2015. február 28., szombat

A homályos tükörben felbukkanó árnyak még nem kísértetek.


    A homályos tükörben felbukkanó árnyak még nem kísértetek.





Fegyverek, amelyektől tart Amerika







Az ukrán konfliktus nyomán ismét feszültté vált az amerikai-orosz viszony. Washingtonban ennek megfelelően számba veszik, mi az, amitől leginkább tartaniuk kell Oroszországgal kapcsolatban. A számos katonai elemzés közül az utóbbi időben a National Interest című amerikai folyóiratban megjelent izgalmas fejtegetés keltette fel a szakemberek figyelmét.

Az orosz média által szenzációsnak minősített és részletesen ismertetett cikk nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megnevezze azt az öt orosz nukleáris fegyverzetfajtát, amelytől a Nyugatnak leginkább félnie kell. Az első helyre a "Borej" típusú stratégiai rendeltetésű tengeralattjáró került, amely 16 ballisztikus rakétával rendelkezik és amelyet az amerikai lap az orosz nukleáris elrettentés alapjának tekint. A fegyverzetéhez tartozó "Bulava-30" interkontinentális rakétát is a fő veszélyforrások közé sorolták, mivel 11 ezer kilométer távolságra képes csapást mérni. Minden "Bulava" tíz nukleáris robbanófejjel rendelkezik, duplájával annak, amivel általában a ballisztikus rakétákat felszerelik.

A harmadik helyre a National Interest a "Jaszeny" típusú sokoldalú atom-tengeralattjárót helyezte, amelyet hajók ellen bevethető szárnyasrakétákkal fegyvereztek fel. Nagy hatást tehetett az amerikaiakra ez a típus, ami abból is kiderül, hogy a lap szerint David C. Johnson ellentengernagy, a haditengerészet tengeralattjárók ügyében illetékes vezetője irodájában egy ilyen tengeralattjáró modelljét állította ki.

Az amerikaiak számára legveszélyesebb orosz fegyverek listáján a taktikai atomfegyverek orosz arzenáljának az a része is szerepel, amely nem esik a csökkentésről szóló szerződés hatálya alá. Az amerikai lap megállapítása szerint, bár Oroszországnak nem olyan jelentős a tartaléka a nem stratégiai nukleáris fegyverekből, mint volt a Szovjetuniónak, azért mintegy 2 ezer taktikai nukleáris fegyver van a birtokában. Nukleáris robbanófejei eljuttatását a célig az "Iszkander" típusú rakétakomplexumok biztosítják.

A legveszélyesebb fegyverek ötös csoportjához tartoznak azok a szilárd hajtóanyagú orosz interkontinentális ballisztikus rakéták, amelyeknek nukleáris robbanófejei különböző célpontokra programozhatóak be.

A "National Interest" figyelmeztet a "Szarmat" nevű ballisztikus rakétára is, amelyet még nem állítottak hadrendbe, de amelyet arra a célra fejlesztenek ki, hogy áttörje az ellenfél légvédelmét. Az orosz sajtóból már ismert, hogy tíz nukleáris robbanófej szállítására lesz alkalmas. Mindegyik különböző célpontokat támadhat 11 ezer kilométer távolságban. Még azt is tudni vélik, hogy e rakétákat az Orenburgi megyébe telepítik majd. Amúgy a moszkvai lap megállapítja, hogy a készülő új típushoz hasonlóan már a mostani stratégiai rakéták is rendelkeznek azzal a képességgel, hogy áthatoljanak az ellenséges légvédelmi hálózaton. Közéjük tartozik az "Iszkander-M".

A "National Interest" mostani cikke előtt hetekkel már közzétett egy másik katonai elemzést is a Pentagont fenyegető orosz fegyverzetről. Akkor a "Szu-35" vadászgépet, a torpedókkal, szárnyas rakétákkal és aknákkal felszerelt "Amur" dízelmeghajtású tengeralattjárót, a "T-90C" tankot és a hangsebességnél gyorsabb "P-800 Oniksz" hajók ellen bevethető rakétát nevezte fenyegetőnek. Utóbbi bázisán fejlesztették ki a BrahMos orosz-indai robotrepülőgépet, amelyet hajóról, tengeralattjáróról vagy akár szárazföldről is bevethetnek.

Az amerikai veszélylistát ismertető orosz lap nem száll vitába a National Interest értékelésével, viszont ironikusan köszönetet mond a honi haditechnika ingyen reklámjáért. Annyit mindenesetre hozzáfűz, hogy az orosz fegyverek kelendőek a piacon. A "T-90C" tank, amelynek amerikai megfelelői sokkal drágábbak, sikertörténet. Több mint 250 darabját megvette India, sőt orosz szabadalom alapján gyártani is fogja. Vett belőle többek között Algéria, Azerbajdzsán, Törökország és Uganda is. Ami azt bizonyítja, hogy véget értek azok az idők, amikor az oroszok féltve őrizték titkaikat. Most az üzlet diktál.

A "T-90C" minden tekintetben korszerű, hagyományos lövedéket éppen úgy használhat, mint lézervezérlésű rakétát. A "Nyezaviszimaja Gazeta" című lapból megtudhatjuk, hogy olyannyira jó tank a "T-90C", hogy a németek és az amerikaiak a szankciókra hivatkozva kitértek az elől, hogy részt vegyenek azon a bemutatón, amelyen összevetették volna a különböző országok tankjainak a képességeit. Egyelőre titkosan kezelik az "Armata" elnevezésű még modernebb, teljesen új tankot. Elrendezése szokatlan: a személyzet egyetlen tagja sem lesz a lövegtoronyban. Állítólag ez lesz a sztár a május 9-i Vörös téri parádén, amelyet a honvédő háború 70. évfordulóján tartanak. Az orosz lap azt sejteti, hogy nem ez lesz az egyetlen meglepetés.

Az amerikaiak által említett "Szu-35" vadászgép különleges tulajdonságai közé sorolják, hogy képes szinte egy helyben "táncolni", kitérni az ellenséges tűz elől, amivel amerikai vetélytársainál esélyesebb egy összecsapásban. Rendkívül gyors, nagy magasságokba képes emelkedni és nagy súlyú fegyverzetet vihet magával. Ötödik generációs technológiájának köszönhető, hogy veri vetélytársait. Nemcsak a földi és légi parancsnoksággal tartja a kapcsolatot, hanem kozmikus létesítményekről is képes információt fogadni. Még többet fog tudni a Szuhoj "T-50"-es harci gép. A legmodernebb rakétafegyverzetettel és az elektronikai hadviselés korszerű rendszereivel látják el.

A nukleáris csapásra is képes orosz fegyverek veszélyeiről szóló cikkek gyakoriságát azért is tartja meglepőnek a "Nyezaviszimaja Gazeta", mert még az amerikai katonai illetékesek is elismerik, hogy egy Amerika elleni orosz nukleáris csapás valószínűsége olyannyira csekély, hogy foglalkozni sem érdemes vele. Míg a hidegháború éveiben az Egyesült Államok és a Szovjetunió 30 ezer, illetve 45 ezer nukleáris fegyverrel rendelkezett, most mindkét országnak néhány ezer robbanófeje van, amerikai hivatalos adatok szerint 1500-1700 darab. Miért növelik akkor a veszélyérzetet? A moszkvai lap arra gyanakszik, hogy e mögött üzleti érdekek húzódnak meg. Bár az Egyesült Államok több mint kétszer annyi fegyvert és haditechnikát ad el külföldön, mint Oroszország, igyekszik megszerezni annak piacait is. Például Indiát. A hazai megrendeléseket pedig az orosz veszéllyel fel lehet srófolni.

Mindez nem teszi semmissé, hogy Oroszország nemcsak az amerikai sajtóban, hanem a valóságban is fegyverkezik. Méghozzá gyors ütemben. 2020-ig a hadsereg fegyverzete 70 százalékban megújul. Erről a tervről annak ellenére sem mondtak le, hogy a szankciók következtében Oroszország számos technikai felszereléshez nem jut hozzá.

Barabás Péter


Forrás: Népszava/Stop   |   STOP



A nyílt utcán lőtték szitává Putyin egyik legnagyobb ellenlábasát



2015. február 28., szombat 08:29, frissítve: szombat 10:30 , forrás: MTI, MNO, BBC, szerző: GB



Europress/AFP
Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz párt társelnökét a Kreml közvetlen közelében, az utcán végezték ki. Négy golyót kapott a hátába.

Megölték Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt helyi idő szerint szombatra virradóra Moszkva központjában – közölte a helyi rendőrség. Jelena Alekszejeva belügyi szóvivő szerint Nyemcov egy hölggyel sétált az orosz főváros Bolsoj Kameny hídján, amikor egy ismeretlen támadó négy golyót eresztett a hátába egy fehér autóból – mondta egy rendőrségi forrás az Interfaksz hírügynökségnek. Más beszámolók szerint több tettes volt, akik a kocsiból kiszállva végeztek a politikussal. Alekszejeva szerint a rendőrség tudja, milyen gépkocsiból lőttek rá Nyemcovra, de a nyomozás érdekében nem árulja el.
Orosz hírügynökségek a rendőrségre hivatkozva közölték, hogy Nyemcov röviddel a gyilkosság előtt a Vörös téren lévő GUM bevásárló központ egyik éttermében vacsorázott az ukrán hölggyel, majd sétálni indultak. A merénylők egyik tettestársa feltehetően az étteremtől figyelte őket, továbbította társainak az információkat, vagyis a gyilkosságot alaposan megtervezték.
A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettesek kézre kerítésére, lezárta a belváros egy részét.





Fotó: Europress/AFP

Az 56 éves politikus az RPR-Parnasz (Oroszország Republikánus Pártja – Népi Szabadság Pártja) társelnöke, korábban miniszterelnök-helyettes is volt. A barátainak és egy hírportálnak nemrégiben arról beszélt: tart attól, hogy az életére fognak törni az élénk ellenzéki szerepvállalása miatt.
Nyemcov számos Putyin-ellenes írást jegyzett, alapítója és szervezője volt több ellenzéki csoportosulásnak. A politikust több alkalommal is letartóztatták nem engedélyezett tiltakozáson való részvétel miatt, többnapos elzárást is kapott 2007-ben és 2011-ben. Természetesen az Ukrajnával szembeni orosz politika ellen is sokszor felemelte a hangját, vasárnapra egy háborúellenes felvonulást szervezett volna támogatóival.





Egy ellenzéki megmozduláson még 2011-ben
Fotó: Europress/AFP

Putyin provokációról beszél

Az orosz elnök szerint bérgyilkosságra utal Nyemcov megölése, és arra utasította az orosz nyomozóbizottság, a belügy-minisztérium és a Szövetségi Titkosszolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot a politikus meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást. Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése „minden jellemzőjében bérgyilkosság, és kizárólag provokatív jellegű volt”. Az államfő mély részvétét fejezte ki a meggyilkolt férfi hozzátartozóinak.

Megszólalt Merkel, Obama, Hollande és Porosenko

Barack Obama elítélte Borisz Nyemcov brutális megölését – közölte pénteken a Fehér Ház. Az amerikai elnök felszólította az orosz kormányt, hogy folytasson le „gyors, pártatlan és átlátható” nyomozást, és állíttassa bíróság elé a tetteseket.
Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta az orosz ellenzéki politikus halálának a híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő „hidacska” volt, amelyet a gyilkosok leromboltak. „Gondolom, nem véletlenül. Nem kételkedem abban, hogy a gyilkosokat előbb vagy utóbb megbüntetik” – idézte Porosenkót az UNIAN hírügynökség.
Francois Hollande francia elnök elítélte Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus néhány órával korábbi „aljas meggyilkolását” – közölte szombaton az államfői hivatal. Az Elysée-palota által kiadott kommünikében a volt orosz miniszterelnök-helyettest a „demokrácia bátor és fáradhatatlan védelmezőjének, a korrupció elleni küzdelem ádáz harcosának” nevezték.
Angela Merkel német kancellár megdöbbenéssel fogadta a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus, volt miniszterelnök-helyettes néhány órával korábbi „aljas meggyilkolásáról” szóló híreket – közölte a berlini kancellári hivatal. A hivatal által kiadott sajtóközlemény szerint Angela Merkel annak biztosítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fényt derítenek a merényletre, a tetteseket pedig felelősségre vonják.



Fotó: Europress/AFP


Virágok Kijevben, gyászmenet Moszkvában

A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez, és gyertyákat gyújtanak, hogy megemlékezzenek a Moszkvában meggyilkolt vezető orosz ellenzéki politikusról – jelentette szombatra virradóra az ukrán média. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a közösségi oldalakon aktivisták arra szólítják fel a lakosságot, hogy szombaton délben menjenek a Kijev központjában lévő Függetlenség terére, hogy leróják kegyeletüket a merénylet áldozatává vált politikus emléke előtt. Az UNIAN idézett olyan ellenzéki véleményeket is, amelyek szerint helytelen az orosz nagykövetséghez virágokat vinni, mert Nyemcovot az orosz hatalom ölte meg.
Az orosz ellenzék vasárnapra szervezett Moszkvában egy nagyszabású tüntetést, hogy szót emeljen a kormány Ukrajna-politikája és a kelet-ukrajnai háború ellen. A meggyilkolt politikus volt a tüntetés egyik szervezője. Mihail Kaszjanov egykori miniszterelnök, Nyemcov egyik ellenzéki harcostársa, az RPR-Parnasz másik társelnöke azonban bejelentette szombatra virradóra, hogy a moszkvai Marjino városnegyedbe tervezett tüntetést lemondták, és helyette gyászmenetet fognak tartani a főváros központjában.



Féltékenység állt a Nyemcov-merénylet mögött?

2015. február 28., szombat 13:08, frissítve: szombat 15:55 , forrás: MTI, szerző: MNO


Féltékenység is állhat Borisz Nyemcov neves orosz ellenzéki politikus megölésének hátterében – számolt be szombaton a hatalomhoz közeli egyik orosz kereskedelmi hírtelevízió, a LifeNews a gyilkosság lehetséges indítékairól.
Az orosz rendfenntartó szervek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékese a LifeNews médiavállalat azonos nevű tévéjének elmondta, hogy a nyomozás során nem zárják ki a „hétköznapi konfliktus” lehetőségét sem. Arra utalt, hogy a péntekről szombatra virradó éjjel megölt politikus a gyilkosság időpontjában egy fiatal ukrán nővel sétált a Kreml mellett vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij (Nagy Moszkva-folyó) hídon, amikor ismeretlenek egy fehér színű gépkocsiból több lövést adtak le rá. Nyemcov a helyszínen meghalt. A rendőrségi illetékes hozzátette, úgy tudják, hogy a hölgy nemrég Svájcban járt, ahol abortuszon esett át. Nyemcovtól esett teherbe.

Erőszakos ember?

A LifeNews híradása szerint Anna Durickaja modellről van szó, aki az egyetlen tanúja a gyilkosságnak. A Kreml-párti tévé részletes beszámolót közölt a megölt orosz ellenzéki vezető magánéletéről is. Az 55 éves Nyemcov többször volt nős és négy gyermeket hagyott maga után. A politikus magánéletét visszafogottabban, de ugyancsak tárgyalta a Rosszija 24 állami hírtelevízió is, amely a nagyszabású oroszországi ellenzéki tüntetések egyik főszervezőjét az egyik összeállításban erőszakos embernek tüntette fel.
A féltékenység okán megrendelt gyilkosságról szóló feltételezést valószínűnek tartja Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt vezetője, orosz törvényhozási képviselő is. Kovaljov az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az orosz Szolidaritás mozgalom és az RPR Parnasz párt társelnökének megölését a hatóságok nagy valószínűséggel ki fogják deríteni. Ezt azzal indokolta, hogy igen ritka, amikor egy bérgyilkosságnak van tanúja. Hasonló esetekben megölik a tanút, vagy olyan pillanatot választanak ki a gyilkosságra, amikor az áldozat egyedül van. Kovaljov szerint mindez alátámasztja, hogy Nyemcov megölésének hátterében maga a tanú, az ukrán modell állhatott.



Fotó: Europress/AFP


A szponzorok voltak?


Sokk
A merénylet kapcsán megszólalt Angela Merkel német kancellár, Barack Obama amerikai, Fracois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök is.

A LifeNews orosz kereskedelmi tévé szerint a nyomozók azt is vizsgálják, hogy a neves ellenzékit anyagi okokból ölték-e meg. Az Ukrajnával szemben ellenségesnek tartott tévé kommentárja szerint a politikus „sok pénzt kapott külföldről”. Az üggyel foglalkozó orosz nyomozócsoport egyik név nélkül nyilatkozó tagja elmondta, hogy Borisz Nyemcov gyakran utazott Ukrajnába és aktív kapcsolatot tartott fenn a – mint mondta – „háborúpárti erőkkel, amelyeknek az a célja, hogy megdöntsék a hatalmat Oroszországban”.
Pénzt adhattak neki az oroszországi belpolitikai helyzet elbizonytalanítására, az orosz társadalom egységének megbontására. Mivel azonban ennek az ellenkezője ment végbe, az orosz társadalom megszilárdult, megértették, hogy eredményt nem várhatnak Nyemcovtól, „nagyon is valószínű, hogy a politikustól a »szponzorai« akartak megszabadulni”.

Provokáció vagy ijesztés?

A gyilkosság politikai indítékairól a nyomozócsoport tagja a LifeNews tévének kifejtette: Nyemcov megölése provokáció, vagyis az ellenzék így akar csapást mérni az orosz hatalomra. (Ismert: Vlagyimir Putyin orosz elnök is provokációt emlegetett a merénylet kapcsán – a szerk.) Az orosz ellenzék képviselői visszautasítják a vádat és úgy tartják, hogy Nyemcov megölésével épp ellenkezőleg, őket akarták megijeszteni. A Novaja Gazeta című ellenzéki újság kommentátora szerint a kijevi hatalomváltó tüntetések, a Majdan helyett a délkelet-ukrajnai fegyveres harcok, vagyis a Donyec-medence érkezett meg Oroszországba. Ljudmila Alekszejeva neves orosz jogvédő az Interfax hírügynökségnek úgy vélekedett, hogy Nyemcov megölése egyben az oroszországi ellenzék „hátba lövését” is jelenti.



Fotó: MTI/EPA
 

Engedélyezik a gyászmenetet

A moszkvaiak a gyilkosság helyszínén emlékeznek Borisz Nyemcovra, a főváros eközben a hatályos jogszabályok ellenére engedélyezte a vasárnapra meghirdetett ellenzéki gyászmenetet. Alekszej Majorov, az orosz főváros regionális biztonsági főosztályvezetője bejelentette, hogy a gyilkosság miatt az ellenzék nem tartja meg vasárnap a „válságellenes” tüntetést a délnyugat-moszkvai Marjino nevű városrészben, ahova az engedélyt kapták, ellenben gyászmenetet hirdetett meg a központban. A moszkvai hatóság így kivételt tett az ellenzéki rendezvénnyel, mivel a hatályos szabályozás szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló akciók lebonyolítására. Korábban Majorov azt nyilatkozta a LifeNews orosz kereskedelmi tévének, hogy a jogszabály alapján nem engedélyezhetik a főváros központjában az ellenzéki rendezvényt.

Ellenzéki pártok együttérzésüket fejezték ki

Részvétét és együttérzését fejezte ki az MSZP, az Együtt és a Magyar Liberális Párt amiatt, hogy szombatra virradóra megölték Borisz Nyemcov ismert orosz ellenzéki politikust. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője a párt más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a gyilkosság egy tünete annak, ami ma Oroszországban demokrácia címszó alatt folyik.
Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Vlagyimir Putyin orosz elnök kérlelhetetlen ellenfeleként megismert politikus lelövése a nyílt utcán, néhány méterre a Kreml épületétől egy „újabb jele az elnyomásba fordult Oroszország mély válságának”. A Magyar Liberális Párt is elítélte a merényletet, a kommünikében azt is tudatta: szolidaritást vállal mindazokkal, akik Nyemcov ellenzéki politikájának híveként vasárnap részt vesznek a moszkvai gyászmenetben.
Gyanús körülmények között meghalt orosz ellenzékiek
2013. március 23.: A 67 éves Borisz Berezovszkij oligarchát, aki nagy-britanniai emigrációban élt, miután szembekerült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, holtan találták Londonhoz közeli otthonában, a ház belülről bezárt fürdőszobájában. A nyomozás során nem sikerült kideríteni, hogy gyilkosság történt-e.

2009. november 16.Szergej Magnyitszkij jogász – aki magas rangú orosz belügyi tisztviselőket korrupcióval és pénzügyi visszaélésekkel gyanúsított meg – 37 éves korában, a vizsgálati fogságban máig tisztázatlan körülmények között meghalt. A haláleset diplomáciai botrányt okozott az Egyesült Államok és Oroszország között.

2009. július 15.: Natalja Estemirovát, a Memorial nevű tekintélyes jogvédő szervezet csecsenföldi munkatársát elrabolták Groznijban, majd néhány órával később holtan találták a szomszédos Ingusföldön. Az 50 éves emberi jogi aktivista az észak-kaukázusi köztársaságban megfigyelt hatalmi visszaélésekről tájékoztatta a külvilágot.

2009. január 19.: A 34 éves Sztanyiszlav Markelov ügyvédet és a 25 éves Anasztaszija Baburovát, a Novaja Gazeta című ellenzéki lap munkatársát fényes nappal agyonlőtték Moszkvában.

2006. október 7.: A Putyin egyik legkíméletlenebb bírálójának számító, 48 éves Anna Politkovszkaja újságírónőt moszkvai lakása előtt lőtték agyon. A politikai hátterű bűncselekmény megdöbbenést váltott ki világszerte.

2006. november 23.: Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki 2000-ben emigrált Londonba, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a 43 éves volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

2003. április 17.: Moszkvában ismeretlen támadó agyonlőtte az 52 évesSzergej Jusenkov képviselőt, a Liberális Oroszország nevű párt elnökét, Berezovszkij egykori szövetségesét a lakása közelében.










Kötelező kártérítésért harcolnak a Buda-Cash-ügyben


Lánchíd Rádió

2015. február 28., szombat 14:10





Közérdekű keresetet indít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a Buda-Cash Brókerházzal és a DRB bankcsoporttal szemben.

Baranovszky György, a szervezet elnöke a Lánchíd Rádióban azt mondta: a felperesi oldalon a Magyar Nemzeti Bankot is perbe hívják mint a pénzügyi fogyasztóvédelemben és a pénzügyi felügyelet ellátásában illetékes szervezetet.
Hangsúlyozta, az eljárásra azért van szükség, mert nem lehet előre tudni, milyen megoldás születik a Buda-Cash-ügyben. Jogerős ítélet alapján viszont kötelező lesz kártalanítani a fogyasztókat, és nem akarják, hogy az ügyfeleknek egyenként kelljen pert indítaniuk.


Baranovszky Györggyel Papp Endre beszélgetett.



Nem húznak nyúlcipőt a Buda-Cash vezetői



KaG, NT
Forrás: 
Hír TV
2015. február 28., szombat 15:05





Sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen indult nyomozás a Buda-Cash-ügyben, a brókerház vezetőit még nem hallgatta ki a rendőrség – mondta el a Hír TV-nek a cég vezérigazgatójának, Tölgyesi Péternek a védője. A botrány károsultjait heteken belül kártalaníthatják. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke nyilatkozott a Portfólió.hu gazdasági portálnak, azt közölte, már a jövő héten dönthet a jegybank a Buda-Cash és az érintett bankcsoport felszámolásáról. A Magyar Nemzet megszólaltatta az MNB korábbi felügyelőbizottsági tagjait, akik a pénzügyi felügyeleti rendszer hiányosságaira mutattak rá a lapnak. Boros Imre szerint pedig vicc, hogy csak 5 évente van átfogó ellenőrzés a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknél. Az ellenzéki pártok törvénymódosítást sürgetnek.

Bánáti János szerint ügyfele még a jegybanki razzia előtt meghallgatást kért az MNB vezetőitől, amelyen feltárta a cégcsoport több tízmilliárd forintos hiányát. Az ügyvéd közölte: a vezérigazgató nem menekül el az országból, áll a vizsgálat elé, és együttműködik a hatóságokkal. – Történtek a nyomozó hatóság részéről kényszercselekmények, tehát például házkutatás és lefoglalás, erről jegyzőkönyvek állnak rendelkezésre, és erről hivatalos tudomása van a Buda-Cash vezetőinek. Ismeretlen tettes ellen sikkasztás bűncselekményének a gyanúja miatt indult meg a nyomozás – közölte Bánáti János.


Nem húznak nyúlcipőt a Buda-Cash vezetői
Nem húznak nyúlcipőt a Buda-Cash vezetői

Heteken belül megtörténhet a kártalanítás

Már a jövő héten dönthet a jegybank a Buda-Cash és az érintett bankcsoport felszámolásáról, így heteken belül elindulhat az ügyfelek kártalanítása is. Erről a Magyar Nemzeti Bank alelnöke nyilatkozott a Portfólió.hu gazdasági portálnak. Windisch László hangsúlyozta: amennyiben megszületik a döntés, a bankok ügyfeleit harmincmillió forintig egy-két héten belül kártalanítja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), a brókerház esetében pedig hatmillió forintig áll jót a Befektetővédelmi Alap (Beva). A jegybank alelnöke közölte azt is, a Buda-Cash-ügyben ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, vizsgálatuk politikai szálat nem tárt fel az ügyben.
Heteken belül kártalaníthatják a brókerbotrány károsultjait
Heteken belül kártalaníthatják a brókerbotrány károsultjait
A Buda-Cash-botrány a pénzügyi felügyeleti rendszer hiányosságaira mutat rá – erről beszéltek a Magyar Nemzetnek az MNB korábbi felügyelőbizottsági tagjai. Róna Péter közgazdász a lapnak hangsúlyozta, a problémákra már a felügyelet és a jegybank összevonása előtt rámutattak, de észrevételeik visszhang nélkül maradtak. A brókerházak gyakoribb ellenőrzését is szorgalmazták, az ötévenkénti vizsgálatot elégtelennek tartották, ugyanis sok országban a hasonló cégeket évente vizsgálják. Róna Péter szerint a hiányosságok a PSZÁF és az MNB összevonása idején is fennálltak, és kérdés, hogy azóta orvosolták-e azokat.

Fidesz: csúsztatás az egész
Csak a név változott, a tulajdonos ugyanaz volt – a Fidesz ezért csúsztatásnak tartja a szocialisták állítását, miszerint nem köthető hozzájuk a Buda-Cash-botrány. A liberálisok kivárnának a felügyeleti ellenőrzések szigorításával, a Jobbik feltárná, kik a botrány felelősei. Bővebben>>>


Szakértő: ez egy vicc

Viccnek nevezte Boros Imre, hogy csak 5 évente van átfogó ellenőrzés a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknél. A közgazdász a Hír TV-nek azt mondta, bevált gyakorlat a brókercégeknél, hogy a nyereséges üzletkötések a tulajdonos profitját gyarapítják, a veszteség viszont az ügyfeleket terheli. Boros Imre szerint a Buda-Cash évtizedeken keresztül törvénysértő tevékenységet folytathatott.
A 100 milliárd azt sejteti, hogy itt valami egyedi, iszonyat nagy méretű veszteség is bekövetkezett és az csapta felszínre az egész jelenséget. A mostani időkben ésszerű összegben egyetlenegy dolgon lehetett bukni, a svájcifrank-ügyön. Én ezt csak találgatom, de ha valakinek más ötlete van, mert a 100 milliárd az mégis 100 milliárd, az túlnő a brókerház meg a kapcsolt kis csöpp intézmények lehetőségein is, még az OTP, ami Magyarország legnagyobb bankja, még annak a könyveit is kilyukasztaná” – mondta a szakember televíziónknak.

Önállóságot követelnek a szocialisták

A jegybank elnökének távozását és a pénzügyi felügyelet önállóságát követeli az MSZP. Józsa István a brókerbotrányban érintett DRB bank egyik budapesti fiókja előtt azt mondta: elégtelennek tartja a jelenlegi szabályozást, és azt is kifogásolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki függetlenségre hivatkozva nem enged betekintést a felügyeleti munkájába. „Azt javasoljuk, hogy kerüljön helyreállítással, egy új, korszerű törvényi szabályozással egy átlátható állami pénzügyi szervezetek felügyelete, ami beszámolással tartozik a kormánynak, a parlamentnek és egy európai módon, a mai korszerű elektronikai lehetőségeket messzemenőleg kihasználva garanciát nyújt a betétesek biztonságára” – mondta a politikus.

Törvénymódosítást akar a Jobbik

A Jobbik is törvénymódosítást sürget a brókerbotrány miatt. A radikális párt országgyűlési képviselője, Hegedűs Lorántné szerint a kabinetnek már rég módosítania kellett volna a felügyeleti szabályozást. A párt információi szerint nem 80, hanem 120 önkormányzatnak ragadt bent az érintett bankoknál a pénze, ezért a kormánynak nekik is azonnali segítséget kellene nyújtania. „A kormány védekezése szánalmas és gyerekes a mi megítélésünk szerint. Hárítani próbálnak. Rogán Antal a 5 éves átfogó ellenőrzési ciklusra fogja, hogy eddig nem tűnt fel nekik az évszázad brókerbotránya. Jelentem, hogy pont 5 évük volt arra, hogy felülvizsgálják ezt a jogszabályi rendelkezést is. Csak az egész magyar jogi kódexet írták felül az előző ciklusban, tehát válaszoljanak arra, hogy ugyan miért pont ez maradt ki, miért hagyott alább a lendület? Miért nem ezt a jogszabályi rendelkezést vizsgálták felül?”


Elégtelen a felügyeleti rendszernek
Róna Péter közgazdász azt mondta, a problémákra már a PSZÁF és az MNB összevonása előtt rámutattak, de észrevételeik visszhang nélkül maradtak. Boros Imre a Hír TV-nek azt mondta: vicc, hogy csak ötévente ellenőrzik a pénzügyi szolgáltatással foglalkozó cégeket. Bővebben>>>


rókerbotrány

Fidesz: Hiába mosakszik az MSZP, ő a felelős


KaG
Forrás: 
Hír TV
2015. február 28., szombat 12:20





Csak a név változott, a tulajdonos ugyanaz volt – a Fidesz ezért csúsztatásnak tartja a szocialisták állítását, miszerint nem köthető hozzájuk a Buda-Cash-botrány. A liberálisok kivárnának a felügyeleti ellenőrzések szigorításával, a Jobbik feltárná, kik a botrány felelősei.

Tuzson Bence szóvivő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a brókerház tulajdonosainak érdekeltségi körébe tartozott a Bajnai-kormány idején a DRB bankcsoport, csak akkor még másképp hívták a hitelintézetet.
Ezek a bankok mint pénzintézetek léteztek ebben az időben is, és ugyanazzal a tulajdonosi körrel, tehát csúsztatások és nagyon furcsák azok a megjegyzések, amelyeket Tóbiás úr tesz ebben az ügyben, hiszen pont ők felelnek azért, hogy ez a helyzet egyáltalán kialakulhatott, hogy ez a szabályozás létrejött. Nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elhárítsuk ezt a problémát, és ahogy hallhattuk az előbbiekben is, a kormány meg is tesz mindent ennek érdekben, már egy munkabizottság is megalakult, hogy felmérje az államot ért károkat. Magyarországon olyan szabályok vannak, hogy a betétbiztosítási alapon keresztül kártalanítják az ügyfeleket harmincmillió forintig” – mondta Tuzson Bence.

Elégtelen a felügyeleti rendszernek
Róna Péter közgazdász azt mondta, a problémákra már a PSZÁF és az MNB összevonása előtt rámutattak, de észrevételeik visszhang nélkül maradtak. Boros Imre a Hír TV-nek azt mondta: vicc, hogy csak ötévente ellenőrzik a pénzügyi szolgáltatással foglalkozó cégeket. Bővebben>>>
A liberálisok várnának a szigorítással

Kivárna a felügyeleti ellenőrzések szigorításával a liberális párt. Fodor Gábor a Hír TV kérdésére azt mondta, először tisztázni kell, hogy mi történt, azt követően lehet dönteni arról, hogy szükség van-e az ellenőrzések módosítására. A pártelnök szerint a jelenlegi kapacitáshiány miatt is át kell gondolni a szigorítást.
Kell lennie egy kapacitásnak. Nem tud az Állami Számvevőszék állandóan mindent ellenőrizni, ugyanez vonatkozik a pénzügyi felügyeletekre is – gondolom. Ugyanúgy ott se tud mindent ellenőrizni, tehát kell ennek egy logikus rendjének lennie. Először is tisztán kell látni ebben az ügyben, és szerintem még nem látunk tisztán, tehát nem látjuk, hogy valójában mi történt. Ha láttuk, hogy valójában mi történt, utána kell meghozni azokat a döntéseket, hogy kell-e változtatni valamit a magyarországi szabályokon – vélekedett Fodor Gábor.

Nem vették fel a nyúlcipőt
A Buda-Cash vezérigazgatójának ügyvédje elmondta, a brókerház vezetői a hatóságok rendelkezésére állnak. Bővebben>>>

A Jobbik feltárná a botrány részleteit

A Jobbik viszont szigorítana és feltárná azt is, kik a botrány felelősei. A párt országgyűlési képviselője szánalmasnak és gyerekesnek nevezte a kormány viselkedését a brókerbotrány ügyében. Hegedűs Lorántné azt mondja, a kormánypártnak már rég módosítania kellett volna a felügyeleti vizsgálatokról szóló törvényt. Hozzátette, információik szerint nem 80, hanem 120 önkormányzatnak ragadt bent az érintett bankoknál a pénze, ezért a kormánynak nekik is azonnali segítséget kellene nyújtania.

– A kormány védekezése szánalmas és gyerekes a mi megítélésünk szerint. Hárítani próbálnak. Rogán Antal az ötéves átfogó ellenőrzési ciklusra fogja, hogy eddig nem tűnt fel nekik az évszázad brókerbotránya. Jelentem, hogy pont öt évük volt arra, hogy felülvizsgálják ezt a jogszabályi rendelkezést is. Csak az egész magyar jogi kódexet írták felül az előző ciklusban, tehát válaszoljanak arra, hogy ugyan miért pont ez maradt ki, miért hagyott alább a lendület? Miért nem ezt a jogszabályi rendelkezést vizsgálták felül? – tette fel a kérdést Hegedűs Lórántné.
Fidesz: Hiába mosakszik az MSZP, ők a felelősek
Fidesz: Hiába mosakszik az MSZP, ők a felelősek

Segített az Emmi

Kisegíti a szaktárca a brókerbotrány miatt nehéz helyzetbe került Igazgyöngy Alapítványt. A hátrányos helyzetű térségek tehetséggondozásával és művészeti képzéssel foglalkozó szervezet összes pénze bennragadt a botrány után zárolt számlákon, így most iskolájuk is pénz nélkül maradt. Nem tudják utalni a fizetéseket sem. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Népszabadsággal közölte: segítenek az alapítványon, amennyiben új folyószámlát nyit, amelyre az eddig visszatartott kiegészítő támogatást utalhatják.





Elégtelenre vizsgázott a pénzügyi felügyeleti rendszer


KaG
Forrás: 
Hír TV
2015. február 28., szombat 12:10





A Buda-Cash-botrány a pénzügyi felügyeleti rendszer hiányosságaira mutat rá – erről beszéltek a Magyar Nemzetnek az MNB korábbi felügyelőbizottsági tagjai.

Róna Péter közgazdász a lapnak hangsúlyozta, a problémákra már a felügyelet és a jegybank összevonása előtt rámutattak, de észrevételeik visszhang nélkül maradtak. A brókerházak gyakoribb ellenőrzését is szorgalmazták, az ötévenkénti vizsgálatot elégtelennek tartják, sok országban a hasonló cégeket évente vizsgálják. Róna Péter szerint a hiányosságok a PSZÁF és az MNB összevonása idején is fennálltak, és kérdés, hogy azóta orvosolták-e őket.
Varga István közgazdász a jegybankba integrált pénzügyi felügyeletet sem tartja megfelelőnek, ugyanis úgy látja, így gyakorlatilag a bankszektor ellenőrzi saját magát, az MNB lépéseire sem egy független szervezetnek, sem a kormánynak nincs rálátása.
Elégtelenre vizsgázott a pénzügyi felügyeleti rendszer
Elégtelenre vizsgázott a pénzügyi felügyeleti rendszer

Boros Imre: Vicc

Viccnek nevezte Boros Imre, hogy csak ötévente van átfogó ellenőrzés a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknél. A közgazdász a Hír TV-nek azt mondta, bevált gyakorlat a brókercégeknél, hogy a nyereséges üzletkötések a tulajdonos profitját gyarapítják, a veszteség viszont az ügyfeleket terheli. Boros Imre szerint a Buda-Cash évtizedeken keresztül törvénysértő tevékenységet folytathatott.
  • A százmilliárd azt sejteti, hogy itt valami egyedi, iszonyatos nagy méretű veszteség is bekövetkezett és az csapta felszínre az egész jelenséget. A mostani időkben egyetlenegy dolgon lehetett bukni, a svájcifrank-ügyön. Én ezt csak találgatom, de ha valakinek más ötlete van – mert a százmilliárd az mégis százmilliárd –, az túlnő a brókerház meg a kapcsolt kis intézményeinek lehetőségein is, még az OTP, Magyarország legnagyobb bankjának a könyveit is kilyukasztaná – fogalmazott Boros Imre.



2015. február 26. csütörtök


KACSA ELSZÓLTA MAGÁT: PORTIK ISMERTE A 


KÉSŐBBI ÁLDOZATOT, BOROS TAMÁST 0

  • 1
  • 185
Portik Tamás egyik legrégebbi bizalmasa, a Kacsa becenevű Lendvai János tett tanúvallomást az Aranykéz utcai robbantás perében csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. Kacsa szerint Portikot bekészítették, és politikai okok miatt juttatták rács mögé. A fővádlott pedig a mai tárgyaláson a Laborc-Portik jegyzőkönyvekből is már ismerős szöveget hangoztatta: húsz éve Pintér Sándor élet-halál ura a rendőrségnél és a belügyminiszter parancsára az ellene folyó eljárásokban bizonyítékokat tüntettek el.  Kacsa egyébként a tárgyaláson elszólta magát, mert azt állította, Portik ismerte Borost, holott a vádlottnak az a védekezése, hogy nem is ismerte az áldozatot.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
A négy halálos áldozattal járó bűncselekmény egyik korábbi gyanúsítottjának, Lendvai János Kacsának, valamint orvosi és biomechanikai szakértőknek a meghallgatásával folytatódott Portik Tamás és Jozef Rohác pere csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. Portik Tamás gyermekkori barátja leszögezte, hogy valóban ott volt a robbantás helyszínén, de nem igaz, hogy jelentette az eseményeket az Energol-vezérnek, mivel Portiknak nem is volt telefonja”. Ismert, Kacsát korábban azzal gyanúsították, hogy a merénylet után telefonon jelentett Portiknak a robbantásról, ám később, ahogyan a Prisztás-gyilkosságban, úgy ebben az ügyben is bizonyítottság hiányában  megszüntették ellene az eljárást.

KACSA SZERINT A POLITIKA JUTTATTA HŰVÖSRE BARÁTJÁT

A tanú hangsúlyozta, nem tud Portik és az áldozat közötti konfliktusról, soha nem látta őket egy társaságban és közös üzleti ügyükről sem tud. Elmondta azt is, tudja jól”, hogy a harmadrendű vádlottnak semmi köze ehhez az ügyhöz”, szerinte Portik meg van csinálva”Nem kell politizálni” – vonta le az ügy tanulságait Lendvai, aki nyilván arra célozhatott, hibázott a vádlott, amikor 2008 nyarán Laborc Sándor volt NBH-vezérnek felajánlotta, bármit hajlandó megtenni – akár jobboldali, fideszes politikusok lejáratását is vállalva – az MSZP 2010-es győzelméért.
portik lendva mti marjai janos
Portik Tamás és Kacsa a Fővárosi Törvényszéken. Fotó: Marjai János/MTI

ELSZÓLTA MAGÁT LENDVAI

Elhangzott, Kacsa a merénylet időpontjában éppen fogorvosnál volt, és a detonáció után orvosával együtt lerohantak segíteni a sérülteknek. Lendvai János Boros kapcsán kijelentette:halottról jót, vagy semmit”, de ami a hírét illeti, sokan nem szerették”Kacsa elmondta, szerinte Portik egykori titkárnője (az ügy koronatanúja) „egy bohóc”, akit soha életében nem látott és felháborítónak tartja, hogy ennek a nőnek komolyan vették a vallomását”. Hozzátette: a hatos számú tanú miatt egy évig bent rohadt a börtönben”. Kacsa egyébként a tárgyaláson részben el is szólta magát, mert azt állította, Portik „nem volt annyira jóban Borossal”, mint ő.  Ez a kijelentés azért volt kellemetlen a vádlottnak, mivel védekezése többek között arra épül, hogy nem is ismerte az áldozatot, így a halálához sincs köze. Kacsa elszólására az ügyész is lecsapott, végül Portik barátja korrigálta korábbi szavait.

PORTIK A LABORC JEGYZŐKÖNYVBŐL IDÉZETT

Portik észrevételében bizalmasához hasonlóan szintén megkérdőjelezte a nyomozás során felhasznált tanúvallomások hitelességét, és rámutatott, hogy jól látható az ügy mögött lévő zavarodottság ”. Szerinte a nyomozati iratokból Pintérék ellopták a bizonyítékokat”,hogy „ellenük kreálni tudjanak egy vádat”. Portik elmondta azt is, az elmúlt húsz évben mindig Pintér Sándor döntött arról, kit nevezzenek ki rendőrfőkapitánynak és a rendőrségen belül ki milyen pozícióba kerüljön – mondta föl a vádlott a Portik-Laborc jegyzőkönyvből ismerős szöveget, amelyet egyébként éppen megbízója, Laborc Sándor állított. Mármint azt, hogy Pintérnek erős a hatalma a rendőrségen belül és amikor a rendőrök kinevezéséről volt szó, “hallatta a hangját és miatta módosításokra is sor került”.  Laborc panaszkodott is, hogy nem túl szerencsés, ha hosszú-hosszú évtizedeken keresztül valakinek a keze nyoma ilyen mélységet, mélységben nyúl bele” a szervezet működésébe, és az sem tetszett a volt kémfőnöknek, hogy az akkor mundért nem viselő Pintérhez előbb eljutottak a rendőrség dolgairól szóló információk, mint akár hozzá. 
Részélet a Laborc-Portik jegyzőkönyvek kitakaratlan lehetséges verziójából. (I3: Portik Tamás, I2: Laborc Sándor, I: Vajtó Lajos)
Részélet a Laborc-Portik jegyzőkönyvek kitakaratlan lehetséges verziójából. (I3: Portik Tamás, I2: Laborc Sándor, I: Vajtó Lajos)

NEM BESZÉLT AZ ŐT ÉRT MERÉNYLETEKRŐL

Tanúvallomást tett az a fogorvosi asszisztens is, aki 1998 július 2-án abban a Régiposta utcai  fogorvosi rendelőben dogozott, ahol Kacsát a robbantás híre érte. A tanú alátámasztotta Lendvai vallomását, hogy a korábbi gyanúsított a merénylet idején a rendelőben tartózkodott. A nő úgy emlékezett, a férfi a detonáció után olyan kijelentést tett, hogy az ellene, vagy pedig Boros ellen irányult. Kacsát kérdezték az őt ért támadásokról is, ám ezekről nem kívánt beszélni, mertnem szerette volna feltépni a régi sebeket”. Ez a kérdés azért merülhetett fel a tárgyaláson, mert Radnai László úgy vallott, mivel Lendvai eltávolodott Portiktól, a harmadrendű vádlott megbízást adott bizalmasa megöletésére. Radnait erről az Energol-vezér egyik embere,Karalyos Gábor tájékoztatta. Kacsára  1999. november 11-én lőtt rá ismeretlen tettes a VIII. kerületi Békési utcában. Lendvai Jánost saját Audi A–8-asában érte a támadás, miután kilépett a konditerméből. A nyolc lövés közül három lövedék eltalálta, és súlyosan megsebesítette.Kacsának volt még ereje, hogy saját lábán visszatérjen az épületbe, ahonnan két alkalmazott kórházba szállította. Lendvait ezen kívül egy másik támadás is érte, amikor egy szórakozóhelyen albánok késelték meg.

NEM HALLGATHATTÁK MEG PAPÁT

Hiába idézték a bíróságra Sándor István Papát, mivel amiről faggatták volna, minősített adatot képez, és a KBI volt operatív főnyomozóját nem mentették fel a titoktartás alól. A volt főnyomozó csupán annyit mondhatott, ő irányította az olajos felderítéseket, a vádlottakat pedig személyesen nem ismeri. Portik annyit jegyzett meg ezzel összefüggésben, hogy Papa „így is sokat mondott azzal, hogy nem mondott semmit”, majd felemlegette, a tanút egy nappal azelőtt tartóztatta le az ügyészség, hogy vallomást tett volna a Pallag László vezette parlamenti olajbizottság előtt. A védelem indítvány nyújtott be a tanú titoktartás alóli felmentésére.
Az ezerarcú bűnöző, Jozef Rohác Csehországban Milan Lupták néven is bújkált Fotó: oidnes.cz
Az ezerarcú bűnöző, Jozef Rohác Csehországban Milan Lupták néven is bujkált Fotó: oidnes.cz

LUDOVIG FÉNYES NÉVEN BUJKÁLT ROHÁC

A tárgyaláson elhangzott, a nyomozás során felhasznált igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint az 1998-as kamerafelvételeken szereplő feltételezett merénylő és az elsőrendű vádlott személye nem kizárható, hogy ugyanaz, de száz százalékos bizonyossággal ezt nem lehet kijelenteni. A nyomozásba szintén bevont biomechanikai szakértő ugyanakkor azt állapította meg, hogy az 1998-as biztonsági kamerafelvételeken látható feltételezett elkövető és Jozef Rohác személye azonos. Azonban az elsőrendű vádlott védője, Fülöp Tamás a szakvélemény formai hibáira mutatott rá, illetve hangsúlyozta, hogy az abban leírtak nem felelnek meg a büntetőeljárási törvény követelményeinek. Kiderült az is, hogy Rohác Ludovig Fényes álnéven bujkált csaknem tíz évig Prágában. Erről maga az érintett beszélt abból a megfontolásból, hogy bizonyítsa, hasi sérülései nem a robbantás következményeként 1998-ban, hanem 2007-ben keletkeztek. A tanú állítását az orvosszakértőként kirendelt tanú nem cáfolta.
A tárgyalás végén Portik Tamás beadványában kérte, hogy kirendelt védőként újra Szikinger István lássa el a védelmét, amit a bíróság engedélyezett számára. A per március 26-án szakértők meghallgatásával folytatódik.
Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu




PORTIK SZERINT “PAPA” EGYKORI NYOMOZÁSÁNAK A CÉLPONTJA PINTÉR SÁNDOR VOLT 5

  • 2
  • 170
Boros József Károly elhíresült videovallomásának az ismertetésével folytatódott az Aranykéz utcai robbantás tárgyalása. Az 1998-ban meggyilkolt vállalkozó – miként a PestiSrácok.hu-n bemutatott videókon is látható – mindent kipakolt a rendőröknek és beszámolt az illegális olajszőkítésről, az olajos alvilág felépítéséről, korrupt rendőrökről valamint arról, hogy az olajmaffia mely csoportosulása áll az 1996-ban elkezdődött fővárosi robbantások, leszámolások hátterében. Elhangzott az is, a koronatanú a felvételek kikerülése után nem bízott többé a magyar rendőrségben. Portik észrevételeiben most azt állította, nem csak Pintérnek, hanem Tanyi Györgynek és bandájának is köze van a merénylethez, de szóba hozta azt is, szerinte mindenki „él és virul”, aki az Energol Rt-vel bármikor is üzleti kapcsolatba került.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Boros Tamás 1997-es vallomásának ismertetésével és Portik Tamás észrevételeivel folytatódott a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás egyesített pere hétfőn a Fővárosi Törvényszéken. Az 1998-ban felrobbantott vállalkozó elhíresült – és először a PestiSrácok.hu-n bemutatott – videovallomásában részletesen beszámolt az illegális olajszőkítésről, az olajos alvilág felépítéséről, valamint arról is, hogy az Energol-Conti Car csoportosulás áll az 1996-ban elkezdődött fővárosi robbantások, leszámolások hátterében. Boros Tamás elsőként 1997. január 30-án beszélt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Alosztályán, utolsó vallomását pedig 1997 október elsején tette. A tárgyalás elején ismertetettek egy 2009-es rendőri jelentést is, amelyben  rögzítették, Boros azután, hogy szűk körben tett vallomása az alvilág kezébe került, nem tudott többé megbízni a magyar rendőrségben.

FELDOBTA AZ OLAJOS ALVILÁGOT

Boros Tamás vallomásaiban részletesen beszámolt többek között a magyar alvilág szereplőiről és megnevzte az akkori három legnagyobb és legbefolyásosabb bűnszervezetet: a pentitó a Conti Carról elmondta, hogy annak vezetője Radnai László és Csüllög Zsigmond, akiknek fő profilja az uzsorakamatra történő pénzkihelyezés és a szállodaiparban való részvétel, valamint az olajügyletek. Hozzájuk tartozik Tanyi György, ő a végrehajtó katonájuk. Az energolosokról megemlítette, hogy a cég vezetői Portik Tamás, Drobilich Gábor, és a Brazil becenevű Ferencsik Attila. Fő profiljuk elsősorban olajügyletek, emellett Portiknál a védelmi zsarolás. Hozzátette, Portik azt a szerepet látja el, amit a Conti Carnál Tanyi György. A vállalkozó hangsúlyozta, hogy mindkét körrel kapcsolatban áll Szemjon Mogiljevics, az orosz maffia feje. Szeváról azt állította, hogy a köré csoportosuló külföldi emberek profilja az olajügyletek, védelmi zsarolás, pénzkölcsönzés, behajtás, kifejezetten gazdag, külföldi vagy magyar üzletemberek megzsarolása.
Boros Tamás vallomása a rendőrségről a bűnöző társaihoz került Fotó:PS
Boros Tamás vallomása a rendőrségről a bűnöző társaihoz került Fotó:PS

RÉMTETTEKRŐL IS VALLOTT A PENTITÓ

Az üzletember emellett beszélt az őt ért halálos fenyegetésekről, egy, az energolosokkal kapcsolatban álló szír pénzváltó 1995-ös felrobbantásáról, Prisztás József meggyilkolásáról, annak üzlettársa, Hoffmann István befenyítéséről, Muskovics Gyula lelövetéséről, a Totka Pál elleni merényletről, az alvilág bankáráról, Lakatos András “Kisbandiról”, illetve arról is, hogy az Energol-Conti Car kör áll az 1996-ban elkezdődött fővárosi kézigránátos robbantások hátterében. Ismertették azt is, hogy Boros szerint Portik rendőri segítséggel szerezte meg a Szent István körúti Nirvana bár 15 százalékos tulajdonrészét. Boros szerint a tárgyalás úgy zajlott, hogy Portik, Tanyi, Baranyi valamint két BRFK-s rendőrtiszt, Csontos Ferenc és Labanc Ferenc leült tárgyalni a tulajdonrészt birtokoló és a bár védelmét ellátó törökökkel, s a rendőrök nyomásának engedve potom 1,5 millió forintért átengedték nekik a bárt. Boros úgy látta:Egyértelmű volt a két rendőr nyomást gyakorló szerepe és hatása a törökökre”.  De abból a vallomásból is részleteket olvastak fel, amelyek Tanyi György rémtetteiről szólnak. A történet lényege, hogy  egy pécsi vállalkozóval kerültek összetűzésbe az energolosok, ezért Tanyi és Portik a férfi befenyítésére indultak Pécsre. Tanyiék megelőzték Portikékat és kezelésbe vették a vállalkozót.” Boros elmondta, Tanyi kinyomta a férfi szemét, úgyhogy amikor Portikék megérkeztek és megpillantották az áldozatot, még ők is megdöbbentek azon a brutalitáson, amit tapasztaltak. A PestiSrácok.hu korábban cikksorozatot közölt Boros József Károly rendőrségi vallomásaiból, amiről ittitt,  és itt olvashat bővebben.

PORTIK MOST AZT ÁLLÍTJA, TANYIÉK ROBBANTOTTAK

A tárgyalás végén hosszú észrevételében azt próbálta bizonygatni Portik, hogy Boros valótlant állított, vallomására felkészítették és a rendőrség szája íze szerint alakította mondandóját. Beszélt arról is, hogy több tanú Radnai Lászlót hozta összefüggésbe a gyilkossággal, ugyanakkor kijelentette, nem szereti Radnait”, azonban a  tisztesség megköveteli”, hogy elmondja: neki a Conti Car-főnök egyetlen egyszer sem említette, hogy meg akarná öletni Borost és a korábban 12 évre ítélt keresztapával jó kapcsolatban álló Tanyiék sem utaltak neki erre soha. Utóbbi férfival kapcsolatban viszont a fővádlott kijelentette, az ütőembernek és bandájának köze van az Aranykéz utcai robbantáshoz, mégis, a rendőrök megpróbálják kimenteni” Tanyiékat a nyomozásból.
cinober
Portik szerint mindenki csak jól járt, aki az Energollal üzleti kapcsolatba került. Ennek ellentmond, hogy a gyanú szerint Cinóbert azért lőtték fejbe, mert vitája volt az olajos céggel.

A VÁDLOTT SZERINT MINDENKI JÓL JÁRT, AKI AZ ENERGOLLAL ÜZLETELT

A harmadrendű vádlott megjegyezte, hogy Boros Tamás keveset tudott az Energol Rt-ről, róla pedig soha semmi konkrétumot nem mondott”, nem említette, hogy vele személy szerint konfliktusa lett volna – tette hozzá. Elmondta azt is, nem is ismerte Borost, de úgy gondolja, ha lett volna anyagi vita közte és az Energol között, biztos benne, hogy a Radnai által említett ötvenmilliós üzleti konflikust rendezni tudták volna. Ezt bizonygatva  leszögezte, volt cége sokkal nagyobb összegekkel üzletelt és mégis mindenki él és virul” azok közül, akik üzleti kapcsolatba kerültek az Energollal. Portik szavaira reagálva Csicsák Zoltán a fejét csóválta, mire az olajos számon kérte volna az ügyészt, de a bíró rendre utasította a vádlottat.

LIKVIDÁLNI AKARTÁK PAPÁT IS?

Az olajmaffiózó a tárgyaláson keresetlen szavakkal illette a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt vezetőjét, Kiss Ernő dandártábornokot, akiről szerinte köztudott volt, hogy ötezer forintért bármit elintéz”. Felemlegette a tábornok legutóbbi ügyét is, kiemelve, hogy a gyanú szerintKiss pénzt kért azért Kocsis Istvántól, hogy közbenjárjon az érdekében Pintérnél. Portik Csicsák Zoltánnak címezve elmondta, Kiss Ernő az „ügyészség oldaláról is mondott egy nevet”, de arról nem akar beszélni, hogy ki az illető. Az Energol-vezér a mai tárgyaláson sem bírta ki, hogy ne beszéljen Pintér Sándorról. A belügyminisztert ezúttal azzal vádolta, hogy a 90-es években Sándor István „Papa” olajos nyomozásának ő volt a célpontja”  és utalt rá, emiatt az operatív főnyomozó meggyilkolása is felmerült. Vallomásában Boros valóban megemlíti Papa likvidálásának tervét, azonban ő a Tanyi-féle brigádról és nem a jelenlegi belügyminiszterről beszélt.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu


PORTIK SZERINT HA 1998-BAN PÁRTJA NYERI A VÁLASZTÁSOKAT, PINTÉRT LETARTÓZTATTÁK VOLNA 2

  • 1
  • 358
Az Aranykéz utcai robbantás mai tárgyalásán elhangzott, Boros Tamás egy „rendőrháború” áldozatának tartotta magát, és rettegett Pintér Sándor jelenlegi belügyminisztertől. Állítólag, amikor Boros 1998-ban megtudta, hogy a volt országos rendőrfőkapitány kerül a Belügyminisztérium élére, kijelentette: „neki vége”. Portik erre reflektálva azt hangsúlyozta, hogy az Aranykéz utcai akció rendőri segítség és beleegyezés nélkül elképzelhetetlen lett volna, és a rendőrség több gyilkosságban is részfeladatokat látott el.
Tanúvallomásokkal folytatódott az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság összevont pere pénteken a Fővárosi Törvényszéken. A tárgyalás azzal kezdődött, hogy újra meghallgatták a harmadrendű vádlott Portik Tamás élettársának édesanyját, Riskó Juditot. A megismételt vallomásra azért volt szükség, hogy tisztázzák Portik egykori jobbkezének szerepét a robbantással kapcsolatban. A nő ugyanis legutóbb azt állította, Hunyadi Ferenc körülbelül két héttel a robbantás előtt figyelmeztette őket, hogy amíg nem szólnak, kerüljék el a belvárost. Hunyadi emellett elvitte az Aranykéz utca szomszédságában lévő, Portik fia nevén is lévő  Régiposta utcai lakás kulcsait is, majd közölte, jelzésükig ebbe a lakásba sem tehetik be a lábukat.

FONTOS IRATOK TŰNTEK EL A NEMZETI NYOMOZÓ IRODÁBÓL

Azonban azóta a védelem okiratokkal igazolta, hogy a bizalmas a tanú által megnevezett időpontban börtönben volt. Riskó Judit elmondta, azért keverhette össze valaki mással Hunyadit, mivel korábban kilencvenkilenc százalékban vele tartották a kapcsolatot, a legtöbb esetben ő hozta az energolos utasításait. Portik viszont kijelentette, hogy anyósa” hamis tanúzást követett el. Riskó Judit beszélt arról is, hogy fontos, általa leadott, Portik ügyeihez kapcsolódó dokumentumokat tüntettek el korábban a Nemzeti Nyomozó Irodában.  Erről bizonyítéka is van, hiszen az NNI két korábbi vezetője, Petőfi Attila és Csizner Zoltán is levélben tájékoztatta az eltűnt dokumentumokról – állította a tanú. Riskó Judit, ahogy korábbi kihallgatásán, ezúttal is hangsúlyozta, abban az időben, ha Portiknak üzenni akart, annak legegyszerűbb módja az volt, ha besétál az NNI-be és ott vallomást tesz, mert arról veje” napokon belül tudomást szerzett.
Portik Tamás anyósa, Riskó Judit azt vallotta, ha Portiknak üzenni akart, a legegyszerűbb módja az volt, ha besétál a Nemzeti Nyomozó Irodába és ott vallomást tesz, mert arról „veje” napokon belül tudomást szerzett. Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu
Portik Tamás anyósa, Riskó Judit azt vallotta, ha Portiknak üzenni akart, a legegyszerűbb módja az volt, ha besétál a Nemzeti Nyomozó Irodába és ott vallomást tesz, mert arról „veje” napokon belül tudomást szerzett. Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu

TANYI VÉGEZTE A PISZKOS MUNKÁT

G. Judit, az 1998-ban felrobbantott vállalkozó özvegye vallomásában arról beszélt, nem tud róla, hogy egykori férje tartott, vagy félt volna a gyilkosság megrendelésével vádolt Portik Tamástól. Állítása szerint Boros inkább Radnaitól és körétől félt, igaz, a nemrég újra letartoztatott volt maffiavezér cégét és az Energol Rt-t egy körként tartották számon férjével. G. Judit úgy tudja, a Szeged-Szőreg-i közös olajüzlet miatt volt férje követelte a pénzét Radnaitól, ám azt nem kapta meg. A tanúvallomás szerint, amikor Borost letartóztatták, a vállalkozó rögtön arra gondolt, a kiváló rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező Conti Car főnök keze van a dologban. A nő megjegyezte, ismerte Tanyi Györgyöt is, aki egyszer személyesen őt is megfenyegette. A Lakatos-merénylettel nemrég meggyanúsított férfi a tanú tudomása szerint a Conti Car katonája volt, akivel a cég a piszkos munkát” végeztette. Elhangzott az is, hogy a megölt üzletember saját maga lövetett rá solymári házára, azonban az Attila úton elkövetett támadás véresen komoly volt. G. Judit több tanúhoz hasonlóan megerősítette, hogy volt férje utolsó éveiben kábítószerfüggő volt, sok ellenséget szerzett és rengeteg adósságot halmozott fel.

BOROS: „NEKEM VÉGEM”

Szóba került, az áldozat egyetlen egyszer megemlítette Pintér Sándor belügyminiszter nevét is. G. Judit azt vallotta, amikor eldőlt, hogy 1998-ban Pintér Sándor kerül a Belügyminisztérium élére, Boros kijelentette: „neki vége”. Portik észrevételében meg is jegyezte, hogy a pentitó nagyon jól tudta, hogy meg fogják ölni” és megismételte – ki tudja hányadszor -, tudomása van arról, hogy Pintér adott parancsot az Aranykéz utcai robbantásra. Szerinte ilyen akció”rendőri segítség és beleegyezés nélkül elképzelhetetlen lett volna, és a rendőrség több gyilkosságban is részfeladatokat látott el”. A fővádlott nehezményezte, hogy az ellenük folyó nyomozás a szereplők kicserélésével zajlik”. A harmadrendű vádlott újból előszedte a BRFK életvédelmi alosztályának volt vezetőjét, Doszpot Péter elődjét, Chilkó Ferencet is, „akinek a környezetében többször történtek gyilkosságok és erőszakos cselekmények” – tette hozzá Portik.
Boros Tamás temetésére igyekvő egykori “kollégák”. Fotó: Népszabadság/Velledits Éva
Boros Tamás temetésére igyekvő egykori “kollégák”. Fotó: Népszabadság/Velledits Éva

A PENTITÓ TARTOTT PINTÉR SÁNDORTÓL

A tárgyaláson meghallgatták Boros Tamás egy közeli hölgyismerősét is, aki elmondta, az üzletemberen a halála előtt elhatalmasodott a paranoia. Rettegett minden ellenségétől, akikről a tanú megjegyezte, nem az volt a kérdés, hogy kivel van Boros haragban, hanem hogy kivel nem”. A tanú arról is beszélt, hogy Boros személyesen is találkozott 1997-ben Portikkal és Radnai Lászlóval, akikről dühösen megjegyezte, hogy üzleti-elszámolási vitájuk van és milyen szarháziak, hogy átverték”. A tanú elmondta azt is, Radnain és Portikon kívül Boros félt a rendőrségtől, saját feleségétől, illetve Pintér Sándortól is, akivel összefüggésben azt mondta, „fejétől bűzlik a hal”Boros a tanúnak kijelentette, hogy ő egy rendőrháború áldozata”, és ebben a játszmában csak egy sajt az egérfogóban”.

PORTIK AZT ÁLLÍTJA, SZEMÉLYESEN ISMERI ORBÁN VIKTORT

Portik a tanú által elmondottakhoz hozzáfűzte, hogy Pintérnek 1998-ban létkérdés volt, hogy hatalomba kerüljön, mivel egy MSZP kormány alatt letartóztatták volna, ehelyett Sándor István Papa került rács mögé. Megjegyezte azt is, ismeri Orbán Viktort, és állítása szerint személyesen is találkozott a 90-es évek közepén a miniszterelnökkel, mivel gyermekeik egy általános iskolába, egy osztályba jártak. Portik azzal vádolta Orbánt, hogy tudott az 1998-as választások előtti önmerényletekről, azaz a székházrobbantásokról, amirePintér adta ki a parancsot”. A belügyminiszterrel kapcsolatban a vádlott elmondta még, hogy azAranykéz utcai robbantás után éppen akkor tűntek el kamerafelvételek, cellainformációk és híváslisták, amikor ő irányította a rendőrséget. De az egykori olajos újra beszélt az 1996-os Lakatos-merényletről is, megemlítve, hogy a helyszínen megjelent belügyér bizonyítékokat tüntetett el.
Annyit azonban mindenképp érdemes Portik szavaihoz hozzáfűzni, hogy az elkövetőről készült kamerafelvételek  – a tanúvallomások szerint – az energolossal jó viszonyban lévő Doszpot Péter hivatali ideje alatt tűntek el a BRFK-ról.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu





PARTIHARCOK AZ ÉJSZAKA CSÁSZÁRÁNAK BIRODALMÁBAN – ELTÜNTETETT HULLÁK, PERVERZ ÉS KOKAINISTA POLITIKUSOK 4

  • 4
  • 1.33k
  • 1
A Hajógyári-sziget egykori urának pályafutásához kísértetiesen hasonló, igaz történet alapján írt regényre hívták fel a PestiSrácok.hu figyelmét. A Partiharcok című könyvet elolvasva megdöbbentünk, hiszen az tulajdonképpen a portálunkon cikksorozatban felrajzolt Vizó-birodalom tündöklését és bukását bontja ki a főhős visszaemlékezései alapján. Így képet kaphatunk a Sziget urának tartott üzletember mindennapjairól, Budapest éjszakai életéről, korrupt rendőrökről, egy perverz és kokainista politikusról, olajszőkítőkről, valamint arról, végül mi okozta a sokáig megkérdőjelezhetetlen befolyású és tekintélyű vállalkozó bukását.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Egy részben fikciós elemeket tartalmazó, ám igaz történet alapján írt könyvet szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani. A nemrég megjelent Partiharcok című regény főszereplőjének története ugyanis kísértetiesen hasonlít a Hajógyári-sziget egykori urának, Vizoviczki Lászlónak alvilági pályafutásához. A többek között megtörtént eseményeket is feldolgozó írás egy másik„főhőse” a 2000-es évek elején az éjszaka császárának tartott, a könyvben „Tolnai Tamásnak” nevezett diszkópápának kezd dolgozni, akinek idővel bizalmi embere, egyik klubjának üzletvezetője lesz. A főhősön keresztül, aki beleláthatott a belvárosban és a Hajógyári-szigeten működő diszkóbirodalom mindennapjaiba, Benkő Gábor szerző kendőzetlen őszinteséggel mesél az olvasónak Budapest éjszakai életérőlkorrupt rendőrökről, politikusokról, olajszőkítőkről, valamint arról, mi okozta a sokáig megkérdőjelezhetetlen befolyású és tekintélyű vállalkozó vesztét.

borítóKILÓRA MEGVETT FŐRENDŐRÖK

A hasonlóság Vizoviczki László és a könyv egyik főszereplője között már a regény elején megmutatkozik, amikor „Tolnai Tamásról” kiderül, a 90-es évek végét, a 2000-es évek elejét követően szédületes karriert fut be a magyar alvilágban azzal, hogy a belvárosban, illetve a Hajógyári-szigeten Szemjon Mogiljevics, azaz Szeva bácsi magyarországikiszorítása után kiépíti diszkóbirodalmát.Ugyancsak egyezés, hogy idővel „Tolnai”, csakúgy mint Vizó, sérthetetlensége érdekében magas rangú rendőri vezetőket, illetve más hatósági embereket milliós összegekkel megvesztegetett,korrumpált. Ismert, a Vizoviczki László nevével fémjelzett vesztegetési-korrupciós ügy vádirata szerint Gulyás Imre, aNemzeti Nyomozó Iroda(NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, Hopka Lajos, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori irányítója, Kalmár Tamás, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője, valamint Koblencz Attila, a BRFK volt felderítő nyomozója is milliós fizetést kapott a Vizó-birodalomtól, emiatt velük szemben vesztegetés és más bűncselekmények miatt a Debreceni Törvényszéken jelenleg is eljárás zajlik.

ELTUSSOLHATTAK TÖBB GYILKOSSÁGI ÜGYET?

A korrupt és megvett rendőrök közül a könyv különös figyelmet szentel az akkoriban a BRFK-n dolgozó egyik őrnagynak, aki  – ugyancsak milliós apanázsért – nagyon sokat tett azért, hogy a „Tolnai Tamás” által irányított diszkóbirodalom ilyen sokáig zavartalanul működjön. Szó esik arról, hogy a főzsaru két halálesetet és egy gyilkossági kísérletet is eltussolt az éjszaka urának utasítására. A szerző megemlíti, amikor a „főnök” tudomására jutott, hogy kidobói halálra vertek egy fiatalt, parancsára a Dunába dobják a holttestet. Ezután „Tolnai” magához rendelte a korrupt őrnagyot, aki megígérte, elsimítják a gyilkossági ügyet. A főzsaru „munkájáért” egymillió forint bónuszpénzt is bezsebelt. Tény, hogy a regényben említettekhez hasonlóan a  Vizoviczki László által vezetett Hajógyári-szigeten több rejtélyes eltűnés is történt, ám a vállalkozó remek összeköttetései révén egészen letartóztatásáig és birodalma megtépázásáig el tudta érni, hogy szórakozóhelyeit ne zargassák „feleslegesen” a hatóságok. Ilyen eltűnési ügy volt például Strehó Gergő esete, aki barátaival együtt 2006. február 12-én szórakozni indult a Hajógyári-szigeten található egyik diszkóba, de oda már nem érkezett meg, vagy Rajnay Zoltán ügye, akinek holttestét másfél héttel eltűnése után találták meg a Duna partján, a Batthyány tér környékén.

PERVERZ ÉS KOKAINISTA POLITIKUS A HAJÓGYÁRI-SZIGET VIP RÉSZLEGÉN

A Partiharcokban olvashatunk arról is, hogy az éjszaka ura erőszakos terjeszkedésének csupán egy „kártyamilliomos” tudta útját állni. „Tolnai” hiába küldte a befolyásos férfi klubjára rendőreit, azok meglepve tapasztalták, hogy a razzia éjjelén saját főnökeikbe botlottak, akik felhőtlenül kártyáztak és szórakoztak ismert alvilági gengszterek társaságában.  A szerző megemlít egy olajszőkítésben meggazdagodott férfit is, akiről az éjszakai életben azt beszélik, nem volt még harminc éves, amikor vagyona ötmilliárdra rúgott. Róla az olvasható, csak úgy szórta a pénzt a Szigeten, ő volt a klub legőrültebb és legféktelenebb vendége. “Tolnai” és az olajos vállalkozó a könyv “főhőse” szerint régről ismerték egymást, üzleti kapcsolatban is álltak, ám útjaik a 90-es évek közepén elváltak. Talán nem lövünk nagyon mellé, ha arra tippelünk, az olajos körökben jól ismert Szűcs Attiláról emlékeznek meg így, aki valóban nagyon fiatalon lett az olajszőkítésből milliárdos, és aki forrásaink szerint egy átmulatott éjszaka alatt volt, hogy milliókat szórt el.  A másik tippünk a több alvilági leszámolás érintettjeként számon tartott Portik Tamás lenne, igaz, az Energol-vezér önmagáról azt állítja, mindig visszahúzódó életet élt, nem ivott, nem dohányzott és soha életében nem nyúlt tiltott szerekhez. Ha már a féktelen vendégeknél tartunk: a főhős beszélt egy korrupt, perverz és kokainista politikusról, aki képmutatóan, többször is prostituáltak szolgálatait igénybe véve, bedrogozva csalta a Hajógyári-sziget egyik klubjának VIP részlegén a feleségét.

 A könyv szerint korrupt, perverz és kokainistapolitikus is megfordult a Hajógyári szigeten. Képünk illusztráció. Fotó: vipbudapesthostess.com/
A könyv szerint egy korrupt, perverz és kokainista politikus is megfordult a Hajógyári-szigeten. Képünk illusztráció. Fotó: vipbudapesthostess.com

ELTÜNTETTÉK AZ EGYIK BIZALMAST?

Az egyik legmegdöbbentőbb rész a könyvben talán az, amikor „Tolnai Tamás”  balesetnek álcázva, egyszerűen megölette egyik bizalmi emberét, mert a férfi elárulta. Úgy tudjuk, Vizó környezetében konkrétan ilyen eset nem történt, de az igaz, hogy valóban tűnt el olyan bizalmi embere a vesztegetéssel és adócsalással is vádolt üzletembernek, aki átverte Egy nagy, csaknem vérfürdővel végződő alvilági  összetűzésről is olvashatunk a könyvben, ahol egy nyolcadik kerületi „vagány” és százfős bandája nézett farkasszemet kaszákkal, kardokkal, fegyverrel felszerelkezve a Hajógyári-sziget egyik diszkója előtt az éjszaka császárának embereivel. A bandavezér haragját az váltotta ki, hogy egyik rokonát kidobták „Tolnai” szórakozóhelyéről. Az alvilági vezető ugyan nincs megnevezve, de köztudott, hogy az alvilág rettegett fenegyerekéről, Tanyi Györgyről élt az a legenda, ha úgy akarta, rövid időn belül egy egész hadsereget tudott mozgósítani. Erre az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán el is hangzott egy példa: amikor az 1998-ban meggyilkolt Boros Tamás kísérletet tett arra, hogy Budapesten az összes örömlány és strici neki fizessen védelmi pénzt, az egyik szórakozóhelyenTanyi Györgyékbe ütközött, akinek több mint százfős, kardokkal, kaszákkal és harci kutyákkal felszerelkezett bandája csúnyán helyben hagyta őket.

ELFELEJTETT ADÓT FIZETNI

A szerző kitért rá, az éjszaka császára nem kifejezetten szeretett adót fizetni, pedig volt, hogy egy jól sikerült hétvége után 50-60 milliót is kaszált, azonban a bevételek nagy részét eltitkolták. Talán nem meglepő, hogy Vizoviczkivel szemben éppen bevételeinek eltitkolása miatt indult büntetőper tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszéken. A vád pontosan azt tartalmazza, amire a könyvben is utalnak: a Vizoviczki László által létrehozott bűnszervezet szigorú hierarchiára épült, amelyben Vizó szava megkérdőjelezhetetlen volt. A 2000-es évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten. Legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, illetve több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátó-ipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók több százmilliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megvezették az adóhatóságot és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.

A NYUGDÍJAS RENDŐR BUKTATTA MEG A SZIGET URÁT

Említést tesznek a regényben egy idős, a 90-es években aktív rendőrről is, aki tudomást szerezett az éjszaka urának tartott vállalkozó és a főrendőrök bűnös kapcsolatáról.Ennek ellenére nem fizetik le, hanem megpróbálják parkoló pályára tenni. Ez azonban nem sikerül, és a ma már nyugdíjas zsarunak jelentős szerepe volt abban, hogy „Tolnai” rács mögé került. A történet ugyan némileg eltér, de mégis felfedezhető a párhuzam Horváth András,nyugalmazott dandártábornok esetével. A 2013-ban az olajos ügyek felderítését koordináló miniszteri biztos ugyanis Varga nyomozati vallomása szerint azt a feladatot kapta a belügyminisztertől, hogy “takarítsa el” Vizoviczkit, ezért Horváth András egy kamu indokkal találkozót kért a vállalkozótól 2012 elején. A tábornok titkosított jelentésének kivonatából kiolvasható, hogy Vizoviczki saját magát buktatta le, amikor kikotyogta, rendőri kapcsolatai segítségével bizalmas információkhoz jut hozzá. Büszkén felemlegette azt is, hogy mindezeket a “kis aprópénzért” megvett NNI-sektől tudja, akik rendszeresen szállítják neki a bizalmas adatokat.
A Hajógyári szigeten lévő Club Studio volt Vizoviczki László főhadiszállása Fotó: funzine.hu
A Hajógyári szigeten lévő Club Studio volt Vizoviczki László főhadiszállása Fotó: funzine.hu

SZÁLKA VOLT A HATALOM SZEMÉBEN

A könyvbeli történet egyébként éppen úgy ér véget, mint Vizoviczki karrierje, akit 2012 május 31-én tartóztat le és von eljárás alá rendőrök megvesztegetéséért, később pedig költségvetési csalásért a Központi Nyomozó Főügyészség. Az alvilág egykori erős embere már szálka volt a hatalom szemében, birodalma túl nagyra nőtt és terhes lett a politika számára. Ráadásul a „főnök” a kormányváltás után viharos sebességgel vesztette el megingathatatlannak tűnő pozícióját, emiatt egyre többször nyúlt az italhoz és a kábítószerhez, annak ellenére, hogy korábban ő maga megvetette a drogokat, csupán az azokból származó bevételeket szerette. Különös egyezés, hogy a diszkócsászárt a regényben is a legközelebbi bizalmasa árulja el,akiről kiderül, végig megvezette főnökét, hiszen a főrendőrökkel kapcsolatot tartó, és azokat korrumpáló férfi már egy évtizede a rendőrség fedett nyomozójaként épült be az éjszaka ura mellé. Itt akár Varga Istvánra, Vizó egykori jobbkezére is gondolhatnánk, hiszen a bizalmas 2000 óta besúgóként segítette a rendőrök munkáját, igaz, erről Vizoviczki is tudott. Varga egy rövid ideig gyanúsítottja volt az ügynek, ám később kipakolt, és vallomásában részletesen beszélt a Vizoviczki-féle bűnszervezetről, annak civil és rendőri érintettjeiről.
A PestiSrácok.hu megkereste a Partiharcok című regény szerzőjét is: Benkő Gábor annyit árult el, hogy a részben fikciós elemeket is tartalmazó könyv igaz történet alapján készült, amelynek megírását az éjszakai életben otthonosan mozgó informátorai segítették.




PORTIK TOVÁBB VÁDOL: MOST AZT ÁLLÍTJA, HABONYON KERESZTÜL A FIDESZ ÜGYEIBE IS BELESZÓLT 5

  • 3
  • 658
Portik Tamás egykori katonája az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság összevont perén kijelentette, biztos abban, hogy az egykori marketingigazgató nem egyedül, hanem volt cégtársaival, Drobilich Gáborral és Ferencsik Attilával egyetértésben döntött Boros József Károly likvidálásáról. Beszélt arról is, tanúja volt, ahogy a három férfi Prisztás József sorsáról is egyeztetett, és akit, ha „nem változtat a hozzáállásán”, akkor a Fogorvossal,  azaz Roháccsal fognak megöletni. De a tárgyaláson elhangzott az is, hogy Portik egy másik bizalmasa többször is személyesen vitt pénzt az életvédelmi alosztály volt vezetőjének, Doszpot Péternek. Portik pedig saját ügye mellett arra tért ki, az olajszőkítők a politikának, az MDF-nek köszönhetik milliárdjaikat.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu

Zsóvár Imre és a 6-os számú védett tanú zárt láncú meghallgatásával folytatódott csütörtökön azAranykéz utcai robbantás pere a Fővárosi Törvényszéken. A 6-os tanú, Portik egykori „titkárnője” újra elmondta, az energolos jó rendőri kapcsolatainak köszönheti, hogy ebben az ügyben is megúszta a felelősségre vonást. A volt bizalmas szerint, ha a hatóságok akkoriban nem lettek volna lefizetve, akkor Boros felrobbantásán kívül a Hoffmann-, a Lakatos- és a Prisztás-ügyet fel lehetett volna deríteni. A nő elmondta, Boros részletes vallomása az energolosok körében nagy riadalmat okozott, valamint megismételte, a pentitó videóvallomásátPortik vagy Zámbó Gyula ügyvéd, vagy pedig Chilkó Ferenc segítségével  megszerezte és sokszorosíttatta. Elhangzott, Zámbó állítólag olyan kijelentést is tett Portikéknak az Energol Rt. és a Conti Car ellen zajló eljárással kapcsolatban, hogy „ha nincs tanú, nincs ügy”.

PORTIK A GYILKOSSÁGGAL EGYBEN AKARTA TARTANI A „CSAPATOT”

Szóba került az is, a Kacsa becenevű Lendvai János is utalt rá, „ők” állnak a robbantás mögött. A tanúnak nem sokkal a merénylet után született gyereke, amire a robbantás helyszínén jelenlévő férfi kijelentette, hogy „egy jó ember született, egy rossz ember ment el”.  Kacsa állítólag biztos volt abban, hogy senki nem fogja azt gondolni, hogy Portik volt a megbízó, ha egyik legközelebbi embere ott van a helyszínen és „menti az embereket”. A nő hozzátette, ő úgy gondolta, Prisztás lelövése után befejeződnek a gyilkosságok és nem hitte volna, hogy Portik egy ilyen súlyú bűncselekményre „is képes lesz”. Szerinte a vallomása miatt a vádlott igenis haragudott Borosra, akit “mindenféle köcsögnek” elmondott. „Akit te leköcsögözöl, az utána elég gyorsan meghal”- mondta Portiknak a tanú. Az egykori bizalmas Boros megöletésének indokaként megemlítette, hogy Portik azt gondolhatta, a gyilkossággal „egyben tudja tartani a csapatot”, Drobilichék előbb ki tudnak jönni az előzetesből. Ezzel kapcsolatban újra elhangzott T. András egykori ügyész neve, aki milliós összeget kapott azért, hogy a vádlottak előbb szabaduljanak az előzetes letartóztatásból. Kiderült, a tanú vallomása alapján a Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított, de elévülés miatt megszüntették a nyomozást.


Doszpot Péter a Korona Hotelben találkozott a rettegett orosz keresztapával, Szemjon Mogiljeviccsel Fotó: Helyitipp.hu
A koronatanú szerint Doszpot Péter az Energol-vezér embere volt. Fotó: Helyitipp.hu

TÖBBSZÖR IS LEFIZETTÉK DOSZPOT PÉTERT”

A tárgyaláson ismételten szóba kerültek a Rohácról készült meglévő és eltüntetett kamerafelvételek is. A nő szerint a lefizetett rendőrök miatt tűnt el, illetve nem került elő több felvétel az Aranykéz utcai robbantóról. Ezzel összefüggésben a védett tanú kijelenttette, hogy a nyomozást vezető Doszpot Péter ekkor már az energolos embere volt, aki ugyan nem volt rajta a fizetési listán, de bizonyos „ügyletek után pénzt kapott”, ő például személyesen is vitt többször pénzt a sztárrendőrnek. Sőt, elhangzott, hogy Doszpot az Aranykéz utcai robbantás után „körberohangált a helyszínen és leszereltette, elvitette a kamerákat” úgy, hogy mindezt szabályosan lepapírozta volna. A bizalmas Portikkal kapcsolatban a tárgyaláson több bűncselekményt is megemlített, amire az Energol-vezér adhatott utasítás. Beszélt arról, hogy a 2002 januárja óta nem látott Radics családot is Portik tüntette el, valamint szóba hozta, hogy Rohác első munkája az energolosoknak Cinóber kivégzése volt. A tanú szerint a szlovák férfinek az emberölés előtt megmutatták az áldozatot a Művészinasban. Az olajos egykori titkárnője elmondta, külön nem kérdezett rá Portikék piszkos ügyeire, „de sajnos így is túl sokat tudott”. A nő szerint a gyilkosságoknál mindig volt egy figyelő ember, aki jelentett Portiknak, miután elvégezték a „munkát”. Példaként elmondta, hogy az Aranykéz utcai merényletnél Kacsa, a Cinóber-gyilkosságnál pedig Zsóvár Imre telefonált a vádlottnak, de a tanú úgy emlékszik, Fenyő János lelövése után is jelentettek ez Energol-vezérnek.

ROHÁC ÚJRA GYÁRFÁS MEGHALLGATÁSÁT KÉRTE

A védett tanú megemlítette azt is, hogy Portiknak a Művészinas étterem utcájában volt egy lakása, amit irattárként rendezett be és adatokat tárolt bizalmasairól, illetve azokat az embereket, akikkel üzleti kapcsolatba került, feltérképezte. A tanú szerint a vádirattal ellentétben Rohác egy Aranykéz utcai lakásból robbantott, majd egy másik lakásban egy hónapig húzta meg magát. Rohác észrevételében jelezte is, hogy több ellentmondás is van Zsóvár, a vádirat és a 6-os tanú elmondása között, továbbá felhívta a figyelmet a tanú szavahihtetlenségére. Az elsőrendű vádlott újból kérvényezte, hogy a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban kerüljön sor Gyárfás Tamás meghallgatására, mert a 6-os számú tanú korábban terhelő vallomást tett rá. Portik hazugságnak nevezte egykori titkárnője szavait, akit az ellentmondások miatt szembesíteni szeretett volna a bíróság is a ma szintén meghallgatott Zsóvárral, az olajos volt katonájával, de a nő ezt nem vállalta, állítása szerint azért, mert „fél”.

HÁRMAN DÖNTHETTEK BOROS HALÁLÁRÓL IS

Zsóvár mai tanúmeghallgatásán többször összeszólalkozott a két vádlottal, Portik például a tanú szemére vetette, hogy nem érti, „miért teszi ezt vele”, már „harminc hónapja előzetes letartóztatásban van, nyolc hónapja nem látta a családját”, cellatársa pedig rendőr, „aki mindent elkövet, hogy neki rossz legyen” Erre Zsóvár azt felelte, hogy Portikot viszont „még soha nem lőtték fejbe”, emiatt „elvesztette a családját és az egész életét felborították”.  „Nem tudom, miért döntöttél úgy, hogy engem fejbe kell lőni?” – kérte számon a harmadrendű vádlottat a tanú. Portik felszólította Zsóvárt, hogy esküdjön meg a gyerekei és a felesége életére, hogy igazat mondott, amikor arról beszélt, hogy ötvenmilliót vitt Rohácnak a merényletért. A tanú erre megesküdött, mire Rohác közbe kiálltott: „Mocsok”! Zsóvár újra megismételte, szerinte Portik rendelte meg Boros megölését, de biztos volt abban is, hogy a merényletről Portik Ferencsikkel és Drobilichal egyetértésben döntött és telefonon egyeztettek a pentitó likvidálásáról . Elmondta azt is, hallotta, amint a három férfi Prisztásról beszél, hangsúlyozva, ha a vállalkozó „nem változtat a hozzáállásán”, akkor a Fogorvosra, azazRohácra  „bízzák az ügyet”. A tanú hozzátette, most sem lehet nyugodt, hogy nem kap-e golyót a fejébe, mivel nem lehet tudni, hogy az elsőrendű vádlott 1999-ben kivel lövette le. Szóba került az is, hogy miután az ügetőnél sikertelenül próbáltak megölni Lakatos Csabát, az energolosok a kórházban egy páncélököllel akarták kilőni, de a merényletre végül nem került sor. Portik a tanút azzal szembesítette, hogy a Prisztás-gyilkosság tárgyalásán valótlant állított a bíróságon, amikor a gyilkossági ügyekről kérdezték, hiszen akkor még azt mondta, semmit nem tud a leszámolásokról.


habony
Portik Habony Árpádról is beszélt az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán.

AZ ENERGOL-VEZÉR EZÚTTAL HABONYRA VALLOTT

Portik a mai tárgyaláson ismét „elővette” Pintér Sándort és megismételte, a belügyminiszter adott megbízást Boros likvidálására. De „vallomása” szerint Pintér nem csak „gyilkoltatott”, de „drogüzletekben” is benne volt, valamint „bűnszervezetet vezet”. Hangsúlyozta, ha ő mindent elmondana, amit tud, akkor a belügyér környezetéből több embert is le kellene tartóztatni. Elmondta azt is, hogy szerinte a vele jó kapcsolatban lévő Pápa Marianne „a Fidesz agytrösztje”ő mondja meg Habony Árpádnak, Orbán Viktor tanácsadójának, hogy „milyen legyen az irányvonal”. A harmadrendű vádlott büszkén kijelentette, hogy volt rá példa, amikor ő maga szabta meg, „hogy milyen legyen az irány és ebből ő sok pénzt keresett”. Szóba hozta az olajszőkítők számára busás hasznot hozó jövedéki törvényt is Portik, „amit a politikának, az MDF-nek köszönhetnek”.  Az egykori olajos újra felhozta, hogy a kormánypártok érdekében álltak a 98-as székházrobbantások, és a Fidesz hatalma „az erőszakban született”.

PORTIK A KÜLDETÉSÉT TELJESÍTI?

Ugyanakkor kellő kritikával kell kezelni a maffiózó állításait, hiszen a Portik-Laborc találkozók jegyzőkönyvének a PestiSrácok.hu-n történt kiszivárogtatása óta közismert, hogy Portik fideszes politikusok lejáratását vállalta különféle állami és igazságszolgáltatási előnyökért.
Portik a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatának vezetőjével folytatott beszélgetései során hű baloldaliként, az MSZP tántoríthatatlan támogatójaként tünteti fel magát és minden szolgálatát felajánlja a pártnak és Laborc Sándornak. A bűnös összjáték egyébként részleges kudarcot vallott. Az első célszemélyek a PestiSrácok.hu értesülése szerint Kósa Lajos, Kövér László, Rogán Antal és Lázár János voltak, ám a fagyi mindjárt az elején visszanyalt, amikor egy Rónai Attila nevű vállalkozó vallomásával korrupciógyanúba keverte Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, ám röviddel azután egy internetes videóban vallotta be, hogy Portik Tamás zsarolta meg, ennek hatására tett valótlan állításokat.
Portik Tamás (a jegyzőkönyvben I2) például a 7. oldal közepén azt mondja Laborcéknak: “Én mindenben, mindenben, amit önök mondanak, én bármit, százötven százalékig elhatároztam, régóta ez (van- PS) a lelkemben, meg a szívem… Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg.” Laborc (X) válasza: Jó. Bármi, ami viszonylag gyorsan fogható és körbejárható az jó. (…) Érdekes az, amikor megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat (ez esetben vélhetően a fideszes polgármestereket, helyi vezetőket – PS) ez a kábszerrel, … bármivel, médiafelülettel, akár kupiba elvinni, stb. stb. Tehát ez.”
"Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni..."
Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni…”
A találkozók hiteles, de anonimizált jegyzőkönyve ITT, míg a PestiSrácok.hu postaládájában landolt, anonimizálatlan és hitelesnek tűnő verzió ITT olvasható el.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PS




PORTIK A RENDŐRSÉG FEDETT NYOMOZÓJAKÉNT ÉPÜLT BE AZ OLAJOS ALVILÁGBA 1

  • 4
  • 238
Az Aranykéz utcai robbantás mai tárgyalásán terhelő vallomást tett Portik Tamásra és Jozef Rohácra az ügy egyik koronatanúja, Zsóvár Imre, aki személyesen adta át a gyilkosságért járó ötvenmillió forintot a szlovák merénylőnek. Emellett a Vertical Invest ügyben hat évre ítélt, sokáig a felelősségre vonás elöl Amerikában bujkáló Klivinyi Zoltán vallomásából is sok minden kiderült Portikkal kapcsolatban: az Energol-vezér állítólag bevallotta, ő adott utasítást az olajügyekben nyomozó újságírónő, Kármán Irén megveretésére, amivel volt üzlettársát, Drobilich Gábort akarta gyanúba keverni. De elhangzott az is, Portik Tamás a rendőrség fedett nyomozójaként épült be a magyar alvilágba.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Iratismertetéssel és Portik Tamás egykori katonájának, Zsóvár Imrének a meghallgatásával folytatódott csütörtökön az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság összevont perea Fővárosi Törvényszéken. A tanút kérésére zárt célú hálózat útján hallgatta meg a bíróság, mivel a férfi állítása szerint a két vádlott egyszer már megpróbálta megölni. Zsóvár elmondta, a merénylet napján együtt volt Portikkal, amikor közvetlenül a robbantás után az energolos egy telefonhívást kapott, amire a vádlott nagyon rosszul reagált. Az egykori bizalmi ember szerint Portik önkívületi állapotba került és elkezdett őrjöngeni, hogy „ez a türelmetlen köcsög vagy droid, ezért nem fogok fizetni neki egy fillért sem, mert arról volt szó, hogy lelövi”. Zsóvárnak az jött le a beszélgetésből, hogy Portik nem akarta, hogy Boros Tamást felrobbantsák, hanem azt, hogy lelőjék. Kijelentette: a felbujtással vádolt harmadrendű vádlott nem tudta, hogy a pentitót fel fogják robbantani. Zsóvár a telefonbeszélgetés kapcsán annyit jegyzett meg, hogy elképzelhető, Kacsa volt a vonal túloldalán, de erről konkrétumot nem tudott.
A sikeres merényletért Jozef Rohác a vád szerint 50 millió forintot kapott Portik Tamástól. Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu
A sikeres merényletért Jozef Rohác a vád szerint 50 millió forintot kapott Portik Tamástól. Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu

ROHÁC BEVALLOTTA, Ő ROBBANTOTT AZ ARANYKÉZ UTCÁBAN

Zsóvár szerint a négy halálos áldozattal járó merénylet után nem sokkal újra találkozója volt az olajügyek miatt szökésben lévő Portikkal, akitől azt az utasítást kapta, hogy egy vidéki étterem előtt adjon át egy ötvenmillió forinttal megpakolt bőröndöt Jozef Rohácnak. A szlovák férfi később maga is elismerte, hogy ő végzett Borossal – állította Zsóvár, aki elmesélte, amikor Rohác házában járt, a Fenyő-gyilkossággal is vádolt férfi bevallotta neki, az általa átadott ötvenmillió volt a fizetség Óriás Tamás skalpjáért. A tanú hangsúlyozta azonban, hogy korábbi vallomásaiban az energolosok fenyegetései miatt többször valótlant állított, mert „folyamatos életveszélyben volt”, ám miután meggyanúsították az 1998-as merénylettel, úgy döntött, „tisztázni fogja magát”.

MEGFENYEGETTÉK BOROST: HA BESZÉL, MEGHAL

A tanú beszélt Boros és az Energol Rt. vezetőinek rossz viszonyáról, illetve arról is, hogy Portikék a nagykőrösi olajtelepen megfenyegették a rendőrséggel alkut kötő férfit, „ha elárul róluk valamit, akkor megölik”. A tanú kérdésre elmondta, hogy a vád szerint az olajügyek koronatanúját likvidáló Rohác és emberei első munkája Portikék ceglédi tárgyalásának fegyveres biztosítása volt, majd a nagykőrösi telep őrzését is a szlovák férfi és bandája végezte. Zsóvár megemlítette, Jozef Rohác azt is felajánlotta főnökeinek, Drobilichnak, Ferencsiknek és Portiknak, hogy ingyen likvidálja egyik haragosukat, hogy bebizonyítsa, „ő nem egy macskajancsi”. Zsóvár a mai tárgyaláson újra elmondta, 1999-es fejbe lövetése mögött Rohácot és emberét sejti, megbízójuknak pedig Portikot gondolja. A férfi ezután tette meg Szlovákiában az energolosokra nézve terhelő vallomását, amit az olajosok ráhatására többször megváltoztatott, ám így is tartott korábbi barátaitól, ugyanis Zsóvár szerint: „ezek az emberek, ha egyszer meg akarnak valakit ölni, és az nem sikerül, akkor újra megpróbálják”. A tanú hozzáfűzte, ha 99-ben nem tett volna vallomást, akkor Rohác „nem fogta volna menekülőre” és „tovább garázdálkodott volna”.

HAMALA MÁR EL VAN TEMETVE”

A tárgyaláson szóba került a Rohác-banda egyik tagja, a merénylethez használt kis Polski vásárlója,Jozef Hamala is. A férfiról egy titkosszolgálati jelentésben azt rögzítették, hogy személye, mivel túl sokat tudott, „terhes volt a Meciár-féle szlovák titkosszolgálatnak és az alvilágnak” is, ezért biztosan meghalt, kivégezték. Zsóvár ezzel összefüggésben kijelentette,Rohác neki azt említette, hogy „Hamala már el van temetve”, amit a tanú el is hitt, hiszen a lévai származású férfi „gyenge láncszem volt közöttük”. A tanú bírói kérdésre elismerte, hogy ennek tudatában is meg merte zsarolni Portikot. Cserni János tanácsvezető erre megkérdezte, hogy nem félt-e, hogy a vádlott pénz helyett „Rohácot küldi”, mire Zsóvár rávágta: „meg is tette”, bár „nem számított arra, hogy rákerül a listára”. Rohác reagálásában hazugnak, szavahihetetlennek és gerinctelennek nevezte a tanút, “aki még a saját barátait is átverte”. Az elsőrendű vádlott követelte, a tanút hamis vád, hamis tanúzás és rágalmazás miatt vonják felelősségre.
klivinyi2 blikk
A Vertical Invest ügy vádlottja szerint Portik verette meg Kármán Irén oknyomozó újságírónőt. Fotó: Blikk

FEDETT NYOMOZÓ VOLT PORTIK?

A bíró a tárgyaláson több tanúvallomást is felolvasott, melyek közül a legérdekesebbeta Vertical Invest ügy vádlottja, a sokáig Amerikában bujkáló Klivinyi Zoltán tette. Érdekesség, hogy a férfihez kötik a hungarianvirus elnevezésű, Portikot mentegető blogot, amellyel az üzletember vélhetően még inkább felhívta magára a magyar hatóságok figyelmét.  A közelmúltban Magyarországra szállított tanú ugyan a gyilkosság részleteiről nem tudott beszámolni, deBorost jól ismerte. Elmondta, a férfit az éjszakában mindenki vamzernak tartotta, aki a „gyengébbet megverette, a nála erősebbet pedig elvitette a rendőri kapcsolataival”. De beszélt az akkori alvilág hírhedt szélhámosáról is, majd megerősítette, Bandikához került az éjszakai fejesek jó részének pénze. Hozzátette: ő ebből az egészből azért szállt ki, mert „tudta, hogy az alvilág robbanásponthoz érkezett”. Portikkal kapcsolatban kijelentette, 2006 után jó viszonyt ápoltak, bár sejtette, hogy az egykori olajos információhoz akar jutni, de azt is megígérte, segíti őt kimosni a Vertical Invest-es ügyéből. Cserébe azt kérte, egy másik eljárásban valljon volt cégtársa, Drobilich Gábor ellen. Klivinyi beszélt arról is, hogy a kecskeméti maffiaper Portik érdekét szolgálta, mert mindenképpen el akarta tüntetni Radnait, Csüllögöt és Ferencsiket. Az Energol-vezér állítólag azt is elmondta, hogy Radnaiék és Drobilich pénzét egy svájci bankban őrzi. A felolvasott vallomásból az is kiderült, hogy Portik bevallotta, ő verette meg az olajügyekben kutakodó oknyomozó újságírónőt, Kármán Irént. Klivinyi szerint Portik azt mondta, Kármán Irén megveretésével Drobilich Gábort akarta gyanúba keverni, akivel anyagi-elszámolási vitája volt. A jogerősen hat évre ítélt férfi saját szerepéről kifejtette,hogy korábban a Las Vegas-i rendőrség különleges egységének fedett nyomozója volt és állította, Portik is hasonló szerepet töltött be „egy másik egységnél”, de az energolos neki ennél többet nem mondhatott, mert az információ államtitok. Klivinyi vallomásában említést tett még két volt rendőrtisztről, Labanc Ferencről és Doszpot Péterről is, akiknek az egyik szórakozóhelye “védelméért” kénytelen volt havi szinten fizetni.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PS


A VIZÓ-BIRODALOM TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA – A BÖRTÖNBEN AKARTÁK MEGÖLETNI TANYI GYÖRGYÖT 1

  • 2
  • 753
A rendőri vezetők vallomásaival folytatjuk a Vizó-birodalom tündöklését és bukását bemutató, tavaly nyáron elkezdett alvilági cikksorozatunkat. Hopkáék az ügyészségen ugyan tagadták a terhükre rótt bűncselekményeket, mégis, vallomásaikból pikáns részletek derültek ki – az általuk is irányított – Fenyő-gyilkosság nyomozásának hibáiról, a rendőrségen belüli belháborúkról, valamint arról, hogy a BRFK volt bűnügyi hírszerzője, Koblencz Attila Vizoviczki megbízásából elvállalta, hogy a börtönben megöleti Tanyi Györgyöt.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
A korrupcióval vádolt főrendőrök vallomásaival folytatjuk alvilági cikksorozatunkat. A zsaruk annak ellenére, hogy tagadták a terhükre rótt bűncselekményeket és állították, soha nem keveredtek bűnös viszonyba sem Vizoviczki Lászlóval, sem jobbkezével, az eljárás korai szakaszában nyomozati alkut kötő, majd a tanúvédelmi programba felvett Varga Istvánnal, vallomásaikból mégis érdekes részleteket tudhatunk meg például a Fenyő-gyilkosság nyomozásának anomáliáiról, a rendőrségen belüli széthúzásról, belharcokról, és az éjszakai élet ismert alakjáról, a Romkert nevű szórakozóhely felgyújtásával meggyanúsított Tanyi Györgyről.

2012-BEN ROBBANT KI A RENDŐRI KORRUPCIÓS BOTRÁNY

Ismert, az éjszaka császárának tartott Vizoviczki Lászlót, Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét, Hopka Lajost, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét, Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét, valamint Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját és több alacsonyabb beosztású rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádol a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. Vizoviczki és a főrendőrök perét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa. Az ügy egyik érdekessége, hogy az éjszaka császára jobbkezeként ismertté vált, a bűncselekményekben kulcsszerepet vállaló Varga Istvánnal alkut kötött az ügyészség, ezért a férfi védett tanúként vesz részt az eljárásban.
Gulyás Imre szerint kollégái bosszúból állították félre Fotó: origo.hu
Gulyás Imre szerint kollégái bosszúból állították félre Fotó: origo.hu

AZ ALBÁN VONALAT ERŐLTETTÉK

Gulyás Imre, az NNI bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője a fent említett Vargával kapcsolatban csak annyit ismert el (és ezt Hopka Lajos sem cáfolta), hogy a férfi nem hivatalosan összejárt az NNI speciális bűnszervezetek elleni osztályának volt vezetőjével. A főrendőr ugyanakkor leszögezte, Vizó bizalmasa nem hivatalosan dolgozott Hopkának, mert „egy bizonyos ok miatt ezt nem lehetett hivatalossá tenni”. Gulyás Imre vallomásának legérdekesebb része ugyanakkor nem Vizoviczki Lászlóval és bizalmasával, hanem a rendőrségen belüli széthúzással, hatalmi harcokkal és a Fenyő-gyilkosság nyomozásával kapcsolatos. Gulyás nehezményezte is kihallgatóinak, hogy a kormányváltás után, amikor még a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán dolgozott, az új vezetés mindent elkövetett a „régiek” ellehetetlenítésére és „ellenségesen viselkedtek az előző kurzus állományával”. De az NNI-nél is azt tapasztalta, hogy a folyamatos vezetői belharcok miatt lassabban haladnak a kiemelten fontos büntetőügyek nyomozásával. Utóbbira  a Fenyő-gyilkosságot hozta fel példaként az alezredes, aki elmondta, sok konfliktusuk volt a leszámolásos ügyekben velük együtt dolgozó NVSZ munkatársaival, akik közül legtöbben az NNI-től kerültek át a 2011-ben megalakult szervezethez. A szolgálat egyes tagjai ugyanis a főrendőr vallomása szerint az 1998-as gyilkosság kapcsán, Rohác DNS-ének azonosítása után is az albán vonalat erőltették, ráadásul az is „feszültségforrás” volt az NNI-belül, hogy “Rohác elkövetői mivolta 2005-től ismert volt”.

NEM LETT MEG A MEGBÍZÓ

A vesztegetési ügy vádlottja hozzátette, amikor 2010 decemberében újra elővették a Fenyő-ügyet, a Hopka Lajos által vezetett osztály két hónap alatt eredményt ért el és letartóztatta a leszámolás elkövetőjét. Arról persze  az alezredes nem beszélt, ha már 2005-ben, Radnai László tanúvallomásának köszönhetően tudtak Rohác végrehajtói szerepéről, miért csak a kormányváltás után indították újra a nyomozást, hiszen Gulyás egy korábbi közleményében elismerte, már 2009 végén azt az utasítást kapta, hogy dolgozzák fel a Roháchoz kapcsolódó alvilági gyilkosságokat. A nyomozás ráadásul éppen abban az időben lett intenzívebb, amikor – a több tanúvallomás szerint – a Fenyő-gyilkosság megrendelőjének tartott Gyárfás Tamás és a kormánypártok között kiélesedett a korábban is meglévő konfliktus.Emlékeztetőül: 2011 elején Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos az esetleges gazdasági visszaélések miatt vizsgálatot indított az egykori médiavállalkozó által elnökölt úszószövetségnél, Bánki Erik pedig az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnökekéntszólította fel lemondásra az úszóelnököt. Az más kérdés, hogy a Margit utcai gyilkosság felbujtója azóta sem került a vádlottak padjára, de nagyon könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen nem volt elég bizonyíték a nyomozók kezében.
Hopka Lajos rendszeresen, majdnem minden két hétben találkozott Vizó jobbkezével, Varga Istvánnal Fotó: blikk.hu
Hopka Lajos rendszeresen, majdnem minden két hétben találkozott Vizó jobbkezével, Varga Istvánnal Fotó: blikk.hu

ZSÓVÁR VALLOMÁSA BUKTATTA LE ROHÁC SOFŐRJÉT

Gulyás büszke volt arra is, hogy az emberölésben bűnsegédként számon tartott Ladislav Trnka DNS-ét is ők azonosították, mivel egy alvilági informátor nekik, és nem az NVSZ munkatársainak árulta el, ki vezethette a gyilkossághoz használt Mitsubishit. Ezt Gulyás nem mondta, de a PestiSrácok.hu úgy tudja, Rohácot és az Energol Rt. vezetőit is jól ismerő Zsóvár Imre „súgta meg” egy operatív vallomásában a nyomozóknak, hogy ki volt a gépkocsi sofőrje. Zsóvár ugyan hivatalosan nem tett vallomást ebben az ügyben, de Portik egykori “titkárnője”, K. Györgyi az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán megemlítette, hogy a férfi sokat tud a Fenyő-ügyről.Az alezredes elmondta azt is, hogy nagyon rossz viszonyban volt Bucsek Gábor jelenlegi budapesti főkapitánnyal, az NVSZ nemrég lemondott főigazgató-helyettesével, Zsombok Györggyel, valamint az NNI 2012 augusztusában menesztett igazgatójával, Csizner Zoltánnal is. Zsombok a vádlott szerint egyszer azzal fenyegette, hogy kirúgatja a rendőrségtől.  De Gulyás Imreriválisaként tekintett vádlott társára, Koblencz Attilára is.

SAJÁT BEOSZTOTTJUK FIGYELTE MEG A FŐZSARUKAT

A főrendőr védekezése részeként emlékeztette kihallgatóit, hogy a 2011 decemberében felállt,Portik-elleni különleges nyomozócsoport vezetését is felajánlották neki, ezt mégis visszautasította. Gulyás szerint ez szintén azt bizonyítja, hogy nem állt kapcsolatban az alvilággal, különben „elemi érdeke” lett volna elvállalni a feladatot. Ettől függetlenül kijelenthetjük, szerencse, hogy nem Gulyás Imre irányította a nyomozást, mert a Portik-ügyek legfontosabb koronatanúja, K. Györgyi többször is kijelentette, addig senki nem tudta volna vallomásra bírni, amíg a Vizoviczkivel összejátszó rendőrök szabadlábon voltak. Gulyás azzal is érvelt, hogy azért sem nyújthatott illegális segítséget Vizoviczkinek, mert egyik volt beosztottja, az újraindított Fenyő-ügy főnyomozója, Rusznák Zsolt az NBH megbízásából őt és Hopkát évekig megfigyelte és jelentett róluk a titkosszolgálatnak.  Persze az sem lenne meglepő, ha a főrendőrök ellen összegyűlt információkat egy darabig „spájzolták” volna a szolgálatok.

Varga István gyanúsítotti vallomása
Varga István gyanúsítotti vallomása

NEM NYOMOZTAK VIZOVICZKI ELLEN

A rendőr vallomásának egyik legmegdöbbentőbb része, amikor Gulyás hangsúlyozza, emlékezete szerint amíg a BRFK-n dolgozott, nem folytattak semmiféle nyomozást az éjszaka császára ellen (egyébként ez nincs teljesen így, mert Koblencz korábbi elmondásából kiderült, hogy valamilyen nyomozás folyt, ám mégsem kattant bilincs Vizó csuklóján). Ez a kijelentés azért is különös, mivel Orosz István, aki 2008-ig vezette az NNI szervezett bűnözés elleni osztályát, több helyen is úgy nyilatkozott, hogy a 2000-es évek elején egy vezetői eligazítás után az NNI a Radnai-féle kör feltérképezését kapta feladatául, míg a BRFK-nak Vizoviczki ellen kellett volna fellépnie. Ezt az állítást egyébként Pintér Sándor belügyminiszter is megerősítette, aki szerint Vizó azért nem került korábban rács mögé, mert „kecskére bízták a káposztát”.

HOPKA SZERINT A FENYŐ-GYILKOSSÁG MIATT TARTÓZTATTÁK LE

Fenyő-gyilkosság és annak nyomozása Hopka Lajos vallomásában is központi szerepet kapott. A főzsaru elmondta, fontosnak tartotta a Vizó jobbkezével való kapcsolattartást, mert információkat remélt az éjszaka császáráról, akinek a neve  felmerült a Fenyő-gyilkosság és egyéb, Roháccsal kapcsolatos bűnügyekben. A rendőr azt azonban hozzátette, hogy a Fenyő-ügyben Vizó „nem volt kiforrott irányvonal”. Hopka közölte azt is, komolyan tartott az 1998-as leszámolás nyomozásától, ezért 2011-ben, az eljárás elején nyitott egy széfet, ahova bizalmas iratokat kívánt elhelyezni arra az esetre, ha a gyilkosság miatt rendőri, vagy alvilági oldalról „támadások érnék”. Ugyan a főrendőr nem mondta ki, de nagy valószínűséggelpolitikai-gazdasági szereplők haragjától is tarthatott, mivel a gyilkosság szálai nagyon magasra vezethetnek. Hopka a kihallgatásán ki is jelentette, hogy az ellene indított eljárásnak az egyik fő oka lehet a Fenyő gyilkosság, hiszen az ő irányításával derült ki, hogy a merénylet helyszínén levett DNS Rohácé. A 2007-ben az év rendőrének választott fővádlott Varga kapcsán még annyit jegyzett meg, hogy a férfi – aki eredetileg Koblencz besúgója volt – azért fordult hozzá, mert tartója nem foglalkozott az általa szállított fegyver és kábítószer-kereskedelemről szóló információkkal.

Kalmár Tamás biztos ártatlanságában Fotó blikk.hu
Kalmár Tamás biztos ártatlanságában Fotó blikk.hu

POLITIKAI KAPCSOLATAIVAL KÉRKEDETT A KORONATANÚ

Kalmár Tamás, a BRFK volt közrendvédelmi osztályvezetője Hopkához hasonlóan elismerte, hogy többször találkozott Varga Istvánnal, akivel szinte baráti volt a viszonya, ezért többször „tippeket” kapott a Vizó-birodalommal konkurens diszkók hiányosságaival kapcsolatban. Elmondta, hogy Varga szeretett kérkedni rendőri és politikai kapcsolataival. Utóbbira Kalmár Bús Balázs óbudai polgármestert hozta fel példaként, akivel Vizó jobbkeze állítólag együtt vacsorázott. De közölte azt is, hogy volt már találkozója Csizner Zoltánnal, Tóth Tamás volt budapesti és belvárosi rendőrkapitánnyal, valamint jó kapcsolatokat ápol a III. kerületi kapitánnyal is – mondta a volt osztályvezető. Kalmár a korrupciós vádat azzal próbálta – nem túl hitelesen – cáfolni, hogy állította, többször adott kölcsön a pénzszűkében lévő Vargának, aki tartozásait találkozásaik során rendezte. Kalmár elismerte, nem rendőrként futott össze többször Vargával, arról pedig fogalma sem volt, hogy jó  ismerőse, illetve annak főnöke,Vizoviczki László alvilági figura lenne… Sőt, olyan jelzéseket sem kapott a rendvédelmi szervektől, hogy „kapcsolatai bármilyen normába ütköznének”, persze azt elöljáróinak “elfelejtette” jelezni, hogy Vargával rendszeresen, Vizóval pedig háromszor is találkozott. A Központi Nyomozó Főügyészségen a rendőrt szembesítették a Vargával folytatott, vélhetően konspirált SMS-váltásaival is. Az üzenetekből jól kivehető, hogy Kalmár „virágnyelven” tájékoztatta Vizoviczkiékat a konkurens szórakozóhelyek rendőri ellenőrzéseiről.

Koblencz
Varga István gyanúsítotti vallomása

A BÖRTÖNBEN AKARTAK VÉGEZNI TANYIVAL

Noha Koblencz Attila nyomozás során tett tanúvallomásával egyszer már foglalkoztunk és beszámoltunk arról, hogy a mostani cikkünkben is többször megemlített Varga István rendőrspicli volt, de a BRFK volt bűnügyi felderítőjének, valamint Vizoviczki bizalmasának vallomását újra áttúrva pikáns infókra leltünk. Vizó jobbkeze ugyanis gyanúsítotti kihallgatásán elárulta, Koblencz Attila a diszkócsászár megbízásából  30-35 millió forintért elvállalta, hogy megöleti az éjszakai élet egyik rettegett figuráját, Tanyi Györgyöt. Az őrnagy ezt úgy akarta megoldani, hogy lefizette volna a férfi egyik ügyében eljáró bírót, hogy Tanyi rács mögé kerüljön, a börtönben pedig kapcsolatai révén meggyilkoltatja a diszkópápával rossz viszonyban lévő nehézfiút – áll a vallomásban. Koblencz át is vette a pénzt Vargától, egyben megígérte neki, ha “nem sikerül becsukatni és ott megöletni Tanyit, akkor ingyen dolgozik három évig” Vizoviczkinek. A bizalmas elmondta, főnökének mindennél fontosabb volt Tanyi börtönbe juttatása és eltüntetése, annyira tartott az alvilág egykori erős emberétől, aki nem mellesleg azt vallotta a rendőrségen, hogy az ő megbízásából gyújtotta föl 2009-ben a MOM Parkban lévő Leroy éttermet. A főrendőr az ügyészségen természetesen kikérte magának a “vádakat” és megdöbbent azon, hogy ilyen ügyben felmerült a neve. Koblencz Attila vallomásában tagadta, hogy a hivatalos kapcsolattartáson túl, bűnös kapcsolatot tartott volna fenn Vargával. Azt is tagadta, hogy bűnügyi információkkal segítetett Vizoviczki jobbkezét, Koblencz szerint éppen ellenkezőleg, pont Varga segítette az ő munkáját. A rendőrtiszt elmondta, Varga István húsz éven keresztül az “éjszakában és a belvárosban dolgozott”, ezért tőle tudja, hogy a férfi nagyon sok rendőrt, polgárőrt és hivatalos személyt ismert. Ezek mélységéről a rendőrtiszt nem tudott beszámolni, miként arról sem, hogy Varga tartott-e a hivatalos emberekkel bűnös kapcsolatot.



PORTIK SZERINT HAMAROSAN BUKNI FOG A BELÜGYMINISZTER, PINTÉR SÁNDOR 1

  • 7
  • 2.38k
Két újabb merénylettel hozta összefüggésbe Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantás mai tárgyalásán az egykori Conti Car-főnök, Radnai László. A kecskeméti maffiaperben tizenkét évre ítélt keresztapa szerint az Energol-vezér adott utasítást saját jobbkeze, a Kacsa becenevű Lendvai János, valamint volt bűntársa, Zsóvár Imre lelövetésére is. Mindkét férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélték a támadást. Portik pedig kedden ismét Pintér Sándorra “vallott”, aki “hamarosan bukni fog”, mivel szerinte “Tanyi Györgyéknek gyilkossági ügyekben van bizonyítékuk ellene”.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Portik egykori üzlettársa, a 12 évre ítélt egykori keresztapa, Radnai László tanúvallomásával folytatódott az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság pere kedden a Fővárosi Törvényszéken. A felbujtással vádolt Energol-vezérre több leszámolásban is vallomást tevő, jelenleg csalás és orgazdaság miatt gyanúsított Radnai korábban már kétszer is farkasszemet nézett Portikkal a bíróságon. Legutóbbi találkozásukkor, 2013 novemberében a Prisztás-gyilkosság tárgyalásán például személyeskedésig fajuló vita alakult ki közöttük. Radnai akkor Portik fejéhez vágta, hogy neki köszönheti a kecskeméti maffiapert, Portik pedig az egykori Conti Car-főnök szemére vetette, hogy részben miatta ül a vádlottak padján és ő, illetve volt üzlettársa, Csüllög Zsigmond „élve akarják eltemetni”.


Radnai László első nagy "fellépése" a Prisztás-gyilkosság ügyében Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu
Radnai László első nagy “fellépése” a Prisztás-gyilkosság ügyében Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu

BÜSZKÉN VALLOTT BOROS MEGGYILKOLÁSÁRÓL PORTIK

A mai tárgyalásra bilincsben és vezető száron érkező Radnai újra beszélt Portikkal való megismerkedéséről, valamint a Conti Car és az Energol közös olajozásáról, ami után  a conti carosok pénze Portikéknál maradt – állította Radnai. Elhangzott az is, hogy Borosnak is részesedést ígértek az alvilág bankárának is nevezett Kisbandi által hozott üzletből, cserébe azért, hogy a pentitó elvállalta a nagykőrösi olajtelep őrzését. Mivel Boros a pénzét nem kapta meg, a kecskeméti maffiaperben 12 évre ítélt keresztapa szerint a későbbi áldozat ezért döntött úgy, hogy kipakol a rendőrségen az olajmaffiáról. A conti caros hozzátette, ő is úgy gondolja, hogy az Energol Rt-re tett terhelő vallomása miatt kellett meghalnia Borosnak(azt azonban Radnai „elfelejtette” megemlíteni, hogy a pentitó a Conti Car vezetői vonatkozásában is súlyos kijelentéseket tett). Radnai a gyilkosság kapcsán elmondta, az Aranykéz utcai robbantást is ugyanazon a „házas találkozón” hozta szóba Portik,amelyen üzlettársával, Csüllög Zsigmonddal 1999 év elején vettek részt és ahova csuklyába vitte őket Portik Tamás Érd környéki búvóhelyére az azóta már vélhetőleg meggyilkolt Radics Attila. Mint az a Prisztás-perben is elhangzott, Portik a találkozón „bevallotta”, hogy energolos cégtársaival együtt ölette meg, illetve lövette le Prisztás Józsefet, Domák Ferenc Cinóbert, valamint a merényletet túlélő Totka Pált. Az egykori olajos állítólag ezek után még „büszkén mesélte”, hogy „ő ölette meg Borost”, de mivel erre Radnaiék „rosszul reagáltak”, nem ment bele a robbantás részleteibe.

DROBILICH AGGÓDOTT ROHÁCÉRT

Az egykori maffiavezérnek az energolos Drobilich Gábor is panaszkodott arról, hogy Portik „milyen problémákat okozott ezekkel az őrültségekkel”, azaz Boros Tamás és Fenyő János meggyilkolásával. Radnai a korábbi meghallgatásaihoz hasonlóan elmondta, hogyDrobilich félt attól, hogy összehozzák Jozef Roháccsal, ezért megkérte Radnait, hogy a rendőri kapcsolatain keresztül tudja meg, megtalálták-e a Fenyő-gyilkosság helyszínén Rohác DNS-ét. Drobilich arra is megkérte barátját, tudakolja meg rendőri kapcsolatain keresztül, hogy az Aranykéz utcai parkolóház kamerája rögzítette-e Rohác arcát a robbantás előtt.Radnai a meggyilkolt Boros József Károlyt egyébként „klasszikus szélhámosként” jellemezte, aki a 90-es években rászokott a drogra, továbbá „behízelegte magát különböző üzletekbe, azután részesedése lett”. Szerinte „Óriás” Tamásnak sok ellensége volt, mivel mindenkit „átvert és becsapott”, ráadásul még a volt miniszterelnöknek, Boros Péternek is sok kellemetlenséget okozott azzal, hogy az éjszakában azt híresztelte, hogy rokonok – hangzott el a tárgyaláson.
Kacsát Portik Tamással együtt fogták el és tartóztatták le  Fotó: MTI
Kacsát Portik Tamással együtt fogták el és tartóztatták le, de nem emeltek vádat ellene. Fotó: MTI

PORTIK MEG AKARTA ÖLETNI KACSÁT?

Radnai annyit tudott még a robbantás körülményeiről, hogy a Portik jobbkezének számító Lendvai János valamilyen megfigyelő szerepet töltött be a merényletnél. Kacsát ezzel meg is gyanúsították, de utóbb nem emeltek ellene vádat. A jelenleg csalással és orgazdasággal vádolt tanú elmondta még, hogy Lendvai később „eltávolodott Portiktól”, emiatt a harmadrendű vádlott megbízást adott bizalmasa megöletésére. Radnait erről az Energol-vezér egyik embere, Karalyos Gábor tájékoztatta. Kacsára  1999. november 11-én lőtt rá ismeretlen tettes a VIII. kerületi Békési utcában. Lendvai Jánost saját Audi A–8-asában érte a támadás, miután kilépett a konditerméből. A nyolc lövés közül három lövedék eltalálta, és súlyosan megsebesítette.Kacsának volt még ereje, hogy saját lábán visszatérjen az épületbe, ahonnan két alkalmazott kórházba szállította.

AZ ENERGOL-VEZÉR LÖVETTE FEJBE ZSÓVÁRT?

A tanú vallomásából az is kiderült, hogy az Aranykéz utcai robbantás ügyében koronatanúként szereplő Zsóvár Imrét is Portik Tamás lövette fejbe 1999-ben. Az okokról Radnai annyit tudott, hogy Zsóvár Szlovákiában beszélt a rendőröknek a magyarországi olajos csoportokról és a vallomásáról elsőként tudomást szerző Portik bosszúból elhatározta, eltünteti egykori bűntársát. Radnai hangsúlyozta, az energolos volt cégtársai ezen a merényleten is megrökönyödtek, mert szerintük elég lett volna „annak a pénzéhes disznónak” valamivel többet fizetni, hogy megmásítsa vallomását. A tanú arról nem tett említést, hogy ki volt a Zsóvár elleni gyilkossági kísérlet végrehajtója, azonban az ügy sértettje a Fenyő- és a Prisztás-gyilkosság korábbi tárgyalásán Rohácot és körét hozta összefüggésbe megtámadásával, megbízójuknak pedig, hasonlóan Radnaihoz, Portik Tamást nevezte meg.
rohac 10a
Rohác úgy gondolja, Radnai Pintéréket is átverte. Fotó: Mészáros Péter PestiSrácok.hu

ROHÁC TUDJA, “MIÉRT ENGEDTE KI RADNAIT PINTÉR”

Rohác észrevételében annyit fűzött hozzá a tanú által elmondottakhoz, hogy Radnai hiteltelen és hazudik, illetve „tudja miért engedte ki őt Pintér”: „megváltozott a politikai helyzet” és „most kell a jobboldalnak”. De a volt keresztapa őket is „megcsalta”, ezért „visszakerült a börtönbe” – fejtette ki véleményét az elsőrendű vádlott. A négy halálos áldozattal járó merénylet felbujtójaként vádolt Portik Tamás is sok megjegyzést fűzött egykori „kollégája” szavaihoz, de észrevételei alig érintették a ma tárgyalt eljárást. Ehelyett Portik újra Pintér Sándorról beszéltakinek állítása szerint a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással is vádolt Vizoviczki László (akit Portik hivatásos rendőrként emlegetett) volt az „embere”, a Lakatos-merénylet miatt előzetesben lévő Tanyi György pedig a végrehajtója, a „gyilkosa”.Szerinte Pintér különben is „közel van a bukáshoz”, arról nem beszélve, hogy „Tanyiéknak bizonyítékuk van Pintér ellen, gyilkossági ügyekben”.

DOSZPOT SEGÍTSÉGÉVEL ÚSZTA MEG TANYI A FELELŐSSÉGRE VONÁST?

Az energolos megemlítette, hogy újra elővették a Seres-ügyet is, amelyben egyik bizalmasa, Szemán József a koronatanú. Arra azonban az olajos nem tért ki, hogy az 1997-es sikertelen merénylet, vagy az 1999-es tahitótfalui gyilkosság miatt nyomoz újra az NNI.  Portik rátérveBorosra elmondta, hogy egy „erőszakos ember volt”, amit az is bizonyít, hogy az 1996-os „Csaszi-gyilkosság  után gépfegyverrel rohangált a Conti Carban”. Elmondása szerint az emberölés helyszínén ott lévő Tanyi György csak Radnai hívó szavára jött haza külföldről. Portik utalta arra, Radnai elérte az ügyön nyomozó Doszpot Péternél, hogy Tanyit ne tartóztassák le. A volt olajos a tárgyaláson büszkén ecsetelte azt is, hogy amíg a Conti Car-főnök körül „úgy hullottak az emberek, mint a legyek”, addig neki „a barátai közül, valamint a környezetéből nem halt meg senki”. Az olajmaffiózó utóbbi mondata miatt Csicsák Zoltán ügyész megdöbbenésének adott hangot, aki, mivel Portik összes ügyében felügyeli a nyomozást, vélhetően könnyen cáfolni tudná ezt az állítást. A tárgyalás azzal ért véget, hogy Cserni János bíró kivezettette Portikot a teremből, mivel a vádlott többszöri felszólításra sem volt hajlandó a per tárgyában kérdezni a tanút. A tárgyalás csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik.