt. Ugyanezt a számítást Nagy-Britanniára elvégezve azt találta: az embereknek harmadával többet kellene adózniuk és felével többet kellene egészségbiztosításba befizetniük.

Ha a mai amerikai fiatalok tisztában lennének az érdekeikkel, akkor mind beszállnának a Tea Party-ba” – fogalmaz a Sarah Palin nevével fémjelzett, az állami kiadások lefaragása mellett kardoskodó amerikai konzervatív csoportra.

Átvernek minket az állami számvivők

A jelenlegi állami elszámolási rendszer szimpla csalás Fergusson szerint. Nincsen pontos, hivatalos mérleg az államháztartásokról, vagy ha van is, sok kiadást egyszerűen elrejtenek. Még a folyó fizetési mérlegnek sem szabad hinni” – húzza alá. Amit az államok csinálnak, azt semmilyen jogszerűen működő vállalkozás nem engedhetné meg magának.

Hősök, hülyék vagy csigák leszünk?

Szerinte három lehetséges kimenetele van ennek a helyzetnek. Az egyik, legvalószínűtlenebb, de legjobb lehetőségnek azt tartja, ha hősi erőfeszítéssel meggyőzi egy igazán nagy ember a fiatalokat és szüleik egy részét, hogy felelősségteljesebb költségvetési politikát követeljenek.
Ehhez szerinte nagy segítség lenne, ha az államháztartási elszámolások a költségvetés kötelezettségeit és vagyonát összehasonlítható módon tálalná. Így könnyebb lenne különbséget tenni a beruházási típusú eladósodás (amiből várható egyszer hozam, megtérülés) és a fogyasztási típusú eladósodás (azaz amikor szimplán feléljük azt a pénzt, ami nincs is) között. Magyarán a kormányoknak pont úgy kéne könyvelniük, mint a vállalatoknak – véli.
A második, legvalószínűbb lehetőség az, hogy a fejlett államok sorra dőlnek bele a görög csapdába, és a lehető legrosszabb pillanatban kell majd drámai módon emelni az adókat és csökkenteni a kiadásokat.
Úgy véli, van egy harmadik lehetséges kimenetele is a válságnak, amelynek előjeleit az Egyesült Államokban, Japánban és Nagy-Britanniában látni. Ezekben az országokban nő ugyan az államadósság, de egész olcsó lesz ennek törlesztése, mivel ezeket a viszonylag biztosabb lábon álló országokat szívesebben finanszírozzák a pénzügyi befektetők. (Ebbe az irányba hat a deflációtól való félelem és a jegybanki intervenció is.) Ezzel a modellel egy baj van – véli Fergusson – hogy akár évtizedekig is lényegében nulla növekedést hozhat.
Forrás: FN24

Helytelenül viselkedő részecskék ütnek lyukat a fizika standard modelljén


Helytelenül viselkedő részecskék ütnek lyukat a részecskefizika standard modelljén: az amerikai Stanford Egyetemen működő BaBar kísérlet legújabb elemzett adatai lehetséges hibákra utalnak ebben a modellben, amely jelenleg a szubatomi részecskék világát leíró uralkodó elmélet - adták hírül közleményükben a kísérlet kutatói.
Az amerikai energiaügyi minisztérium felügyelete alatt tevékenykedő SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratórium ad helyet a BaBar kísérletnek. Ebben nagy energiára felgyorsított elektronokat antianyag párjukkal, pozitronokkal ütköztetnek, majd az így keletkezett B-mezonokat tovább vizsgálják. Az összegyűlt kísérleti eredmények értékelése azt mutatja, hogy egy bizonyos típusú részecskebomlás sokkal gyakrabban történik meg, mint ahogyan arra a standard modell lehetőséget adna.
A standard modell szerint a Nagy Bumm idején minden részecske az antirészecskéjével azonos mennyiségben keletkezett. Létező világunkban azonban több az anyag, mint az antianyag. A részecskefizikusok évtizedek óta keresik a CP-sértésnek nevezett asszimetriát, amely megmagyarázná, hogy miért nem egyenlő arányban van anyag és antianyag. A BaBar kísérlet elnevezése is ebből adódott: az ütközéskor keletkezett B-mezonokat és antiB-mezonokat vizsgálják tovább.
A szóban forgó bomlásnál egy B-mezon három másik elemi részecskévé, D-mezonná, antineutrínóvá és tau-leptonná bomlik, ezt elemezték a BaBar kutatói. Úgy találták, hogy ez a folyamat nyilvánvalóan gyakrabban zajlott le, mint ahogyan azt a standard modell jósolja.
"Izgalmas ez a standard modellen túli többlet, de mielőtt bejelentenénk egy tényleges felfedezést, más kísérleteknek is meg kell ismételniük az eredményt, kizárva annak lehetőségét, hogy ez csupán egy statisztikai ingadozás" - közölte Michael Roney, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa, a BaBar szóvivője.
Az eredmények megerősítésére több adatra lesz szükség más kísérletekből, például a japán Belle projektből (KEK, Cukuba), amelyben szintén B-mezon párok átalakulását vizsgálják.
Forrás: MA


Egy elveszett világ a Földön


Az Amazonas-vidék esőerdőinek északi peremén található néhány a Föld legbizarrabb hegyei közül. A tepuik vagy táblahegyek sokszor függőleges falú kőtömbök, amelyek több száz méter magasan emelkednek ki a környező őserdőből. Csúcsuk nincs, a tetejük hatalmas sík terület. Sok tepuira csak sziklamászók tudnak feljutni, vagy helikopterről lehet leereszkedni rájuk.
Elszigeteltségük ellenére a tepuik teteje nem sivár terület. Olyanok, mintha felhők közti szigetek volnának, amelyeket alacsony erdők és bokrok borítanak, és számos állat népesít be. A tepuik tetején élő állatfajok közül sok sehol máshol nem fordul elő a Földön.

Egy még megjelenésre váró, az Evolution című folyóirat számára készült cikkben kutatók egy csapata beszámol arról a DNS-alapú vizsgálatról, amelynek célja egy nagyon régi kérdés megválaszolása volt: hogyan kerültek állatok és növények ilyen megközelíthetetlen helyekre?

Elveszett világ hipotézise

A kutatók a csak a tepuikon előforduló levelibékákra koncentráltak, és meglepő következtetésre jutottak. A békák az évmilliók folyamán megmászták a hatalmas sziklákat.
"Mivel számunkra rendkívül nehéz, lehetetlennek tartjuk azoknak a falaknak a megmászását" - mondta a csoport vezetője, Patricia Salerno, az austini Texasi Egyetem fejlődésbiológusa a The New York Timesnak. "De ezek a békák fel tudnak jutni oda. Számos alkalommal megtették."

A tepuik nem kis mértékben Arthur Conan Doyle 1912-ben megjelent regényének, az Elveszett világnak köszönhetik a hírnevüket, amelyben a szerző egy tepui tetején kialakult elszigetelt ökoszisztémát ír le, amelyhez dinoszauruszok és pteroszauruszok is tartoznak. Néhány nagyon elszánt kutató megmászta a tepuikat, hogy kiderítse, hogyan jöttek létre. Ezeknek a formációknak a története nagyon eltér a közeli Andokétól, mely úgy alakult ki, mint sok egyéb hegylánc - két kontinentális lemez 25 millió évvel ezelőtt történt összeütközése eredményeként. A tepuik ennél sokkal régebbiek. A szikla legfelső rétege több mint kétmilliárd éve létrejött tengeri üledék, homokkő. Ez később felemelkedett, és száraz terület lett. Körülbelül 300 millió évvel ezelőtt erodálódni és töredezni kezdett, és 70 millió évvel ezelőtt az épségben maradt tepuik már a környező alacsonyan fekvő terület fölé magasodtak.

Sok, a tepuik tetején élő faj sehol máshol nem fordul elő. Ennek a biológusok zöme számára elfogadható egyetlen magyarázata az, hogy ezeknek a különleges állatoknak és növényeknek az ősei több mint 70 millió évvel ezelőtt már a tepuikon éltek. Conan Doyle tiszteletére ezt az elképzelést "elveszett világ hipotézisnek" nevezték el.

Húsevő növény belsejében rejtőzik 

Patricia Salerno genetikai vizsgálattal ellenőrizte az elképzelést. Az idők folyamán az egyes fajok nagyjából azonos mértékben halmoznak fel mutációkat DNS-ükben. Ha egy közös őstől származó két faj fejlődése ellenkező irányba mutat, akkor az örökítő anyaguk is egyre jobban különbözni kezd egymástól. A biológusok ezt az úgynevezett molekuláris órát felhasználhatják annak becslésére, hogy milyen régen élt a két különböző faj közös őse.

A fejlődésbiológus úgy döntött, hogy különböző tepuikon élő fajokat vizsgálnak meg, hogy lássák, mennyire vált egymástól eltérővé a DNS-ük. Úgy gondolta, hogy ha a szemügyre vett fajok kialakulásuk óta élnek a tepuijaikon, akkor a közös ősük legalább 70 millió évvel ezelőtt létezett. A levelibékákat jó vizsgálati alanyoknak ítélte, mivel azok életük folyamán keveset mozognak, nemigen változtatnak élőhelyet. Az egyik tepuin élő levelibéka például nappal egy húsevő növény belsejében rejtőzik, és csak éjszaka bújik elő, hogy rovarokra vadásszon. Ezért nem meglepő, hogy a tepuik tetején élő békák 90 százaléka sehol máshol nem fordul elő.

A kutatók békákat gyűjtöttek tehát a tepuikról, és DNS-mintát vettek tőlük, valamint azoktól a tepuikról származó békáktól is, amelyeket a caracasi La Salle Természettudományi Múzeumban és a washingtoni Smithsonian Intézetben tartanak. A tudósok összehasonlították négy, egymással közeli rokonságban álló, különböző tepuikon élő békák DNS-eit, és elemezték az alacsonyan fekvő területen élő legközelebbi rokonaik DNS-ét is. 

Onnan már nincs feljebb 
Megállapították, hogy a békák jóval a dinoszauruszok után fejlődtek ki. Valamennyi tepuin élő békafaj közös őse nem 70, hanem mintegy 5,3 millió évvel ezelőtt élt. Akadtak a fajok között olyanok is, amelyek csak néhány százezer évvel ezelőtt váltak el egymástól.
Roy McDiarmid, a Smithsonian Intézet herpetológusa ugyanakkor úgy véli, hogy békák egy csoportjának tanulmányozása alapján nem lehet kizárni az "elveszett világ hipotézis" helyességét más fajok esetében. Varangyos békákkal végzett vizsgálatai például azt jelezték, hogy ezek az állatok a kialakulásuk óta élnek a tepuikon. Annak eldöntésére, hogy ez valóban így van-e, szeretné elemezni az ő DNS-üket is. "Az a baj, hogy nincs túl sok adatunk" - mondta McDiarmid. Mindazonáltal elképzelhetőnek tartja, hogy a levelibékák igenis megmászták a meredek sziklafalakat az utóbbi évmilliók során.
Salerno újabb levelibékákat gyűjt, hogy egyértelművé tegyék, milyen úton jutottak fel a tepuikra. Most még nem tudják biztosan, hogyan kapaszkodtak fel az apró békák a több száz méter magas sziklákra. "Nem világos, miként is történt" - mondta.
Ami viszont világos, hogy a tepuikon élő békák jövője nem túl biztató. A globális felmelegedés a hegyeken élő fajaikat az utóbbi néhány évtizedben magasabbra űzte, és ha a hőmérséklet-emelkedés folytatódik, a következő évtizedekben kénytelenek lesznek még magasabbra felhúzódni. A tepuik tetején élő békáknak és egyéb állatfajoknak azonban már nincs feljebb, nem tudnak hova mászni.
"Ki fognak pusztulni"- szögezte le a fejlődésbiológus - "hiszen onnan már csak a levegőbe tudnának mászni."
Forrás: Origo


Új bizonyíték egy láthatatlan külső bolygóra?


Mindazon túl, hogy az X-bolygó, vagy Nibiru a vészmadarak egyik kedvenc 2012-es világvége kiváltó okaként időről-időre terítékre kerül, egy rendkívül izgalmas csillagászati kaland is, ami a 20. század kezdete óta egy elméleti világ megtalálásáról szól a Naprendszer külső régióiban.
Bár 1930-ban sikerült felfedezni az azóta törpebolygóvá visszaminősített Plútót, ami egy időre lezárta ezeket a törekvéseket, egyre több bizonyíték kezd összegyűlni egy tekintélyes, a Kuiper-öv és az azon túl elhelyezkedő kis égitestek populációját gravitációsan formáló bolygóról. Az egyetlen gond, hogy nem látjuk.

Április elején az Amerikai Csillagászati Társaság egyik ülésén Timberline Lodge-ban, Rodney Gomes, a Brazil Nemzeti Obszervatórium egyik csillagásza számolt be a Plútón túli terület, az úgynevezett "szórt korong" szimulációinak eredményeiről, ami egy még felfedezésre váró világot sejtet.
A szórt korong egy égitestekkel gyéren benépesített terület, átfedésben a 30 CSE-re fekvő Kuiper-övvel és néhány szórt korong objektummal (SDO), melyek pályája akár 100 CSE-re is elnyúlhat. Az egyik ilyen apró világ a Szedna, egy elnyújtott pályával rendelkező törpebolygó. "A Szedna pályája igazán különleges" - nyilatkozott az objektumot 2003-ban felfedező bolygótudós, Mike Brown.

Ezek a szélsőséges pályák egy ismeretlen nagy tömegű objektum jelenlétének az eredményei lehetnek, érvelt Gomes, aki szimulációjában elhelyezte egy nagy bolygó gravitációs mezejét és megvizsgálta az SDO-k pályájára gyakorolt hatását. Számításai alapján a Földnél négyszer nagyobb bolygót vizionál a Plútó pályáján túlra. "Rodney Gomes tevékenyen keresi a bizonyítékokat, és én érdeklődéssel várom a felfedezéseit" . nyilatkozott Douglas Hamilton, a Maryland Egyetem csillagásza a SPACE.com-nak. "Igen nagy fába vágta a fejszéjét, azonban jó irányba tapogatózik. Ez egy kifejezetten nagy kockázat - nagy elismerés szituáció, egy új bolygó felfedezése szenzáció lenne"

Bár egy nagy tömegű bolygó jelenléte megmagyarázná a szélsőséges pályákat, más nem igazán utal az X-bolygó jelenlétére, ezzel együtt a gravitációs befolyás vizsgálata mindeddig rendre meghozta a gyümölcsét. 1781-ben Sir William Herschel, brit csillagász zavart észlelt az Uránusz pályájában. 1821-re a francia Alexis Bouvard megalkotta feltevését, miszerint az Uránuszt enyhén "húzza" egy másik, még felfedezésre váró nagy tömegű bolygó a külső-Naprendszerből. 1840-ben John Couch Adams angol, és Urbain Le Verrier francia csillagászok az Uránusz pályájának apró eltéréseiből egymástól függetlenül kiszámították, hol kellene elhelyezkednie az éjszakai égbolton ennek a rejtélyes bolygónak, amit hivatalosan egy német csillagász, Johann Galle fedezett fel pontosan ott, ahol Couch Adams és Le Verrier megjósolta. Ez volt a Neptunusz.
Ezt követően a 19. század végén a csillagászok tovább vizsgálták az Uránusz pályájának zavarait és egy másik bolygót is sejteni véltek. 1906-ban Percival Lowell, az arizonai Lowell Obszervatórium alapítója, megkezdte a kutatást a feltételezett világ után, amit X-bolygóként emlegetett. Csak 1930-ban sikerült azonban újabb eredményt elérni a Plútó felfedezésével, ami a Lowell Obszervatórium egyik csillagásza, Clyde Tombaugh nevéhez fűződik. Akkoriban úgy vélték ezzel lezárult az X-bolygó utáni kutatás, a több évtized elteltével elvégzett újabb megfigyelések azonban túlságosan parányi gravitációs mezőt észleltek a Plútónál, megállapítva, hogy ez nem a csillagászok által keresett X-bolygó. Mint kiderült a zavar-mérések többsége csupán észlelési hiba volt, ez azonban önmagában még nem zárta ki egy vagy több nagyobb bolygó létezését az észlelési határainkon túlra eső területeken, valahol a Kuiper-öv mögött, amit most Gomes is vizsgál.
Ez az új kutatás Lowell X-bolygó utáni hajszájára emlékeztet, azonban pusztán azért, mert az SDO-kat szélsőséges pálya jellemzi, nem jelenti azt, hogy lennie kell egy X-bolygó 2.0-nak. "Visszalapozhatunk száz évvel a külső-Naprendszer bolygóiról és a pályákra gyakorolt anomáliáikról szóló állításokban, hogy lássuk, mind valótlannak bizonyultak" - tette hozzá Hal Levinson, a colorado-i SWRI bolygótudósa. "Itt azonban meg kell állnunk egy gondolatra. Pusztán azért, mert egy másik bolygón kívül nincs megfelelő magyarázat az SDO-k pályájára, még nem jelenti azt, hogy a jövőben sem lesz"
Az egyik vezető alternatív elmélet az SDO-k "kilengéseire" a Nap kialakulásának időszakára nyúlik vissza, ami az elméletek szerint egy szorosan összezsúfolódott csillaghalmazban nőtt fel, így könnyen elképzelhető, hogy a szomszédos csillagok által előidézett gravitációs instabilitás tükröződik vissza a külső-Naprendszer objektumainál. "Születésekor a Nap nagy valószínűséggel egy csillaghalmazban formálódott. Ha igaz, elég közel lehettek egymáshoz ahhoz, hogy befolyásolják egymás külső bolygórendszereit, ahol a Szedna is elhelyezkedik" - mondta Brown.
Forrás: SG

A mesterséges halhatatlanságon dolgoznak az oroszok


Egy igazán nagyszabású terv megvalósítását határozták el orosz kutatók. Az évtizedek alatt véghezvihető munka célja olyan kibernetikus testek létrehozása, amik képesek tárolni elménket és személyiségünket. A Global Future 2045-re (GF 2045) keresztelt, a hasonló nevű konferencián bemutatott elképzelés elsődleges célja nem a materiális javak felhalmozása; az oroszok egy olyan, az egész világra kiterjedő társadalmi átalakulást szeretnének elérni, melynél a fő cél „egy békés világrend megteremtése, ahol a belső fejlődés mindennél fontosabb".
Ha sikerrel jár a projekt, 2045-re már mesterséges testben élhetjük a mindennapokat.
A projekt feje egy médiamágnás, Dmitrij Ickov, aki nyilatkozatában kijelentette, hogy az amerikaiak hadászati célú megoldásával szemben a GF 2045 célja nem az élet kioltása, hanem annak jobbá tétele és meghosszabbítása: „Az én munkámnak eltérő, humanitárius céljai vannak – az alapja a modern technológia, de egyfajta átfedést képez a gépek és az emberiség között, ami végtelen számú lehetőséget rejt magában. Már az elkövetkezendő pár évben képesek leszünk arra, hogy jobbá tegyük a rokkantak életét, s egy minőségibb életkörülményt biztosítsunk a számukra. Az én célom, hogy biztosítsam azt, hogy a megoldásunk mindenki számára elérhető és megfizethető legyen – nemcsak az elit és a katonaság számára." Ickov a februárban megtartott első GF konferencián vendégül látta a világ ötven legjobb tudósát: fizikusokat, szociológusokat, antropológusokat, filozófusokat, akikkel együtt dolgoznak ennek a mechanikus utópiának a megvalósításán.

A munkafolyamatban spirituális vezetők is részt vesznek. Érdekesség, hogy a projekthez maga a dalai láma is áldását adta; a konferencián megtartott beszédében kifejtette, hogy egy ilyen és ehhez hasonló, progresszív projektek kivitelezése „teljes mértékű felelősséget igényel, s egyéb célja nem lehet, mint mások, mint az emberiség szolgálata." A gépiesített evolúció folyamatát három főbb lépésben határozták meg: Az „Avatar A" egy olyan mechanikus test lesz, amit a gazdatest még a ráerősített diódák és elektródák segítségével képes irányítani – ennek a fejlesztése már javában zajlik, a prototípust pedig maga Ickov konferálta fel.
A második konstrukciót, az „Avatar B-t" 2025-ig tervezik megalkotni; itt már egy valódi emberi agyat terveznek átültetni egy mechanikus testbe. A harmadik, kikövetkeztethetően „Avatar C-nek" nevezett szakasz teljesítésére további tíz éve lesz a tudósoknak: itt már nem az organikus szervet, hanem magát az emberi tudatot ültetnék át egy „gépi agyba".
A munka itt még nem áll meg: az ezt követő években egy globális méretű, teljes társadalmi átalakítás következik, ahol a legfőbb szempont a béke megtartása és a belső világunk fejlesztése lesz. Egy ekkora terv megvalósítása, ez józan paraszti ésszel is belátható, nem két fillér. Ezzel tisztában vannak az alkotók is, így projektjükhöz örömmel fogadják az adományokat, továbbá a 2013-ban megrendezendő, New York-i konferencián további partnerek csatlakozását remélik.
Forrás: IT Café



Fénycsavarással műtenének


Egy franciaországi optikai laboratóriumban olyan néhány mikrométer széles lézerfényt sikerül létrehozni, amely el tud csavarodni, és ezáltal segítené a sebészeket, hogy minél precízebben vághassanak bele a kanyargós emberi szövetekbe.
Hatvanfokos szögben sikerült elhajlítani lézersugarakat francia tudósoknak.

A fény általában egyenes vonalban halad, ezt a tény jól ismerjük még a fizikaórákról, de a lézersugarat el lehet hajlítani. A torzításmentes hajlítás mértéke azonban eddig mindössze csak tíz fok volt, amely igen csekély mértékű, és a gyakorlatban szinte hasznavehetetlen eltérés.
A fényhajlítás tökéletesítését elméletben izraeli tudósok dolgozták ki Haifában. Mordachei Segev kollégáival a Maxwell-egyenletek segítségével és az elektromágneses hullámok tanulmányozásával még az év elején rájött, hogyan lenne lehetséges az eddig torzítás mentesen csak tíz fokra elhajlítható fénysugarat akár 180 fokban "sarkon fordítani" és optikai bumeránggá változtatni.
Gyakorlatban a franciáknak 60 fokban sikerült elhajlítani a fényt, erről szóló tanulmányuk az Optics Letters folyóirat következő számában fog megjelenni. A fényhajlításnak a műtőasztalokon kívül a kamerák és projektorok fejlesztői vehetik még nagy hasznát, de még ki tudja milyen ötleteket tesznek lehetővé a "bumerángsugarak".
Forrás: Hír24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése